Studentenraad

Blog: Onderwijs- en examenregeling

Leuk natuurlijk dat er ieder jaar opnieuw regels worden vastgesteld, maar wat houdt de  OER nou precies in? Om daar een antwoord op te geven moeten we kijken naar de wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). Deze wet is zo belangrijk voor de studentenraad dat alle nieuwe raadsleden aan de UvA hier een training over hebben gehad. De WHW zegt het volgende over de  OER: “Het instellingsbestuur stelt voor elke door de instelling aangeboden opleiding of groep van opleidingen een onderwijs- en examenregeling vast. De onderwijs- en examenregeling bevat adequate en heldere informatie over de opleiding of groep van opleidingen.” (WHW art. 7.13). Met andere woorden, in de  OER staat de opleiding in grote lijnen adequaat en helder beschreven.

de  OER is dus een regeling die iedere student een beeld moet geven van wat van hem/haar verwacht wordt, maar ook wat er van de opleiding en universiteit verwacht mag worden. Daarnaast is de  OER een belangrijk document voor de studentenraad. De studentenraad heeft namelijk bij wet (weer die WHW) instemmingsrecht op een deel van de OER. Dit is dus een uitgelezen kans voor de raad om de mening en ideeën van studenten terug te laten komen in de uitvoering van het onderwijs. de  OER is daarom ieder jaar opnieuw een belangrijk dossier voor de raad.

Hoewel het instemmingsrecht op een deel van de  OER klinkt alsof de raad het voor het zeggen heeft, ligt de realiteit anders. Ieder jaar  hebben een hoop partijen te maken met het vaststellen van de  OER. Denk hierbij aan het directieteam van de faculteit, opleidingsdirecteuren en opleidingscommissies. Dit jaar kwam daar zelfs even de studentenraad van de VU bij kijken onder het mom van harmonisatie en aankomend jaar doet ook de centrale studentenraad mee bij het vaststellen van een model OER waar alle faculteiten zich aan moeten houden.

Als er met zoveel mensen en groepen rekening gehouden moet worden is het niet gek dat er tegenstrijdige belangen ontstaan. Gelukkig zijn alle partijen bereid om deze te bespreken en heeft de FSR vlak voor het begin van het collegejaar in kunnen stemmen met de OERen voor 2014-2015.

Snap jij delen uit de OER niet of vind je dat er volgend jaar echt iets in of uit de  OER moet? Of heb je vragen/opmerkingen over andere reglementen aan de FNWI? Kom dan vooral langs kamer A1.26 of stuur een e-mail naar fnwi@studentenraad.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.