Studentenraad

Blog: Met een laptop naar het Science Park

Het einde van het studiejaar is alweer bijna in zicht en er zijn nog maar een paar maanden te gaan. We zijn dan ook nu al aan het nadenken over wat er volgend jaar geregeld moet worden.

We zien op het moment dat laptops steeds belangrijk worden op de faculteit. Zo is bij de studie Psychobiologie al de aanschaf verplicht voor eerstejaars. Bij andere studies speelt momenteel ook de vraag of ze dit ook willen gaan invoeren.

Daarnaast beschikken studenten sowieso vaker over een laptop dan voorheen. Met deze steeds grotere aanwezigheid van laptops is het ook wel handig als de voorzieningen voor het laptopgebruik zo optimaal mogelijk worden ingericht. Het zou natuurlijk vervelend zijn als je op het Science Park aan een online werkopdracht wil werken, maar het draadloze internet het vervolgens niet doet.

Daarom zijn we nu bezig met het bekijken hoe de voorzieningen geoptimaliseerd kunnen worden zodat het Science Park nog laptopvriendelijker wordt.

Heb jij nog goede ideeën waarmee het Science Park nog laptopvriendelijker kan worden, of heb je een mening over het al dan niet verplichten van laptops bij je studie? We horen het graag! E-mail hiervoor het hoofd van de taakgroep Academische Gemeenschap en Voorzieningen: Kavel Ozturk (kavel.ozturk@studentenraad.nl) of kom langs de raadskamer, A1.26.

Joran van Apeldoorn zegt:

Als practicum assistent bij informatica maak ik me nogal zorgen over bring your own device. Het is nu al vaak dat het verschil tussen besturingssystemen en programma versies problemen oplevert bij de programeeropdrachten, nu kunnen we echter nog zeggen dat het op do practicacomputers moet werken. Als we over gaan op bring your own device moet het niet bring your own software worden.

Zowel om de hierboven door zazo beschreven problemen te verkomen als om de compatebileteit te houden is het belangrijk dat er een standaart wordt gesteld voor de software. Voor de informatiewetenschapen zou een custom linux distro dit kunnen oplossen, die kan je ook binnen een virtualbox draaien onder windows als je geen linux wilt instaleren.

zazo meijs zegt:

Een nadeel van “bring your own device” (eigen laptop meenemen) is dat er ook rekening meot worden gehouden met de vele programma’s die je nodig hebt.

Deze staan nu allemaal ingesteld op de UvA computers, maar zouden programma’s als Microsoft office (soms nodig voor gedeelde opdrachten van docenten) ook (gratis) beschikbaar worden gesteld aan de studenten? of betekenen deze programma’s dat de student boven op de laptop 300 euro kwijt is aan licenties?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.