Persbericht Decaan AFS

Studentenraad en ASVA

Hoewel de studenten en medewerkers van de UvA en VU nog moeten instemmen met de fusieplannen, heeft de nieuwe bètafaculteit vanaf vandaag al wel een decaan. Deze nieuwe bestuurder wordt hoe dan ook decaan van de bètafaculteiten van zowel de UvA als de VU, zelfs als de fusie niet doorgaat. De ASVA studentenunie en de studentenraad van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) vinden het onbegrijpelijk dat studenten en medewerkers hun stem wordt ontnomen.

Vandaag werd duidelijk dat de nieuwe decaan van de geplande fusiefaculteit van de UvA en de VU Karen Maex wordt, nu werkzaam als hoogleraar aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven. Als door studenten en medewerkers in december wordt ingestemd met de fusieplannen zal dr. Maex in januari beginnen met het leiden van de nieuwe Amsterdam Faculty of Science (AFS). Voorzitter van de ASVA studentenunie, Esther Crabbendam: “De centrale medewerkers- en studentenraden geven pas in december hun oordeel over de plannen, maar het is nog maar de vraag of ze het visieloze voorstel zullen accepteren. Door de beslissing van vandaag komt de fusie er echter hoe dan ook: ofwel in één faculteit, ofwel in één persoon.”

ASVA kwam, samen met de studieverenigingen en de studentenraad van de FNWI, al eerder in actie tegen de plannen van de UvA en de VU. Niet alleen missen studenten een onderwijsvisie in de plannen, ook zijn veel praktische uitwerkingen nog niet goed doordacht. “In de nu gevormde personele unie zal de bètafaculteit van de UvA maar een derde van de aandacht krijgen. Als de AFS niet doorgaat, komt er door een dergelijke aanstelling een onwerkbare situatie voor de faculteit” aldus Emma Boumans, voorzitter van de studentenraad van de FNWI.