Studentenraad

Samenwerking

Vorig collegejaar speelde een plan om de drie bètafaculteiten (de VU heeft er namelijk twee) samen te voegen in één grote, gedeelde Amsterdam Faculty of Science (AFS). Dat plan werd toen om meerdere redenen verworpen door de medezeggenschap. De Facultaire Studentenraad van vorig jaar zag grote risico’s voor de interdisciplinariteit die het Science Park nu kenmerkt, omdat de verschillende vakgebieden over twee locaties verspreid zouden worden. De raad was bang dat de kleinschaligheid van studies verloren zou gaan en voorzag organisatorische problemen bij een grootschalige fusie. Op centraal niveau werd door studenten en medewerkers bezwaar gemaakt tegen de in hun ogen nog niet voldoende geregelde governance, de manier waarop twee universiteiten gezamenlijk over één faculteit zouden regeren.

Ondanks deze bezwaren, en ondanks het niet doorgaan van AFS, ziet het directieteam van de FNWI nog steeds kansen om het bètaonderwijs en het bètaonderzoek te verbeteren door intensiever samen te werken met de VU dan we nu al doen. Daarom heeft de decaan aan de onderzoeksinstituten gevraagd of zij hun meerjarenvisie willen opschrijven en zijn er zogenaamde verkenningscommissies opgezet, die moeten onderzoeken wat de mogelijkheden voor samenwerking met de VU zouden zijn. Voor de commissies die zich op het onderwijs richten, worden op dit moment studenten gezocht. Wil jij helpen nadenken over de toekomst van jouw studie? Dan kun je je nu aanmelden voor jouw verkenningscommissie bij fnwi@studentenraad.nl!

Uiteraard zit de studentenraad niet stil, terwijl de verkenningscommissies hun werk doen. Wij zijn op dit moment druk met de decaan in gesprek om te bepalen welke grote lijnen zo’n samenwerking zou moeten hebben en hoe we te werk moeten gaan bij het maken van plannen en ideeën. Hoe groot moet de invloed van de verkenningscommissies zijn? Hoe moet het directieteam aan studenten en medewerkers vertellen hoe de plannen vorderen? Hoe moeten studenten en medewerkers hun ideeën en zorgen met het directieteam delen? Stel dat er goede plannen voor nauwere samenwerking ontstaan, welke rol speelt de studentenraad dan, welke rol spelen ‘gewone’ studenten daarbij en hoe zorgt de faculteit voor draagvlak?

Mocht je suggesties hebben die wij absoluut in deze discussies moeten verwerken? Of praat jij liever mee over je eigen opleiding in een verkenningscommissie? In beide gevallen horen wij het graag, mail dan naar fnwi@studentenraad.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.