Studentenraad

Blog: Ik ga op reis en ik neem mee…

Veel studies bieden excursies of veldwerk aan. Deze vormen vaak een belangrijk onderdeel van je studie. Zo is het bijvoorbeeld lastig om voor te stellen dat een aardwetenschapper of een bioloog zijn diploma krijgt, zonder zelf ooit zijn handen vies te hebben gemaakt. Dit vormt nu eenmaal een cruciaal onderdeel van dergelijke opleidingen.

Deze activiteiten kunnen echter erg in de kosten lopen aangezien hier naast het standaard programma, ook de kosten van de reis, overnachting en dergelijke bij komen kijken. Dit zijn kosten waar studenten vaak zelf voor op moeten draaien, maar is dat wel te verantwoorden? De wet stelt dat het voldoen van je collegegeld afdoende zou moeten zijn, om je studie te kunnen afronden. Dit heeft echter ook bepaalde implicaties tot gevolg waar ook op landelijk niveau over wordt gediscussieerd. Kan de universiteit studenten vragen verplichte extra kosten te maken omdat dergelijke activiteiten in deze zin niet als colleges worden gezien? Moet de universiteit het organiseren van excursies en veldwerk helemaal nalaten omdat het vragen van dergelijke kosten onwettig is? Of moet er een derde oplossing worden verzorgd?

En hoe zit het eigenlijk met verschillende practica voor bijvoorbeeld de opleiding scheikunde? Hier worden middelen gebruikt die volledig door de universiteit worden bekostigd. Veldwerk voor bijvoorbeeld Aardwetenschappers is echter net zo cruciaal als practica voor een scheikundige, beiden zijn een eis voor het behalen van het diploma voor de respectievelijke opleidingen.

Wat vind jij? Moet er qua bekostiging onderscheid worden gemaakt tussen verschillende vormen van onderwijs? Mag de universiteit de student laten betalen voor het deelnemen aan excursies? Laat het ons weten. Ook is de studentenraad benieuwd of jij problemen hebt ondervonden met het verloop van je studie, door extra kosten die je moest maken. Deze onderwerpen worden aankomende week besproken met het directie team van de faculteit. Een brief die de raad over dit onderwerp heeft geschreven kun je hier vinden. Ben je benieuwd naar de uitkomst van dit gesprek of zou je hier maandag graag te gast bij willen zijn, dan kan dat. Je kunt ons vinden in A1.26. Ook zijn we bereikbaar via fnwi@studentenraad.nl, of laat een comment achter op deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.