Studentenraad

De eerste blog van het nieuwe jaar!

Er is veel veranderd ten opzichte van onze vorige DB blog. Zo heeft de faculteit een nieuwe (interim) decaan genaamd Eric Fischer. Fischer komt van de faculteit Economie en Bedrijfskunde en zal op de faculteit letten tot dat er een vaste nieuwe decaan wordt gevonden. Volgens hem zal dit uiterlijk zo’n 6 tot 9 maanden duren. Op donderdag 22 januari vond de afscheidsborrel van Edward de Haan plaats in de Brug. Hier heeft Lidewij een speech gegeven en de FMG Pluim aan De Haan overhandigd vanwege zijn jarenlange inzet als decaan van onze faculteit.

Daarnaast zitten we nu in de laatste onderhandelingen over het Facultair Plan. Dit plan is een convenant wat de faculteit met het College van Bestuur aangaat en afspraken maakt over de kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s). Deze KPI’s zijn bepaalde doelstellingen zoals dat van alle bachelorstudenten 80% binnen 4 jaar het diploma moet hebben behaald. Wij zijn vervolgens kritisch naar deze plannen aan het kijken naar de uitwerking en gevolgen van deze plannen voor studenten. Zo vinden wij het belangrijk dat er niet te veel in rendementen wordt gedacht en studenten zich naast het gebruikelijke nominale curriculum ook kunnen oriënteren op stages, andere studies, een buitenlandervaring of bestuursjaar. Studeren is meer dan snel je studiepunten halen om meteen aan de slag te gaan op de arbeidsmarkt, daar moet in een Facultair Plan en Instellingsplan ook mee rekening worden gehouden.

Naast het Facultair Plan hebben we de faculteit geadviseerd over de misstanden rondom het Roeterseiland en het participatiecijfer. Vooral dit laatste onderwerpen is de afgelopen tijd veel besproken met opleidingscommissies, de onderwijs directeuren, examencommissies, docenten en natuurlijk de studenten. Het advies wat wij als studentenraad hebben geschreven benadrukt de ambigue inhoud van een participatiecijfer. Tot frustratie van veel studenten is het onduidelijk waarop het cijfer is gebaseerd en heeft elke docent zijn of haar eigen definitie van participatie. Soms staat er letterlijk in de omschrijving “participatie is meer dan alleen aanwezigheid” maar een heldere uitleg van de totstandkoming mist vaak, terwijl een participatiecijfer in sommige gevallen tot wel 30% meetelt voor het eindcijfer. Het is in het belang van studenten dat het cijfer een heldere meetbaarheid heeft of compleet wordt afgeschaft.

Dit waren de hoogtepunten van januari, maar er gebeurt natuurlijk veel meer in de studentenraad. Heb je vragen/klachten/ideeën over de faculteit van maatschappij- en gedragswetenschappen? Kom dan vooral een keertje langs op ons kantoor (REC D2.00) of stuur een mailtje (fmg@studentenraad.nl). We hebben koekjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.