Studentenraad

Ben jíj een match?

Onze nieuwe eerstejaars weten er alles van, vanaf afgelopen jaar moet iedereen Matching voor zijn of haar studie doorlopen. Dit is een maatregel, opgelegd door de overheid, om studenten te helpen meteen de juiste studie te kiezen en niet onnodig uit te lopen. Bij Matching volg je een week een speciaal programma om erachter te komen wat studeren en jouw gekozen opleiding nou precies inhoudt. Je volgt hoorcolleges werkcolleges, doet een klein onderzoekje en moet zelfs echt de boeken induiken. Dit alles om je te helpen besluiten of dit echt is waar jij je aan wilt verbinden. Matching is zo een goede check of je de studie wel, of juist niet wil doen.

Maar wat als je er erachter komt dat je het niet wil doen? Matching kan sterk dienen als een verwijzende rol, maar aangezien (bijna) alle Matching rondes gelijktijdig plaatsvinden kan je het praktijk maar voor één studie Matching volgen. Bij UvA Matching wordt tijdens de Matching ook al tijd besteed aan het toelichten van verwanten vakgebieden en als je er achterkomt dat de studie niet bij je past is er een heroriëntatietraject om je te helpen om een studie te vinden die beter bij jou past.

Afgelopen jaar bood de UvA drie ronde’s aan, de eerste was voor studenten die er al vroeg bij waren, de tweede voor hen die zich voor de deadline van 1 mei hadden aangemeld en dan was er nog een derde ronde aan het einde van de zomer vakantie. Deze derde ronde was bedoeld voor hen die zich toch nog na 1 mei hadden aangemeld, wie door overmacht niet bij de reguliere ronde kon zijn en voor de paar die er bij een eerdere ronde achterkwamen dat een studie toch niet bij hen paste.

In praktijk bleek deze derde ronde zeer slecht bezocht waarna de Universiteit, met instemming van de CSR (Centrale Studentenraad van de UvA) , heeft besloten om deze derde ronde af te schaffen en de deadline van 1 mei vast te houden. Om toch de verwijzende rol van de Matching vast te houden is het nu aan het Faculteitsbestuur om, samen met de FSR (Facultaire Studentenraad), te kijken hoe het heroriëntatietraject moet worden neergezet zodat onze nieuwe medestudenten toch de juiste studie vinden en zich op de goede plek kunnen voegen in onze familie.

Ook met dit soort zaken, die iets verder van het onderwijs van de student staan, houdt de FSR zich bezig. Zijn er nog dingen die jij denkt dat het onderwijs zouden verbeteren? Kom een keer langs bij de raadskamer (A1.26) of mail naar fnwi@studentenraad.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.