Studentenraad

Blog: Een gezamenlijk diploma

Op onze faculteit zijn er meerdere opleidingen die samenwerken met de VU. Van de bacheloropleidingen werkt Scheikunde samen en er zijn nog enkele masters die samenwerken. Bij deze opleidingen wordt samen met de VU een programma verzorgd, dit heet een Joint Programme. Voor de studie Natuur- en Sterrenkunde is er een aanvraag bij de FSR binnen gekomen om te oordelen over een gezamenlijk programma.

Er zijn echter ook andere varianten waarbij opleidingen samenwerken. Zo werd pasgeleden bekend dat de UvA en de VU een eerste Joint Degree starten, voor de masteropleiding Entrepeneurship aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Bij een dergelijke Joint Degree opleiding wordt de opleiding samen verzorgd en worden er gezamenlijk diploma’s uitgereikt. Om een Joint Degree aan te vragen moet deze eerst positief beoordeeld worden door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Dit betekent daarnaast dat het verplicht is om een heleboel zaken geharmoniseerd te hebben, zoals de opleidings- en examencommissie.

Voor het AFS-instemmingsmoment leek het erop dat er voor studies als Scheikunde en Natuur- en Sterrenkunde Joint Degrees zouden worden aangevraagd bij de NVAO en dat dit ter instemming zou komen bij de FSR. Bij Natuur- en Sterrenkunde is er nu geen verzoek gekomen betreffende een Joint Degree, maar een verzoek betreffende een Joint Programme. Het is ons op het ogenblik onduidelijk wat alle wezenlijke verschillen zijn tussen een Joint Programme en een Joint Degree. De FSR zal daarom plaatsnemen in een facultaire werkgroep over Joint Degrees, die dit uit gaat zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.