Studentenraad

Is de UvA een duurzame universiteit?

Een manier om te meten hoe duurzaam de UvA is in vergelijking met andere universiteiten is de ‘Sustainabul’, een oorkonde die aan Nederlandse universiteiten gegeven wordt voor hun duurzaamheidsbeleid. De UvA staat in deze ranglijst op plaats 15. In deze blog wordt uitgelegd hoe de uva scoort en waarom dit tot een vijftiende plaats heeft geleid.

Universitair duurzaamheidsbeleid is volgens Sustainabul onder te verdelen in drie categorieën: onderwijs&onderzoek, bedrijfsvoering (catering, energie etc.), en de ‘integrale benadering’ van duurzaamheid.

 

Onderwijs & Onderzoek

Hieronder valt bijvoorbeeld het kunnen volgen van duurzaamheidsvakken of het kunnen integreren van duurzaamheid in je scriptie. De UvA scoort hier goed op, omdat het mogelijk is om FPS minoren/vakken te volgen. In de praktijk blijkt dat niet zo te zijn; de vakken van Future Planet Studies zijn afgeschermd voor andere studenten.

Op het gebied van onderzoek scoort de UvA heel goed, er wordt veel duurzaam onderzoek gedaan. Het enige aspect waar de UvA niet zo goed op scoort is de reductie van uitstoot door medewerkers die van en naar de universiteit reizen.

 

Bedrijfsvoering

Energie en gebouwen

 • De UvA geeft geen inzicht in het energieverbruik van gebouwen, hoewel dit vanaf 1 juli 2015 verplicht wordt.
 • De universiteit koopt 75 – 100% in NL opgewekte groene stroom in, maar wekt zelf vrijwel geen energie op. Waarschijnlijk gaat dit veranderen door de komst van een enorm aantal zonnepanelen die op verschillende locaties van de UvA geplaatst gaan worden.
 • De UvA heeft goede plannen voor energieneutrale nieuwbouw.
 • Iets wat ontbreekt is transparantie over de energie die door de ICT voorzieningen wordt verbruikt.

 

Afval en water

 • De UvA doet vrijwel niets met/aan haar waterverbruik. Wel stimuleert zij het drinken van kraanwater met ‘Join the Pipe’, watertappunten die op veel UvA locaties staan (maar niet op de FNWI)
 • De universiteit doet niets om de hoeveelheid afval te verminderen
 • Qua recycling van materialen worden alleen meubels gerecycled, geen bewijs van recycling van bijvoorbeeld boeken en elektronica.

 

Inkoopbeleid

  • Inkoopbeleid heeft goede doelstellingen, maar het is lastig om te controleren of deze worden nageleefd.
  • Er is geen doelstelling voor voedselverspilling

 

 • De criteria voor de cateraar zijn erg goed, behalve voor de snoepautomaten.

 

Integrale benadering – Green Office

De UvA scoort vrij goed op samenwerken met bedrijven, het gebruiken van eigen onderzoek, en het aanbieden van sociale werkplaatsen. Duurzame extra curriculaire activiteiten worden niet zo goed gefaciliteerd. SFSA, Students for Sustainability Amsterdam, probeert daar verandering in te brengen door een green office op te richten, een afdeling die duurzame projecten van studenten gaat faciliteren. Dit wordt geleid door een een UvA/HvA medewerker (0,1 fte), en hier kunnen studenten (betaald als studentassistent en vrijwilligers) werken aan duurzame projecten op de UvA. De FSR heeft besloten zich eerst op één concrete stap te focussen, namelijk het bewerkstelligen van de mogelijkheid voor studenten om hun afval gescheiden in te kunnen leveren, ook in de centrale hal.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.