Studentenraad

Blog: Groeiend studentenaantal, groeiende vraag naar advies

De studentenaantallen beginnen te groeien! Meer en meer leergierige studenten stromen de universiteit binnen, allemaal met hun eigen vragen en problemen. Hoewel er meerdere manieren zijn waarop jonge studenten begeleid kunnen worden (zie vorige blog) speelt de studieadviseur toch een essentiële rol in het wegwijs maken van deze nieuwe rekruten. Ze zijn verantwoordelijk voor het informeren over keuzeruimte, het bespreken van je studievoortgang, het uitreiken van je diploma en vanaf aankomend jaar ook voor het organiseren van het nieuwe UvA matching programma. Tevens kunnen ze fungeren als luisterend oor wanneer jij daar behoefte aan hebt.

Al deze activiteiten vergen veel tijd en geduld van de adviseurs en de FSR is van mening dat met de invoering van het bindend studieadvies en strengere selectieprocedures bij masters, het uitreiken van adequaat studieadvies belangrijker is dan ooit. Meer taken en groeiende studentenaantallen betekent echter meer druk op de studieadviseur.

De FSR is blij met de grote aanwas van bèta-studenten, maar dat betekent wel dat de studieadviseurs daar klaar voor moeten zijn. De FSR is daarom van mening dat de huidige bezetting van het aantal studieadviseurs niet meer toereikend is. Hij heeft dan ook geadviseerd om meerdere studieadviseurs per domein aan te stellen. Niet alleen kan dan de algehele werkdruk wat afnemen, maar krijgen de studieadviseurs ook de mogelijkheid om binnen een domein zich onderling te specialiseren. Zo krijgen zij enerzijds meer tijd voor hun studenten en kunnen zij anderzijds in geval van ziekte of verlof elkaar tijdelijk opvangen.

Tevens heeft de FSR ook gepleit voor het aanstellen van studentassistenten voor de studieadviseurs. Uiteraard zullen deze studenten geen inhoudelijke taken krijgen. De vertrouwensband die bestaat tussen studenten en studieadviseurs moet behouden blijven. Deze studentassistenten kunnen echter bepaalde taakjes op zich nemen zoals het roosteren van afspraken of het afdrukken van flyers. Hierdoor komt er voor de adviseur zelf meer tijd vrij om zich bezig te houden met daadwerkelijk studieadvies.

Afgelopen maandag is dit besproken met het directieteam van de faculteit. Ben je benieuwd naar de uitkomst hiervan, heb jij zelf een mening over hoe studieadvies nog beter kan worden uitgereikt of heb je vragen over ons voorstel voor een studentassistent? Kom eens langs in kamer A1.26 of neem contact op met Iris Meerman, iris.meerman@studentenraad.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.