Studentenraad

Het Leenstelsel

De afgelopen tijd wordt opnieuw geprobeerd het huidige systeem van studiefinanciering te wijzigen, maar nu lijkt het daadwerkelijk te gaan gebeuren. Hoewel dit eigenlijk niet een zaak is van de facultaire studentenraad, maar eerder van onder andere studentenbond ASVA (Algemene Studenten Vereniging Amsterdam) en de LSVB (Landelijk Studenten Vakbond), vindt de raad het zeker belangrijk dat iedereen van de FNWI hier voldoende over geïnformeerd wordt.

Op 28 mei is door de PvdA, VVD, D66 en GroenLinks ingestemd met het invoeren van een sociaal leenstelsel ter vervanging van de studiefinanciering. Dit moet vanaf 1 september 2015 ingaan voor alle nieuwe bachelor- en masterstudenten. Eerder was er al een soortgelijk systeem voorgelegd aan de Tweede Kamer, welke toen niet werd aangenomen. Maar in de huidige vorm is een eerste voorstel dus aangenomen. Het is nu nog wachten op een gedetailleerder wetsvoorstel wat zowel door de Tweede als Eerste Kamer moet worden aangenomen.

Kort gezegd houdt het in dat de basisbeurs, zoals elke student die nu voor enkele jaren krijgt, plaats maakt voor een lening, welke tegen een lage rente en (desgewenst) over een lange periode moet worden terugbetaald.

Ga je vanaf september 2015 studeren, dan gelden de volgende wijzigingen voor jou (een samenvatting):

  • Je krijgt geen gratis studiefinanciering meer.

  • Als je ouders tussen de € 30.000 en € 46.000 verdienen, krijg je maximaal € 365 aan aanvullende beurs (maar je basisbeurs verdwijnt dus). Deze beurs wordt, net als nu, omgezet in een gift als je binnen tien jaar afstudeert.

  • De maximale afbetalingstermijn van de studieschuld wordt verhoogd van 15 naar 35 jaar. Dit gaat in vanaf 2 jaar na je afstuderen. Ook heb je vijf jokerjaren, dat zijn jaren waarin je helemaal niet hoeft af te lossen, welke je kunt inzetten als je bijvoorbeeld tijdelijk een lager inkomen verwacht.

  • Aflossen hoeft pas bij een inkomen gelijk aan het minimumloon (voorheen was dat het bijstandsniveau). Je betaalt maximaal 4% van het bedrag dat je overhoudt als je het minimumloon aftrekt van je inkomen. (Dit was 12%.)

(Voor een uitgebreidere lijst kun je terecht op de website van de ASVA.)

Al met al zorgen deze maatregelen dat de gemiddelde student meer zal moeten lenen om rond te komen tijdens zijn studietijd. Om deze reden wordt er veel geprotesteerd. Zo komen eerder genoemde ASVA en LSVB samen met twaalf andere organisaties met een ‘manifestatie tegen het leenstelsel’, op 14 november op het Malieveld in Den Haag. Minister van onderwijs Jet Bussemaker heeft op haar blog laten weten dat ze graag ingaat op de uitnodiging om te spreken op de manifestatie.

Een ander gevolg van de nieuwe regelgeving is dat de overheid geld over houdt, gezien er minder aan studenten wordt gegeven. De belofte is dat dit wordt geïnvesteerd in hoger onderwijs. Hoe dit precies zal gebeuren is nog niet bekend. Wellicht wordt het ingezet om specifieke onderdelen van het onderwijs te verbeteren, of wordt het gewoon verdeeld onder de verschillende hogescholen en universiteiten.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Er zijn verschillende plekken waar veel informatie wordt verzameld, zoals de website van de LSVB. Het volledige wetsvoorstel en de bijbehorende Memorie van Toelichting (vaak beter leesbaar dan een wetsvoorstel) kun je vinden op de website van de Tweede Kamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.