Studentenraad

Blog: Mental Health

In een recent artikel legt the Guardian verslag van de schrikbarend hoge frequentie mental health problemen onder Ph.D.’s. Een indrukwekkend artikel, vooral omdat de schrijver stelt dat het helaas te vaak ‘gewoon’ is geworden, waardoor de Ph.D.’s die deze problemen ondervinden niet altijd op empathie kunnen rekenen. Het geeft een pijnlijke cultuur van werkdruk weer, waarvan te hopen is dat het zich niet op al te grote schaal manifesteert.

Het geeft tot denken over de cultuur binnen het bachelor- en masteronderwijs. Hoe gaan wij, studenten, om met mede-studenten die mental health problemen ondervinden? Hoeveel druk ervaren wij zelf? Er bestaan bijna geen cijfers over dit soort zaken en het is vaak niet aan de oppervlakte merkbaar of iemand met problemen zit.

De schrijver van het stuk van the Guardian geeft een drietal vragen waar studenten vaak mee zitten:

  • Hoe overtuig ik mezelf ervan dat het soms OK is om tijd voor mezelf te nemen?

  • Heb ik zo hard gewerkt dat ziek zijn of me ziek voelen normaal is geworden?

  • Hoe kan ik de relaties die ik had met vrienden en familie weer terugkrijgen?

Deze vragen leggen, zelfs wanneer iemand zich maar in één van de vragen herkent, een serieus probleem bloot. Wanneer jij zelf of iemand die jij kent zich in een vraag herkent, is het van belang te weten dat dit niet normaal is. Dit betekent niet dat je je ervoor hoeft te schamen, maar wel dat het goed is om er met mensen over te praten en te zoeken naar antwoorden op je vragen.

Het is belangrijk de ogen niet van dergelijke problemen af te keren. Hoewel het verslag van the Guardian zich voornamelijk richt op Ph.D.-studenten, is het goed mogelijk dat eenzelfde probleem ook onder bachelors en masters speelt.

Heb jij problemen die je studievoortgang in de weg zitten, maar waarvan je niet weet of er wat aan gedaan kan worden? Het is een goed idee om dit in ieder geval bij iemand kwijt te kunnen, zoals een medestudent, vertrouwenspersoon of de studieadviseur. Wie weet hebben zij een soortgelijke situatie meegemaakt en kunnen ze je hierover zekerheid bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.