SR

Studentenraad

Eén decaan voor drie bètafaculteiten, medezeggenschap omzeild

Hoewel de Centrale Studentenraad (CSR) en de Centrale Ondernemingsraad (COR) nog geen besluit hebben genomen over het samenvoegen van de bètafaculteiten van de UvA en de VU, zullen deze faculteiten per 1 januari, ook als de bètafusie niet doorgaat, één gezamenlijke decaan krijgen. Eén decaan voor drie faculteiten is volgens de CSR een zeer onwenselijke situatie. Daarnaast wordt de medezeggenschap nu buitenspel gezet, omdat de keuze tussen ‘voor’ of ‘tegen’ de Amsterdam Faculty of Science opeens een volstrekt andere betekenis krijgt en het overgaan tot een personele unie nooit besproken is.

Vanmiddag is er een email verstuurd aan alle studenten en medewerkers van de UvA waarin de benoeming van de nieuwe decaan van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) wordt aangekondigd. De nieuwe decaan van de FNWI is niet alleen de beoogd decaan van de Amsterdam Faculty of Science maar “zal vooralsnog ook benoemd worden als decaan van de Faculteit der Exacte Wetenschappen en de decaan van de Faculteit Aard- en Levenswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam.”

Op dit moment is er nog geen positief besluit genomen over AFS en zijn we aan het onderhandelen met het College van Bestuur om in december een definitief besluit te kunnen nemen. Een personele unie kan onmogelijk een succes worden, omdat een decaan in zo’n situatie nooit slagvaardig kan zijn. Elk voorstel tot de harmonisering van onderwijs, onderzoek etc. zal geconfronteerd worden met twee Centrale Studentenraden, twee Centrale Ondernemingsraden, drie Facultaire Studentenraden, drie Facultaire Ondernemingsraden en twee Colleges van Bestuur. Dat is een onwerkbare situatie. Wij zien dan ook geen voordeel in een personele unie.

Het decanaat van FNWI is nu een fulltime baan, net als het decanaat van FEW en FALW. De CSR denkt dat iemand die slechts een derde van zijn tijd doorbrengt op FNWI, zijn taken als decaan niet goed kan uitvoeren, zeker gezien er verder niets veranderd in de faculteiten. Hiermee wordt dus iets onmogelijks van deze persoon gevraagd. De CSR wil hier benadrukken dat er een buitengewoon goede kandidaat-decaan is gevonden, maar dat een dubbele benoeming an sich onwenselijk is.

De CSR heeft nu niet langer de optie om vóór of tegen AFS te zijn, maar slechts de keuze tussen AFS en een onwerkbare personele unie. Wij zijn dan ook erg verontwaardigd over deze stap. Het instellen van een personele unie van drie faculteiten is buitengewoon ingrijpend, terwijl de medezeggenschap hier niet bij betrokken is.

Als de AFS niet doorgaat, zullen de bètafaculteiten van de UvA en de VU opnieuw met elkaar moeten gaan concurreren. Dit kan niet wanneer de top gelijk is: het is als het aanstellen van een gelijk bestuur bij de Albert Heijn en de Jumbo. Concurrentiegevoelige informatie kan dan niet binnen de faculteit worden gehouden en de instellingen bouwen niet autonoom een profiel op.

Kortom, één gezamenlijke decaan is hoe dan ook een onwerkbare situatie. Het is een zeer ingrijpend besluit waarop de medezeggenschap instemming moet hebben. Het is dan ook onbehoorlijk om een email naar de 33.000 UvA studenten te sturen alsof het al een gedane zaak is.

Balint van Malssen zegt:

Ik ben heel blij dat dit nog geen gedane zaak is. Toen ik de mail kreeg schrok is nogal, vooral omdat ik nog steeds niet overtuigd ben van de wensbaarheid van de AFS. Deze driedubbele aanstelling geeft me het gevoel genegeerd te worden; het geeft het gevoel dat de AFS er one way or another toch wel komt. Dat vind ik niet eerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.