Studentenraad

Blog: Advies over het BSA

Zoals genoemd in een van onze vorige blogs heeft de FSR een adviesaanvraag binnengekregen omtrent de invoering van een BSA bij 5 opleidingen aan de FNWI, te weten Bèta-Gamma, Future Planet Studies, Informatica, Informatiekunde en Kunstmatige Intelligentie. Inmiddels zijn we enige tijd verder en is het advies verstuurd. Jullie kunnen dit advies hier vinden.

Geen zin of tijd om alle 5 pagina’s te lezen maar wel benieuwd? Dan volgt hier een korte samenvatting van het advies.

De FSR heeft na zorgvuldige behandeling van het onderwerp en gesprekken met vele medewerkers en studenten besloten negatief te adviseren voor een BSA voor alle vijf de opleidingen. Dit allereerst omdat de FSR vragen heeft bij de gelijktijdige invoering van een BSA en UvA Matching; dit kan leiden tot mogelijk ongewenste tegenstrijdige adviezen naar studenten.

Maar daarnaast zijn er per opleiding ook diverse zorgen. Zo wordt verwacht dat Future Planet Studies volgend jaar een zeer grote instroom zal hebben en bovendien is het eerste jaar niet representatief voor de opleiding; wat evenwel geldt voor Beta Gamma. Daardoor acht de FSR een BSA bij deze opleidingen onwenselijk.

Wat betreft de informatiewetenschappen ziet de FSR wel dat een BSA ervoor kan zorgen dat studenten met weinig resultaten hun studiekeuze zullen heroverwegen, maar de opleidingen zijn hier echter naar onze mening nog niet klaar voor. Zo is één studieadviseur op dit hele domein te weinig als er straks een BSA zou zijn. Daarnaast kent de opleiding Informatiekunde geen actieve opleidingscommissie; iets wat noodzakelijk is om de kwaliteit van het eerste jaar te kunnen garanderen. Bij Informatica maakt de FSR zich zorgen over de grootte van het docententeam en de mogelijk te hoge werkdruk bij een steeds groter wordende opleiding. Tenslotte kent Kunstmatige Intelligentie op dit moment nog veel ingangseisen, die zullen moeten verdwijnen voordat tot een BSA kan worden overgegaan. Kortom, er zijn nog een boel obstakels die overkomen moeten worden binnen het IW-domein.

Tenslotte heeft de FSR geadviseerd een zin op te nemen in de regeling die het mogelijk maakt om een uitzondering te krijgen op het BSA, middels een brief van een docent die de student geschikt voor de opleiding verklaart.

Heb je nog vragen of tips? Kom langs bij de raadskamer in A1.26, of stuur een mailtje naar anouk.geenen@studentenraad.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.