Studentenraad

Blog September 2017

Afgelopen mei zijn er na een intensieve campagne tijdens de verkiezingsperiode 12 mensen geweest die zich gelukkig mochten prijzen met een positie in de studentenraad, want elk studiejaar komen er niet alleen allemaal nieuwe studenten naar het Science Park maar staat er ook een nieuwe facultaire studentenraad klaar om de rechten en belangen te behartigen van alle FNWI studenten. Wij hebben er in ieder geval heel veel zin in om ons best voor jullie te doen, en willen doormiddel van deze blog graag vertellen wat we onder andere hebben gedaan de afgelopen tijd.

Na de verkiezingen konden we niet direct aan de slag maar moesten we eerst nog ingewerkt worden, tijdens deze inwerkperiode kregen we onze inwerkmap van de oude raad waar de noodzakelijke informatie instond zoals belangrijke dossiers en personen, maar ook waar alle afkortingen waar je mee te maken krijgt allemaal wel niet voor staan. Tijdens de inwerkperiode moesten we alvast alle dossiers over de taakgroepen verdelen, en daarna onszelf in die taakgroepen verdelen. Ook moesten we kiezen wie ons dagelijks bestuur, centrale studentenraad afgevaardigde en penningmeester zou gaan worden.  Een grote verrassing tijdens de inwerkperiode kregen we tijdens ons inwerkweekend, want toen kwam tot iedereens verbazing en ongeloof, het bestuur van de universiteit langs om met ons alvast te oefenen hoe een bestuurlijk overleg er aan toe gaat.

Nadat we waren ingewerkt konden we toen het studiejaar begon meteen aan de slag en mochten we intrekken in ons nieuwe thuis voor het komend jaar, kamer B0.112. Het raadsleven was voor velen eventjes wennen in het begin, want vergaderstukken schrijven of vergaderen zelf kan vrij lastig zijn als je daar nog niet veel ervaring mee hebt, vandaar de onze eerste vergaderingen heel erg uitliepen wat soms erg vermoeiend was maar daardoor kregen we echter wel weer veel voor elkaar. Nu we er een stuk beter in zitten gaat alles inmiddels een stuk soepeler.

Dat de eerste vergaderingen nogal vaak uitliepen kwam onder andere door de lange discussies over de nieuwe invulling van het takenpakket van de nieuwe studentenassessor die in januari het stokje van de huidige studentenassessor zal overnemen. Ook is er veel vergaderd over het faculteitsreglement, op het moment wil de raad dat de OC’s de mogelijkheid tot verkiezingen zouden moeten hebben, zoals staat in de wet, maar volgens het huidige faculteitsreglement (FR) en de nieuwe OC-benoemingsprocedure zou dat niet het geval zijn. Daardoor is er vorig jaar niet ingestemd met het FR en is er ook een geschil gestart omdat de raad van mening was instemmingsrecht te hebben op het feit of er verkiezingen zouden moeten komen in plaats van het adviesrecht wat het bestuur ons toekent. Op het moment zijn er door het bestuur enkele toezeggingen gedaan waardoor de impasse is opgelost en er weer beweging in komt, maar daarvoor moest er wel een hoop vergaderd worden. Een ander onderwerp dat nu speelt is Engelstaligheid, veel universiteiten spelen met het idee om hun opleidingen in het Engels aan te bieden en zo ook bij de UvA staat in de beleidsagenda dat er op termijn een beslissing moet worden gemaakt over het wel of niet overgaan naar Engelstalig onderwijs in de bachelors. Daarom heeft de raad al flink vergaderd over de verschillende opties die mogelijk zijn alsmede de voor en nadelen die er zijn als voorbereiding op de eventuele beslissing die het bestuur op termijn zou gaan maken. Als je een mening hebt over Engelstaligheid, of over andere onderwerpen of als je ideeën of klachten hebt betreffende de faculteit deel die dan alsjeblieft met ons door ons te mailen, bellen of de raadskamer in te lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.