SR

Studentenraad

Mail van het College van Bestuur

Vanmiddag (8 april) stuurde het College van Bestuur onderstaande mail naar de academische gemeenschap:

 

Geachte leden van de academische gemeenschap,

 

In de afgelopen weken zijn er binnen de academische gemeenschap verschillende zorgen geuit. Het College van Bestuur heeft deze zorgen erkend en een 10-puntenplan gepresenteerd dat hieraan tegemoet komt. De afgelopen weken zijn daarover veel gesprekken gevoerd, op de faculteiten, met actiegroepen, met de medezeggenschap, met vakbonden, met studenten en medewerkers. Op grond hiervan hebben genoemde partijen de verantwoordelijkheid voor twee commissies op zich genomen.

De aan de orde gestelde issues worden breed in de universiteit opgepakt, daarmee zijn we in de fase beland om nu constructief en gezamenlijk aan oplossingen te werken. Het is in het belang van iedereen om dit goed te doen, de zorgen die er leven aan te pakken en te gezamenlijk te werken aan een modernisering van de universiteit.

Na zes weken, en nadat er inhoudelijk veel bereikt was, leek het tijd om ook te praten over de beëindiging van de bezetting van het Maagdenhuis. De veiligheidssituatie in het Maagdenhuis is de afgelopen periode verslechterd.  Vorige week vonden twee incidenten plaats, waarbij twee maal de politie moest worden ingeschakeld. De UvA maakt zich daarnaast zorgen over de staat van het pand, de schade aan het pand neemt verder toe en privacy-gevoelige dossiers zijn toegankelijk.

Een akkoord met de bezetters leek gisteravond binnen handbereik, nadat een delegatie van De Nieuwe Universiteit en het bestuur van de Universiteit van Amsterdam het eens waren geworden. Uiteindelijk besloot (een deel van) de achterban van DNU dit onderhandelaarsakkoord niet te accepteren, zo bleek vanmorgen tijdens een persconferentie.

Het College van Bestuur betreurt dit ten zeerste. De delegatie waarmee is gesproken was akkoord en de onderhandelaars hebben het akkoord volgens afspraak voluit verdedigd. Naast het verwerpen van het onderhandelaarsakkoord hebben enkele bezetters vanmorgen aangekondigd ‘hardere actie’ te zullen voeren. Ook dit betreurt het College van Bestuur ten zeerste. Hiermee lijkt het constructieve overleg met hen tot een einde te zijn gekomen.

Het College van Bestuur kan daarom niet anders dan vaststellen dat er geen andere weg meer openstaat dan de bezetters te sommeren per direct het Maagdenhuis te verlaten. Doen zij dit niet, dan zal de UvA verdere stappen zetten. Het leek erop dat dit voorkomen kon worden door goed overleg, maar dat is helaas niet mogelijk gebleken.

Tegelijkertijd vond vanmorgen het eerste overleg plaats over de vorming van de nieuwe commissies. Daarmee is een nieuwe fase ingegaan, een fase waarin de partijen die constructief willen werken aan modernisering van de universiteit elkaar vinden. Wij werken daar graag aan mee, en zullen dat met hen ook blijven doen.

 

Met vriendelijke groet,

dr. L.J. (Louise) Gunning-Schepers
Prof. H.M. (Hans) Amman
Prof. D.C. (Dymph) van den Boom
Prof. H.M. (Huib) de Jong

Universiteit van Amsterdam

College van Bestuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.