Interview met raadsleden

Twijfel jij nog om je kandidaat te stellen voor de FSR 22/23? Lees dan gauw even deze leuke interviews met een aantal raadsleden van ons en lees hoe zij hun jaar in de raad ervaren!

Eva Klaver

Wie ben jij? Ik ben Eva Klaver. Ik doe nu de masters Chemistry (UvA/VU) en Science, Business and Innovation (VU)

Waarom heb jij ervoor gekozen om bij de FSR te gaan? Tijdens mijn bachelor in Utrecht heb ik de universiteitsraad (centrale raad) gedaan, wat ik ontzettend leuk vond en waar ik super veel van geleerd heb! Dit heb ik gedaan via De Vrije Student, een landelijke studentenpartij, dus toen ik ging studeren in Amsterdam kreeg ik de vraag of ik ook via DVS mee wilden doen aan de FNWI. Ik vind het altijd leuk om inspraak te hebben op mijn onderwijs en het leek mij erg interessant om ook op facultair niveau meer te leren over medezeggenschap. Daarnaast leek het me erg leuk om op deze manier verschillen tussen de UU en UvA te ontdekken. Door het leren van goede en minder goede kanten van het beleid van beide universiteiten, kunnen wij als studenten zowel landelijk als aan de UvA meer impact maken.

Wat doe je precies binnen de FSR? Ik ben algemeen raadslid en zit in de Commissie Facultair Onderwijs (CFO). In deze commissie kijken wij naar hoe het onderwijs op facultair niveau (ten opzichte van opleidingsniveau, wat een andere commissie doet) verbeterd kan worden. Onderwerpen waar ik nu mee bezig ben zijn internationalisering en tentamenbeleid rond Corona. Daarnaast wil ik gaan kijken naar hybride onderwijs/blended learning, ofwel gebruik maken van online middelen ter aanvulling van fysiek onderwijs, en flexstuderen.

Waarover twijfelde jij toen je bij de FSR ging? Ik vroeg me af ik genoeg tijd zou hebben. Het is passen en meten als je een dubbele master doet en nog veel doet naast je masters, maar gelukkig is het flexibel en zijn je mede raadsleden begripvol.

Wat heeft je tijd bij de FSR je persoonlijk opgeleverd? Het heeft ervoor gezorgd dat ik meteen ontzettend leuke mensen heb ontmoet op de faculteit ondanks de grotendeels online colleges. Daarnaast is het natuurlijk altijd leuk om zoveel mogelijk leuke mensen te leren kennen, helemaal als je in een nieuwe stad gaat studeren. Verder functioneert deze raad heel anders dan de universiteitsraad in Utrecht, waar ik erg veel van leer en waardoor ik veel kan reflecteren op wat ik een fijne manier van werken vind en waarom ik dat vind. De raad werkt hier bijvoorbeeld veel meer samen en iedereen is inhoudelijk minder fel, in Utrecht was het inhoudelijk echt hard tegen hard tussen partijen.

Wat had je niet willen missen? Ons raadsweekend! Weekendjes weg zijn altijd goed voor het groepsgevoel en de onderlinge band en dat vind ik heel waardevol.

Waar ben jij het meest trots op binnen je werk met de FSR? We zijn momenteel nog druk bezig met het realiseren van projecten, maar we hebben wel in samenwerking met de centrale raad voor elkaar gekregen dat studenten als ze door Corona hun tentamen niet kunnen maken recht hebben op maatwerk, ofwel een extra mogelijkheid of iets dergelijks. Daarnaast merk ik veel persoonlijke groei aangezien ik gewend ben tegenover felle, fanatieke debatteerders te staan en overal met gestrekt been in te gaan, wat niet past bij het meer coöperatieve karakter van deze raad. Je aanpassen aan situaties kan moeilijk zijn, maar is wel ontzettend leerzaam en leert je veel over jezelf.

