Studentenraad

Interview: Oud-voorzitter Roos Bol

Zomer betekent: Tijd voor zomerspecials! Op de site van de studentenraad zullen gedurende de hele zomer interviews verschijnen met bekende Science Parkers. Dit keer oud-voorzitter van de FSR Roos Bol.

  • Hoe kijk je nu terug op jouw raadsjaar? Heeft de raad veel bereikt?

Mijn raadsjaar had ik absoluut niet willen missen. Het was ontzettend leerzaam en ik heb er een flink stel goede vrienden aan overgehouden. Wat één raad heeft bereikt, vind ik moeilijk te zeggen. Je bouwt voort op het werk van je voorgangers, en geeft aan het eind het stokje weer door. Het belangrijkst is denk ik het feit dat er altijd een raad is die de stem van studenten laat horen bij het bestuur. En ik heb zeker het gevoel dat onze mening hierin serieus werd genomen, en dat we op sommige punten echt iets hebben kunnen bijdragen aan het faculteitsbeleid.

  • Wat is het bijzonderste wat je overkomen is als voorzitter van de raad?

Het is bijzonder om ineens voor allerlei speciale gelegenheden uitgenodigd te worden; op gesprek bij de rector, een aanstellingsgesprek met de beoogde nieuwe decaan of zelf mogen spreken op het faculteitscolloquium. Het spannendste was voor mij het contact met de pers. Dat was voor mij een hele nieuwe ervaring, en vereist een hoop lastig denkwerk; wat zeg je nu wel tegen een journalist en wat juist niet? Tot ’s avonds laat op het Science Park aan een persbericht werken, en de volgende dag de krant openslaan om je eigen raadsstandpunt daar terug te lezen, dat geeft wel een kick.

  • Wat is het belangrijkste dat je geleerd hebt van je raadsjaar?

Natuurlijk heb ik tijdens mijn raadsjaar een heleboel officiële vergaderskills opgedaan, maar het meest heb ik toch opgestoken over samenwerken en het functioneren van mensen in groepen. Discussiëren, vergaderen, argumenteren en adviezen schrijven – stuk voor stuk belangrijke vaardigheden, maar geen van deze dingen zal je echt lukken als de onderlinge sfeer in je raad niet goed is. Ik heb veel geleerd over hoe verschillende mensen (inclusief ikzelf) omgaan met stress en verantwoordelijkheid, en hoe belangrijk groepsdynamiek hierin is.

  • Wat vind je het verschil tussen de nieuwe en de oude raad?

Op de bezigheden van de nieuwe raad heb ik heel weinig zicht, maar toen het tijd was voor ons om het stokje over te dragen, merkte ik wel direct al een verschil in groepssamenstelling. In de nieuwe raad zitten veel mensen die al betrokken zijn of waren bij de faculteit als leden van verenigingsbesturen. Deze raadsleden begonnen hierdoor met wat meer bagage aan hun raadsjaar, wat heel handig kan zijn, maar soms ook lastig. In ons jaar begon iedereen behoorlijk blanco; minder ervaring, maar daardoor misschien ook minder uitgesproken verwachtingen waaraan moet worden voldaan. Het is leuk om te zien hoe zo elk jaar twaalf nieuwe raadsleden weer een heel andere groep vormen en daardoor een andere focus leggen in hun raadswerk.

  • Wat zou je aan de volgende raad willen meegeven?

Er staat je komend jaar een spannende, uitdagende taak te wachten, die ook een zekere verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Wees je daar van bewust, en zie het tegelijk als een bijzondere kans die jij krijgt om een kijkje achter de schermen van de faculteit te nemen. Vergeet echter niet om dit soms ook een beetje te relativeren. Het is goed om vol enthousiasme dit jaar in te gaan, maar de wereld vergaat niet als er een keertje iets mislukt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.