Studentenraad

Blog: De vrouwelijke kant van de FNWI

Wist jij dat er op deze faculteit maar 1.7% vrouwelijke hoogleraren zijn? Dit is slechts één vrouwelijke hoogleraar informatiewetenschappen. Historisch gezien zijn er in de bètawetenschappen minder vrouwen dan mannen te vinden, maar de ontwikkelingen van de laatste jaren deden toch hopen dat deze verdeling inmiddels minder scheef zou zijn. Wat research op het internet laat verschillende artikelen zien waaruit duidelijk wordt dat dit nog steeds niet overal het geval is.

Vakken als Meisjes, wat nu? van het IIS gaan in op deze kromme verdeling. Wanneer we immers kijken naar het onderwijs, zien we dat er steeds meer meisjes ook voor een bèta-opleiding kiezen, en dat in sommige vakgebieden tegenwoordig zelfs meer vrouwen dan mannen studeren. Maar dat gaat over studentenaantallen. Wanneer men vervolgens hogerop de ladder kijkt, is te zien dat het percentage vrouwen met elke trede afneemt.

Gelukkig zijn er speciale prijzen zoals de Carolina McGillavry Fellowship die vrouwen in het onderzoek bevorderen en is ook vanuit de overheid in de sectorplannen aandacht voor vrouwen in de bèta. Maar wat is daarvan terug te zien op onze faculteit? Hoe ervaar jij het als student? Vind je dat er te weinig vrouwen zijn? Of misschien wel te veel? Of sta je er eigenlijk überhaupt niet bij stil?

De raad is razend benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp. Kom een keertje langs in onze raadkamer in A1.26 of stuur een mailtje naar anouk.geenen@studentenraad.nl met je verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.