Wat zou je willen zeggen tegen alle twijfelaars? Vanuit huis heb ik altijd meegekregen dat je zoveel mogelijk ja moet zeggen en kansen moet pakken. Als iets je niet bevalt kan je altijd nog stoppen, maar niet geschoten is altijd mis. Het is belangrijk om je te beseffen dat door ja zeggen en kansen pakken, weer nieuwe kansen op je pad komen. Het is een balletje wat blijft rollen door ervaring, netwerk et cetera. Ook het meedoen aan dingen zoals een faculteitsraad kan je zoveel meer brengen dan je in eerste instantie verwacht. Natuurlijk is dit geen garantie maar hoe vaker je dit soort kansen aanpakt, des te groter de kans dat er meer dingen op je pad zullen komen. Daarnaast leer je super veel van een raadsjaar, niet alleen over hoe een groot orgaan zoals een universiteit werk, maar ook over samenwerken, debatteren, stukken schrijven, jezelf presenteren, noem maar op. Allemaal zogeheten “soft skills” waar je in de rest van je leven, op veel meer vlakken dan je zou verwachten, ontzettend veel aan zal hebben.

 

Koen Oostinga

Wie ben jij? Ik ben Koen en ik doe de master Chemistry. Ik houd erg van stijldansen, en ben altijd in voor een feestje!

Waarom heb jij ervoor gekozen om bij de FSR te gaan? Ik heb ervoor gekozen om bij de FSR te gaan omdat ik mij graag wilde inzetten voor de faculteit. Het verbeteren van studeren op de campus vind ik ontzettend belangrijk, en ik wilde daar graag mijn creativiteit op loslaten.

Wat doe je precies binnen de FSR? Binnen de FSR houd ik mij bezig met verschillende soorten werving, fysieke toegankelijkheid, en duurzaamheid. Bij de Faciliteiten en PR-commissie doe ik buiten mijn dossiers nog veel meer, als een soort manusje van alles.

Waarover twijfelde jij toen je bij de FSR ging? Ik vond het erg moeilijk om in te schatten of de raad te veel tijd in beslag zou nemen, omdat ik dit naast zowel een studie, een bijbaan, minstens 3 keer per week sporten en sociale activiteiten moest gaan doen. Het is een vrij druk leven, maar het is zeker de moeite waard als je eenmaal je draai hebt gevonden!

Wat heeft het jaar bij de FSR je persoonlijk opgeleverd? Het jaar is op het moment dat ik dit schrijf nog lang niet voorbij, maar ik leer ontzettend veel over officieel vergaderen, leiding geven, discussiëren en de interne werking van een gigantische instelling zoals de faculteit. Kortom, ontzettend veel kennis, die in de praktijk heel breed toe te passen is!

Wat had je niet willen missen? Ik vind het leren kennen van mensen binnen de faculteit, zowel medewerkers als studenten echt een ontzettend grote pré. Ik houd ervan om mijn sociale netwerk uit te breiden, en daar is een raadsjaar echt perfect voor.

Waar ben jij het meest trots op binnen je werk met de FSR? Ik ben het meest trots op de persoonlijke ontwikkeling die ik doormaak. Aangezien een wat groter deel van mijn dossiers praktischer zijn ingesteld heb ik (voor nu) geen grote concrete voorbeelden van wat ik heb bereikt, behalve dat ik een grote vinger in de pap heb gehad bij de werving van de raadsassistenten en het mensen bewust maken van het bestaan en de werking van de FSR.

Wat zou je willen zeggen tegen alle twijfelaars? Ik twijfelde zelf ook om aan een raadsjaar te beginnen. Na uiteindelijk de keuze te hebben gemaakt om de sprong in het diepe te wagen zijn er alleen maar positieve ervaringen uitgekomen, dus zou ik het zeker aanraden om minder dan ik te twijfelen en er gewoon voor te gaan! Wel is het zo dat je jezelf makkelijk verliest in het raadswerk, dus wees daar alert op!