SR

Studentenraad

CvB ontzegt medezeggenschap instemmingsrecht op allocatiemodel

CVB ONTZEGT MEDEZEGGENSCHAP INSTEMMINGSRECHT OP ALLOCATIEMODEL

Amsterdam, 5 maart 2015 – De Centrale Studentenraad (CSR) vindt het onbegrijpelijk dat het College van Bestuur (CvB) het allocatiemodel geen hoofdlijn van de begroting noemt. ‘Dit is exemplarisch voor de bestuurlijke verhoudingen op de UvA’, aldus voorzitter Tariq Sewbaransingh, na afloop van de overlegvergadering met rector magnificus Dymph van den Boom.

Door de invoering van het leenstelsel, heeft de medezeggenschap sinds dit jaar instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting. Voor de CSR is het allocatiemodel bij uitstek een van die hoofdlijnen. ‘Middels het allocatiemodel wordt bepaald hoe het geld wordt verdeeld over de faculteiten. Dat heeft een directe invloed op het aanbod en de kwaliteit van onderwijs en onderzoek’ stelt Tariq Sewbaransingh.

De CSR heeft al in oktober aangegeven in gesprek te willen gaan over hoe dit recht in de UvA vormgegeven wordt. Sindsdien heeft de studentenraad nog geen formele reactie of uitnodiging ontvangen. Gezien de gebeurtenissen van de afgelopen tijd begrijpt de CSR niet waarom het CvB deze stap nog niet gezet heeft.

Ook de minister van Onderwijs, Jet Bussemaker, liet onlangs aan de Tweede Kamer weten dat universiteiten het gesprek over instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting niet mogen uitstellen. Dit naar aanleiding van de Wet Studievoorschot, die in januari werd aangenomen door het parlement. Hierin wordt geregeld dat de medezeggenschap instemmingrecht krijgt op de hoofdlijnen van de begroting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.