Studentenraad

Blog: Opleidingscommissies

Hoewel de opleidingscommissie strikt gezien niet onder medezeggenschap valt, heeft de FSR toch een zwak voor dit orgaan. De opleidingscommissie is namelijk on-ge-lo-fe-lijk belangrijk voor de kwaliteit van de opleiding en daarmee voor het onderwijs op de faculteit. De opleidingscommissie is een nuttige bron van nieuwe ideeën voor de FSR en bovendien een fijne gesprekspartner. Maar wie zitten er eigenlijk in de opleidingscommissie en wat kunnen ze voor jou betekenen? Lees hieronder meer.

De opleidingscommissie bestaat voor de helft uit studenten en voor de helft uit docenten van de opleiding. De opleidingscommissie adviseert aan de opleidingsdirecteur en deze mag dus niet in de opleidingscommissie zitten. De opleidingscommissie heeft geen instemmingsrecht, maar wel advies-, informatie- en initiatiefrecht.

Het is mogelijk dat er één OC is voor meerdere opleidingen, bijvoorbeeld voor zowel de bachelor als de master. Dit heet dan een personele unie. Dit kan erg handig zijn, om de doorstroom van de bachelor naar de master te versoepelen. Wanneer een opleiding erg groot is of door een grote verandering gaat, kan het echter raadzaam zijn om toch aan één OC per opleiding vast te houden.

De studentleden van de opleidingscommissie vertegenwoordigen jouw mening over de vakken die jij volgt en de faciliteiten die de opleiding jou biedt. Het is daarom van belang dat jij jouw opleidingscommissie kent. Sommige studentleden hebben een vaste manier om te communiceren met de studenten van de opleiding. Zo zijn er OC’s waar standaard een lid van de studievereniging inzit, of OC’s die altijd berichtjes plaatsen op de facebookpagina van de opleiding. De OC zijn altijd op zoek naar goede ideeën of klachten, dus schroom niet om ze op de hoogte te stellen.

De vaste taken waar alle OC’s op de FNWI zich mee bezig houden, zijn de Onderwijs- en Examenregeling (OER) en de vakevaluaties. In de OER worden alle regels over de opleiding en het curriculum vastgesteld en de OC heeft hier adviesrecht op. Van de evaluaties van vakken krijgt de OC de resultaten, waarna zij op zoek gaan naar verbeterpunten en aanvullingen, die zij dan adviseren aan de opleidingsdirecteur. Daar houden de rechten van de OC echter niet op en veel OC’s pakken ook nog andere taken op. Zo zijn er OC’s die de afgelopen tijd zich bezig hebben gehouden met de 8-8-4-roostering, BSA en de werkdrukverdeling. Veel OC’s organiseren panelgesprekken of feedbackmomenten.

De FSR overlegt vaak met de OC’s. Iedere maand is er het facultair studentenoverleg (FSO) waarvoor alle studentleden van alle OC’s van de FNWI zijn uitgenodigd. Als de FSR zich met een onderwerp bezig houdt wat één of enkele opleidingen in het bijzonder treft, gaan we ook vaak samen met de OC kijken naar de mogelijkheden en kansen.

Zoals je ziet waarborgt de opleidingscommissie de kwaliteit van de opleiding. Wil jij meer weten over de opleidingscommissie of ben je benieuwd wie er in de opleidingscommissie van jouw studie zitten? Mail dan naar de FSR, via fnwi@studentenraad.nl, dan brengen wij je in contact.

Kies Opleiding zegt:

Ik kwam dit artikel tegen. Ik zag dat het inmiddels al een paar jaar oud is, maar toch nog interessant om te lezen. Zijn er sindsdien nog veranderingen doorgevoerd?
Groet,
Han

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.