Studentenraad

Blog: Academische Vaardigheden

Presenteren, papers schrijven, teksten analyseren, discussiëren, reflecteren, feedback geven en ontvangen: dé technieken die je moet bezitten om opgedane kennis over te kunnen brengen aan anderen en je academisch te ontwikkelen. Onmisbare skills dus om goed te kunnen presteren tijdens je studie en (later) succesvol te zijn tijdens je academische loopbaan of op je werk.

Sommige studies krijgen dit soort vaardigheden geleerd tijdens het tutoraat, anderen tijdens het vak Academische Basisvaardigheden, weer anderen behandelen dit tijdens een zo geheten practicumvak en bij sommige studies zit het helemaal niet expliciet in een vak. Eén faculteit, één OER A, maar toch overal verschillend. Wat is nu de beste manier om deze vaardigheden bij te brengen?

De studentenraad is van mening dat Academische Vaardigheden essentieel zijn voor de goede ontwikkeling van de student, en dat deze het beste kunnen worden bijgebracht in een vak met studiepunten dat in je bachelor wordt gegeven. Zo wordt de waarde van het vak duidelijker, is er meer garantie op de kwaliteit van het vak en zijn studenten meer gemotiveerd omdat ze punten kunnen krijgen. Inhoudelijke verwevenheid met andere vakken is van belang om het oefenen van de vaardigheden direct nuttig en toepasbaar te maken.

De FSR heeft een advies over Academische Vaardigheden gestuurd en zal dit binnenkort op het bestuurlijk overleg bespreken. Benieuwd naar wat er uit kwam? Kom even langs bij de raadskamer, of stuur een mailtje naar iris.meerman@studentenraad.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.