Studentenraad

Een ‘big business’ met weinig klanten

Tijdens het intreeweek-praatje van Dymph van den Boom, de rector magnificus van de UvA,werd het onderwerp al benadrukt: internationalisering is big business en de UvA wil er groots op inzetten. Een semester in het buitenland studeren is iets waar je veel aan kan hebben. Zo verbreedt het je netwerk en zelfontwikkeling en zelfontplooiing zijn gegarandeerd. Het is goed om te weten dat de UvA al een stap voorloopt op het gebied van internationalisering. De UvA heeft namelijk een groot internationaal netwerk opgebouwd, waarmee bedoeld wordt dat de UvA samenwerkingsverbanden heeft met een groot aantal universiteiten over de hele wereld. Ondanks de inzet tot het verbeteren van het studeren in het buitenland, doen zich echter nog een aantal problemen voor wat maakt dat studenten als het ware ‘tegengehouden’ worden om naar het buitenland te gaan.

Een probleem waar onze faculteit tegenaan loopt, is dat er in hun ogen te weinig studenten
gebruik maken van de mogelijkheid om in het buitenland te studeren. Waarom grijpt niet elke student deze kans die door de faculteit wordt geboden? Is het in Amsterdam zo goed geregeld dat er geen behoefte is om weg te gaan? Geeft de universiteit wel genoeg informatie? Wordt de student niet horendol van de berg aan formulieren en administratieve rompslomp voordat het überhaupt mogelijk is om naar het buitenland te gaan?

Om de problemen beter in kaart te brengen, benadert de studentenraad studenten die naar het buitenland zijn geweest of afgehaakt zijn in het proces om naar het buitenland te gaan. Na enkele gesprekken bleek al snel dat het probleem niet zo simpel is dat er één oorzaak aan ten grondslag ligt. Studenten zaten met verschillende problemen. Uit de gesprekken die tot nu gevoerd zijn, heeft de studentenraad kunnen opmaken dat over het algemeen studenten meer tijd kwijt zijn dan gedacht aan het proces dat doorlopen moet worden om naar het buitenland te gaan. Daarnaast hebben wij gemerkt dat informatie en voorlichting hierbij essentieel zijn. Echter, studenten hebben gebrek of onduidelijkheid hierin ervaren. Het is volgens de studentenraad belangrijk dat studenten niet in de weg gestaan worden door dit soort zaken die de drempel onnodig hoog maken. Studenten horen de juiste en voldoende informatie te krijgen die ze nodig hebben om zichzelf te ontwikkelen en buitenlandervaring op te doen. Daarom zoekt de raad oplossingen om het studeren in het buitenland te faciliteren en nog aantrekkelijker te maken. Een unieke kans die van alle kanten gegrepen zou moeten worden.

Heb jij in het buitenland gestudeerd of heb je een poging ondernomen en ben je vanwege een of andere reden afgehaakt in het proces, én wil je iets bijdragen om het komende studenten die in het buitenland willen studeren te vergemakkelijken, neem dan contact op met de studentenraad via fnwi@studentenraad.nl of kom een keer langs bij onze kamer (A1.26 op het Science Park). Wij zouden hier graag over willen praten om het proces om naar het buitenland te gaan voor komende studenten te verbeteren.

Heb je interesse om in het buitenland te gaan studeren? Op zaterdag 25 oktober op de Oudemanhuispoort vindt de buitenlandmanifestatie plaats, een voorlichtingsdag om te oriënteren op het studeren in het buitenland. Daarbij is er een hoop informatie te vinden op de buitenlandsite van de UvA (http://buitenland.uva.nl/) en kan je altijd een keer langs bij Selma Kujundzic, de buitenlandcoördinator van onze faculteit (inloopspreekuur: donderdag van 10.00-12.00 uur en 13.00-15.00 uur). Samen werken we aan ons internationaal netwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.