Studentenraad

Kosten buiten collegeld

 

Iedere student dient het wettelijk collegegeld te betalen. Dit jaar bedraagt dat €1906.-. Naast dit bedrag heb je als student natuurlijk extra kosten om te kunnen studeren. Je hebt schriften, pennen en misschien markers nodig. Deze benodigdheden moet je zelf inschatten en regelen. Maar om goed te kunnen studeren is er meer nodig. De universiteit verwacht dat je boeken en readers hebt om je vakken goed te kunnen volgen. Voor sommige studies dien je in het bezit te zijn van een laptop of zijn er verplichte excursies waarvoor betaald moet worden.

De vraag in deze kwestie is wat de faculteit van de studenten mag verwachten en wat studenten van de faculteit mogen verwachten. Daarbij geldt enerzijds dat de insteek van het Ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is dat het in principe mogelijk moet zijn om zonder extra kosten je opleiding af te ronden. Anderzijds geldt dat de faculteit beperkte middelen heeft en dat, wanneer zij veel kosten moet dekken van individuele studenten, dat ten koste gaat van het budget voor onderwijs. De facultaire studentenraad is in deze kwestie op zoek naar de juiste balans, de beste uitkomst voor studenten.

In het studentenstatuut van de UvA is vastgelegd dat de kosten die studenten hebben om hun studie af te ronden maximaal €634.- per jaar (60 EC) mogen bedragen. De FSR wil graag weten of deze kosten overschreden worden. Ook zijn we benieuwd wat studenten vinden kosten die gemaakt worden buiten het collegegeld. Vind jij bijvoorbeeld dat de faculteit mag verwachten dat studenten betalen voor een meerdaagse excursie naar het buitenland?

Laat met deze enquête weten of jij kosten maakt buiten je collegegeld, wat jij vindt dat de student en de faculteit van elkaar mogen verwachten en of er voorwaarden zijn die je wil stellen aan de faculteit, wanneer jij deze extra kosten op je neemt.

Heb je al concrete klachten, dan kun je terecht bij het meldpunt ‘kosten buiten collegegeld’.

Wil je meer weten over dit onderwerp, mail dan naar fnwi@studentenraad.nl of kom langs in de FSR-kamer, A1.22.

Robin de Vries zegt:

Tip: het is sowieso slim om bij te houden hoeveel je uitgeeft aan studiemateriaal omdat je dit tijdens het doen van de inkomstenbelasting kunt verrekenen. In sommige gevallen kun je dan geld terugkrijgen, en welke student wil dat nou niet?! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.