Studentenraad

FSR geeft 8-8-4 een negatief BSA!

Er was eens een tijd dat een semester bestond uit 20 weken. Het was een indeling waarin het onderwijs centraal stond. Waarin de tijd bestond voor studenten om hun papers te schrijven en tentamen voor te bereiden. Daarnaast hadden docenten de tijd om deze, binnen een schappelijke periode, na te kijken. Toen was daar het academisch jaar 2012/2013. Alles werd anders. Het was het jaar dat de semesterindeling 8-8-4 werd ingevoerd. Een semester werd verdeeld in 3 blokken, twee van 8 en één van 4 weken. Het gevolg was dat het onderwijs moest worden aangepast. Vakken werden geclusterd of juist uit elkaar gehaald, curricula aangepast en ook de punt verdeling per vak moest er aan geloven.  Kortom: de structuur werd leidend en het onderwijs ondergeschikt.

Al voor de invoering van 8-8-4 stond de facultaire studentenraad (FSR), samen met een overgroot deel van de rest van de faculteit, hier sceptisch tegenover. Nu, na anderhalf jaar, zijn onze angsten helaas bevestigd: 8-8-4 werkt niet hier! Het grootste probleem zit hem in de blokken van vier weken. Dit zorgt voor kwalitatief slechter onderwijs in blokken 3 & 6. Ook zijn er logistieke problemen bij het nakijken van papers en tentamen en voor het deelnemen aan herkansingen. Daarnaast loopt de cijferregistratie spaak op de semesterindeling waardoor eerstejaarsstudenten pas heel laat weten of ze een positief of negatief BSA krijgen.

We hebben als FSR dan ook een ongevraagd advies gestuurd waarin we de decaan dringend verzoeken de 8-8-4 structuur af te schaffen en om tot een semesterindeling te komen die het onderwijs optimaal faciliteert. Dit moet de decaan natuurlijk niet alleen doen, maar samen met docenten en studenten.

Wil je meedenken en discussiëren over een beter model dan 8-8-4 of over hoe 8-8-4 nog te verbeteren valt, kom dan naar onze bijeenkomst op 19 maart, van 17:00 tot 19:00, in de Doelenzaal. Je kan ons ook altijd bereiken via fsr-fgw@uva.nl  of in de raadskamer (PCH 3.02.).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.