Studentenraad

Blog: Studenteninitiatief

Als student wordt er veel zelfstandigheid en motivatie van je verwacht. Bij de overgang van de middelbare school naar de universiteit kan dit voor sommige studenten een fikse hobbel zijn. Op de universiteit is het ook niet altijd even makkelijk. De studentenraad zal dan proberen de studenten zo goed mogelijk te helpen. Sommige studenten nemen echter zelf initiatief om om te gaan met dit soort dingen.

Een recent studenteninitiatief is het ‘Studentenstatuut’ voor studenten Wiskunde, geschreven door een eerstejaars student. In dit document staan regels die bijdragen aan het respect voor en de motivatie van studenten. Dit initiatief, dat door meer dan de helft van de eerstejaars werd ondertekend, is aan de FSR voorgelegd.

In het document staan een hoop nieuwe ideeën. Zo staat er bijvoorbeeld dat de studenten wensen dat tentamens nooit later dan 18:00 uur gegeven worden. Ook staat er in dat de studenten willen dat toetsen niet na een college mogen worden ingepland. De FSR zal de komende tijd kijken met welke punten uit dit document hij verder aan de slag kan.

Zonder input vanuit de achterban is het als FSR lastig opereren. We vinden het daarom erg fijn als studenten met input komen en moedigen dit soort bottom-up initiatieven dan ook van harte aan.

Wil jij het studentenstatuut zelf lezen? Het staat als bijlage bij dit stuk. Wil je meedenken over regels op de universiteit die bijdragen aan jouw motivatie? Kom dan langs in A1.26 of mail naar fnwi@studentenraad.nl

Rocco van Vreumingen zegt:

Ok. Ik ben inmiddels bijna afgestudeerd en heb dus goed kunnen nadenken over dit statuut en de reacties. Ik zal reageren op enkele hiervan, bijv. @Béla Fronbenius en @Charles.

Dat van de (grafische) rekenmachine is vervallen, maar had best erin gekund. Je kunt er namelijk niet alleen mee rekenen maar ook dingen opzoeken zodat je niet alles uit het hoofd hoeft te leren. Anders worden toetsen geheugentesten, nou lekker wiskundig. Ja, als je niks uit het hoofd leert dan werk je langzamer, maar studenten zullen dan vanzelf de basisdingen wel uit het hoofd leren om niet op tentamen in tijdnood te komen. Bovendien leren onderzoekers ook geen stellingen, bewijzen en formules uit het hoofd.

Wat betreft uitwerkingen: het bleek voor mij niet genoeg te zijn om alleen vragen te stellen aan docenten en studenten. Zelfs, niet iedereen waardeerde dat vraaggedrag. Het is me nog nooit gelukt om alle aangeboden oefeningen van een vak te maken als bij dat vak niks was uitgewerkt.
En ja, sommige mensen zouden te snel spieken. Dat heb je echter zelf in de hand. Er zijn ook mensen die eerst zelf goed nadenken en graag alle aangeboden opgaven willen maken. Dat laatste lukt ze niet met het huidig wanbeleid, en dat hebben zij níét in eigen hand. Het is duidelijk hoe belangrijk het op de UvA is om ijverig te zijn.

Charles zegt:

Natuurlijk is een studie nooit perfect en zijn er ook bij wiskunde gebreken, die ik zelf ook aan den lijve heb ondervonden, maar dit statuut is erg onredelijk. Ten eerste wordt voorgedaan alsof een studie altijd te genieten moet zijn. Integendeel, je moet soms (misschien zelfs vaak) gewoon heel hard werken wil je verder komen in de wiskunde. Verder wordt er gesproken over geen toetsen naar college, wat überhaupt al onduidelijk is. Vakken kunnen natuurlijk maar in beperkte mate met elkaar rekening houden (zeker als het zich, zoals in latere jaren, niet alleen beperkt tot de UvA zelf). Verder zijn wekelijkse toetsjes zeker te doen aan het einde van een college. Ten derde heb je niet per se uitwerkingen bij wiskunde nodig. Je hebt altijd je medestudenten, werkcollegedocenten en de professor die het college geeft zelfs om hulp aan te vragen. Verder zijn er vaak geen specifieke oplossingen van opgaven en werkt voor elk persoon een andere oplossing beter. Tenslotte sloeg het punt over rekenmachines nergens op, als je geen breuken kan vereenvoudigen of 2 keer 2 kan uitrekenen hoor je überhaupt niet op de universiteit thuis.

mvg

betastudent zegt:

Gelukkig is dat van de rekenmachine vervallen!

