Studentenraad

Onderzoeksstages aan de FGw

Als FSR hechten wij waarde aan de koppeling van onderwijs aan onderzoek. Daarom hebben wij dit jaar een ongevraagd advies uitgebracht bij het faculteitsbestuur, omtrent het invoeren van onderzoeksstages in de bachelorfase. Bij sommige opleidingen is dit al mogelijk; dit is alleen nooit officieel geregeld. Tijd om deze mogelijkheid te formaliseren en faculteitsbreed uit te rollen. Zo krijgen meer studenten de optie om op deze manier kennis te maken met wetenschappelijk onderzoek.

Wat is een onderzoeksstage precies?
Een onderzoeksstage vindt plaats tijdens de bachelorfase van een studie. Gedurende een periode van 1 á 2 semesters loopt een student mee bij een onderzoeksprogramma aan onze faculteit. De omvang van deze stages is idealiter 6 of 12 studiepunten (ECTS). Voor de FSR is het belangrijk dat deze stages toegankelijk zijn voor alle studenten en het niet alleen in het honours onderwijs worden aangeboden. Het is dus niet de bedoeling dat er selectie plaatsvindt op basis van studieresultaten. Natuurlijk kan het voorkomen dat er teveel aanmeldingen zijn voor een onderzoeksstage, in dat geval zou een motivatiebrief de doorslag moeten geven voor het wel of niet kunnen doen van dit type stage. Toch zou het streven moeten zijn om alle studenten die een onderzoeksstage willen volgen te plaatsen bij een onderzoeker. Bij een onderzoeksstage hoort een stage verslag. Dit zou dan ook de toetsingsvorm moeten zijn aan de hand waarvan wordt bepaald of een studenten wel of geen studiepunten krijgt.

Reactie van het Faculteitsbestuur
Gelukkig is ons faculteitsbestuur zich ook bewust van het belang om onderwijs en onderzoek aan elkaar te koppelen. Als reactie op ons advies heeft het bestuur aangegeven dat de onderzoeksstages worden meegenomen in de planning voor komend academisch jaar. Natuurlijk zijn we blij met deze toezegging, maar zoals een bekend spreekwoord luidt: “Eerst zien, dan geloven.” Daarom houden we als FSR de voortgang van de onderzoeksstages scherp in de gaten en jou goed op de hoogte!!

Voor vragen over onderzoeksstages of andere onderwerpen kun je ons altijd mailen op fsr-fgw@uva.nl of lang komen op onze raadskamer (PCH 3.02).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.