SR

Studentenraad

CSR brengt advies uit over begroting en huisvestingsplan

Een van de onderwerpen waar de Centrale Studentenraad (CSR) jaarlijks een advies over uitbrengt is de begroting. Dit advies bespreekt naast de beleidskeuzes omtrent de financiën ook de plannen die de UvA heeft ten aanzien van haar vastgoed en die zijn beschreven in het Huisvestingsplan (HVP).

Het is geen verrassing dat ook de UvA gedwongen wordt te bezuinigen. De UvA krijgt in de komende jaren, net als alle andere Nederlandse universiteiten overigens, minder geld van Den Haag. Deze trend dwingt de UvA bezuinigingen door te voeren in haar beleid. Rendement is hierdoor een steeds vaker gehoord begrip geworden. In de begroting die het CvB presenteerde uit dit rendementsdenken zich onder andere door de nieuwe definitie van diplomabekostiging. Waar voorheen alleen masterdiploma’s werden bekostigd, zullen vanaf dit jaar bachelor- en masterdiploma’s worden bekostigd, onder voorwaarde dat het diploma behaald is binnen nominaal +1. Deze nieuwe definitie dient er toe decanen aan te sporen extra rendementsverhogende maatregelen te nemen. Omdat rendement in de ogen van de CSR nooit een doel op zich mag worden heeft hij negatief gereageerd op deze nieuwe definitie van diplomabekostiging. Daarnaast ziet de CSR geen noodzaak voor nog een rendementsverhogende maatregel aangezien de faculteiten de laatste jaren al grote stappen hebben gezet richting een hoger studierendement.

Met betrekking tot het Huisvestingsplan heeft de CSR zijn zorgen geuit over het groeiend aantal studenten en de druk die er daarmee ontstaat op onderwijs- en studieruimten. De UvA werkt aan de hand van een campusvisie aan de clustering van opleidingen en studenten in de stad. Op het Roetereilandcomplex wordt gewerkt aan de nieuwbouw die vanaf september de complete Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen en de Faculteit Economie en Bedrijfskunde moet huisvesten. In 2016 komt daar ook nog de Faculteit der Rechtsgeleerdheid bij. De CSR ziet in deze plannen mooie mogelijkheden en verbeteringen die ten goede gaan komen aan de studenten. Toch constateert de CSR ook grote problemen en vraagt hij zich sterk af of er wel voldoende ruimte en goede faciliteiten zullen zijn na de renovaties. Samen met de facultaire studentenraden blijft de CSR altijd in gesprek met de medewerkers om ervoor te zorgen dat de nieuwbouw voldoet aan alle eisen. In ons advies hebben we er bijvoorbeeld nogmaals op gewezen dat een extra grote collegezaal op het Roeterseiland noodzakelijk is.

Voor de geïnteresseerden is het gehele advies te downloaden via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.