03:03 - Wiskunde Bikkelaar zegt:

Bijna klaar! Behalve eigenlijk nog lang niet.

#makeitstop #waaaaaaaarom

01:38 - Wiskunde Bikkelaar zegt:

Hey jij ook nog aan het werk? Ik begin nu pas net lekker op gang te komen. #wiskundedoejesnachts #24/7@Sciencepark

Echte Wiskundestudent om 01:00 zegt:

Wiskunde opdrachtje na middernacht, still goin’ strong!

Student zegt:

Ik zou serieus stoppen met mijn opleiding wiskunde als je voortaan rekenmachine’s moet gaan gebruiken. De studie is juist zo leuk en eervol omdat je alles op denkvermogen moet doen.

Béla Frobenius zegt:

Lieve eerstejaarsstudenten,

In jullie inleiding staat dat jullie gemotiveerd waren en de vooropleiding jullie goed afging. Het lijkt misschien alsof je nu geschikt bent voor de studie wiskunde. Want geldt niet dat intelligentie + motivatie = succes? Edoch, nee! De belangrijkste kwaliteit van een goede wiskundestudent is eerder doorzettingsvermogen. Ik heb vele wiskundestudenten (hogerejaars) mogen ontmoeten die veelal zonder uitzondering zeer intelligent en zeer gemotiveerd waren. Vraag ze maar eens of ze wel eens meer dan 3 uur hebben vastgezeten op een probleem. Vraag ze maar eens of ze wel eens 8 uur hebben vastgezeten. Ondergeschrevene is dit in ieder geval meerdere malen overkomen. En vraag ze ten slotte of ze evenveel hadden geleerd als ze een uitwerking hadden gehad.

Wiskunde is moeilijk, en vaak frustrerend. Zeker als je niet gewend bent ergens ooit moeite voor te hoeven doen, zoals 90% van de wiskundestudenten voor ze gingen studeren. Mijn advies: zet door, geef niet op, en de kans is groot dat je over een paar jaar ineens heel goed begrijpt waarom het vaak een goede zaak is dat de uitwerkingen niet beschikbaar zijn.

Béla Frobenius, MSc-student wiskunde.

De opleiding is een leugen! Bij de voorlichting waren we beloofd dat we niets uit ons hoofd moesten kennen, dus dat eis ik ook! Een toets na een college moet ECHT NIET KUNNEN Ik heb met trots mijn handtekening gezet zegt:

wat

Jaap zegt:

Goed dat er eens naar de studenten geluisterd wordt. Het lijtk of de opleiding aan geen regels gebonden is. Toetsen vallen buiten de ingeroosterde uren en herkansingen zijn op willekeurige data. Soms zit ik zelfs tot na het avond eten op school!

Niet-lakse student zegt:

Goed initatief dit! Het is echt veel te moeilijk. Ze kunnen toch niet verwachten dat we al die integralen op kunnen lossen zonder fnint op onze rekenmachine te doen?

Helderziende Pro Student zegt:

Wiskunde met een rekenmachine? Doe niet zo belachelijk mr. “Niet-lakse student”.

alfastudent zegt:

maar wiskunde zonder rekenmachine is toch ook veel te moeilijk?

Wisman zegt:

oh dit heb ik gelezen, dacht dat het niet zo goed geschreven was

ProStudent zegt:

Wiskunde is veel te moeilijk, het lijkt helemaal niet meer op de middelbare school! En we willen weer rekenmachines, want anders kan ik niet rekenen. Jullie moeten niet zo kinderachtig doen! Weh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.