Studentenraad

Blog: Zesjarenplan

Het College van Bestuur heeft de algemene leiding over de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA). De beide instellingen worden bestuurd door een gezamenlijk college, dat is gevormd via een personele unie. Het College van Bestuur is verantwoordelijk voor een efficiënt bestuur van de universiteit en de hogeschool.

Dit College van Bestuur schrijft eens in de zoveel tijd een plan (of: een visie) voor de UvA voor de aankomende jaren. In dit instellingsplan staat welke keuzes het College de aankomende zes jaar verwacht te gaan maken op het gebied van onderwijs en onderzoek en wat de rode draad van het beleid zal gaan zijn.

“Studiesucces”

Één van de belangrijkste onderwerpen uit het Instellingsplan is “studiesucces”. Met dit brede begrip worden in de praktijk het cijfergemiddelde, studietempo en aantal studiepunten van een student bedoeld. In het vorige plan wou het College van Bestuur dat 70% procent van de studenten binnen vier jaar afstudeert. Met de verhoogde druk van de overheid, zou het best kunnen dat dit in het aankomende Instellingsplan omhoog gekrikt wordt.

Het is belangrijk om dus jouw mening over “studiesucces” te geven. Wat vind jij ervan als de druk om “succesvol” te studeren omhoog gaat? Is het haalbaar om zoiets door te voeren? Hoe zou in de praktijk dit percentage opgevoerd kunnen worden? Wordt de universiteit hierdoor schoolser?

Doorstroom van bachelor naar master

Ander belangrijk UvA-beleid heeft betrekking op de relatie tussen het bachelor- en masteronderwijs. Hoe belangrijk is het dat bachelors en masters goed op elkaar aansluiten? Is het mogelijk om met je bachelordiploma al een baan te vinden? Sommige UvA masters hebben selectie aan de poort, waardoor niet iedereen zo’n master mag volgen. Moet dit aantal vermeerderd of verminderd worden?

Samenwerking met andere instellingen

Dit hoofdstuk ontbreekt uiteraard niet in het instellingsplan. Wat precies de invulling zal worden, is onbekend. Het is dus heel belangrijk dat jij je mening geeft over de toekomst van de UvA (en de FNWI) als instelling. De FSR organiseert binnenkort een discussie-avond hierover. Hou de website goed in de gaten voor een uitnodiging en aankondiging!

Wil jij jouw mening geven over het instellingsplan en het beleid van de UvA voor de aankomende zes jaar? Vertel het de studentenraad! Dan doe wij ons uiterste best jouw mening op de agenda te zetten. Mail naar fnwi@studentenraad.nl of kom langs in A1.26.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.