SR

Studentenraad

Cartoontentoonstelling Studeren met een functiebeperking

Op de UvA studeren ongeveer drieduizend studenten die hebben aangegeven een chronische ziekte of functiebeperking te hebben. Van iedere tien studenten die je op de UvA tegenkomt, valt er één onder deze categorie. Toch wordt er vaak niet open over gesproken en is er weinig bewustzijn. Veel mensen weten niet wat de handicap inhoudt of hoe ze daarop moeten reageren. Met deze tentoonstelling wil de Centrale Studentenraad (CSR) de dialoog over studeren met een functiebeperking aanwakkeren.

De meest voorkomende functiebeperkingen zijn dyslexie, migraine, ADHD en psychische problemen. Voordat de gedachte van “aanstellerij” opkomt, is het goed om je eerst in te lezen of na te vragen wat de invloed van deze handicaps op het dagelijks leven is. Het expertise centrum Handicap + Studie heeft veel informatie beschikbaar; je kunt er ook terecht met vragen. Volgens dit expertisecentrum heeft ongeveer de helft van de UvA studenten met een functiebeperking extra voorzieningen nodig om net zo goed als ‘normale’ studenten te kunnen presteren.

Dat kan een klus zijn: voor extra tentamentijd moet je bij de studieadviseur zijn, voor financiële regelingen bij de studentendecaan en de specifieke voorzieningen omtrent het gebouw regelt Facility Services. Er komt een hoop bij kijken om de juiste voorzieningen voor elkaar te krijgen. Daarbij kan het heel vervelend zijn om continue weer om hulp te moeten vragen. Om daar verandering in te brengen is de UvA bezig met het opzetten van en nieuw beleid omtrent personen met een chronische ziekte of functiebeperking. Er wordt onder andere geregeld dat iedere faculteit tenminste één aanspreekpunt krijgt om ervoor te zorgen dat studenten en medewerkers met een functiebeperking zo goed mogelijk ondersteund worden. Daarnaast is de UvA bezig met het opstellen van een plan van aanpak.

De cartoontentoonstelling zal de hele week blijven staan. Gedurende deze week zal Amsterdam United, het superdiverse studentenplatform van de UvA, een online bewustwordingscampagne voeren. Amsterdam United zal elke dag op haar website een artikel of een verhaal posten omtrent het thema functiebeperking. Er zal hier onder andere stil worden gestaan bij het gebruik van het woord ‘functiebeperking’. Zie hiervoor www.amsterdamunited.org.

Heb je vragen of loop je ergens tegenaan, laat het dan weten! De CSR is te vinden in CREA 1.16 of te bereiken op csr@uva.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.