Studentenraad

Blog: De belangrijkste regels voor jou als student

Als student heb je je aan veel regels te houden. Hoewel de universiteit een stuk minder schools is dan de middelbare school, zijn er toch nog eindeloos veel dingen vastgelegd over wat er van je verwacht wordt. Er zijn ook regels die je beschermen. Mag een docent zomaar van een schriftelijk tentamen een mondeling tentamen maken? Bij wie kan je terecht als je niet eerlijk beoordeeld bent? Wanneer mag je een vrijstelling laten meetellen? De meeste van deze regels zijn opgenomen in de OER: De onderwijs- en examenregeling.

Onderwijs- en examenregeling

De OER is ieder jaar één van de belangrijkste dossiers van de FSR. De FSR heeft hier voor een (groot) deel instemmingsrecht op en voor een deel adviesrecht. De OER bestaat uit twee delen: OER A, wat voor de hele faculteit hetzelfde is, en OER B, een opleidingsspecifiek deel. De FSR is eigenlijk het hele jaar bezig met de OER. Veel van de dingen die wij bereiken, zullen uiteindelijk vastgelegd worden in de OER. Je kunt daarom ook het hele jaar langskomen met vragen of opmerkingen over de OER.

Bindend Studieadvies

Bij een aantal bacheloropleidingen geldt een BSA: Natuur- en Sterrenkunde, Scheikunde en Wiskunde. De regels omtrent dit BSA kun je in de OER vinden. Deze regels gaan zowel over waar jij je aan moet houden (wanneer krijg je een positief advies) als waar de opleiding zich aan moet houden (wanneer mag de opleiding een geldig BSA uitschrijven). Dat eerste is natuurlijk belangrijk, maar het laatste net zozeer: De opleiding moet zorgen dat jij goede studiebegeleiding krijgt, dat je advies op tijd komt en dat je een eerlijke kans hebt gehad om het benodigde aantal punten te behalen.

Harmonisatie met de VU

Dit jaar wordt de OER geharmoniseerd met de OER van de VU. Dit betekent dat de nieuwe OER er anders uit zal komen te zien, maar de regels zullen qua inhoud grotendeels hetzelfde blijven als voorheen. Daarnaast zal de FSR met meer mensen aan tafel zitten om de OER te bespreken. We zullen ervoor zorgen dat dit niet zal afdoen aan het opkomen voor jouw belangen.

Meer regels

Naast de OER zijn er ook nog de studentenstatuten. Deze kun je hier vinden. In de studentenstatuten staan enkele belangrijke dingen over de rechten en plichten van de studenten enerzijds en van de UvA anderzijds. Zo staat er bijvoorbeeld in wanneer studenten in aanmerking komen voor financiële ondersteuning (bijvoorbeeld bij studievertraging door overmacht of bijzondere omstandigheden), welke voorzieningen voor studenten beschikbaar zijn en wat de procedures zijn omtrent klachten en bezwaren.

Waar kan je nou zo’n OER vinden? Ga bij student.uva.nl naar jouw studie. Klik vervolgens op ‘A-Z’ en scroll dan naar Onderwijs- en Examenregeling. Daar vind je jouw OER. Is er een regel waar jij het niet mee eens bent of wordt bij jouw opleiding niet aan alle regels gehouden? Je kunt altijd langskomen in de FSR kamer, A1.26 of emailen naar fnwi@studentenraad.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.