Studentenraad

Blog: UvA Matching

Je hebt de afgelopen week vast wel gemerkt als je op het Science Park was: hordes scholieren kwamen hier op Science Park om mee te doen aan de UvA Matching. Dit komt omdat dit jaar iedere universiteit een studiekeuzecheck voor studiekiezers moet aanbieden van de overheid. Dit betekent dat iedere aspirantstudent die een universitaire studie wil doen, verplicht is om een of meerdere dagen op de universiteit voor de gekozen studie college te volgen. De studenten krijgen ook een toets en of een intakegesprek waaruit een advies rolt dat aangeeft of de studie die zij gekozen hadden bij hun past.

Dit wordt gedaan om studenten een impressie te geven van de studie, zodat ze weten wat er van hen verwacht wordt op de studie zelf. Het kan zijn dat scholieren een verkeerde keuze maken en dus later in het jaar moeten switchen of dat een student een studie doet die eigenlijk niet bij hem of haar past en kan daardoor geen motivatie vinden. De overheid probeert dat tegen te gaan, door scholieren zich verplicht eerder in te laten schrijven en door de keuzecheck.

Een deel van de scholieren heeft zich voor meerdere studies ingeschreven en doen ook bij meerdere studies een matchingsactiviteit. Hierdoor zijn de inschrijvingen bij praktisch alle opleidingen van onze faculteit gestegen en is het moeilijk in te schatten hoeveel nieuwe studenten er daadwerkelijk in september zullen komen. Future Planet Studies hadĀ bijvoorbeeld meer dan 300 scholieren over de vloer deze week!

De FSR FNWI is erg benieuwd naar de uitkomsten van de UvA Matching en gaat kijken of het beoogde doel behaald zullen worden: minder studieuitval. Ook voor de faculteit en docenten is dit alles nieuw, dus ook zij zijn benieuwd. We hopen dat iedereen de juiste impressie heeft en iedereen een leuke en gezellige studententijd doorbrengt, zonder te hoeven wisselen van studie.

Heb je geholpen bij de Matchingsweek, heb je scholieren gesproken die er verdwaald en bezorgd uitzagen of heb je zelf UvA Matching gevolgd? Kom langs in A1.26 of mail naar fnwi@studentenraad.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.