Studentenraad

Onvrede op de UvA

Het kan niemand zijn ontgaan dat het de afgelopen weken rumoerige tijden op de UvA zijn. De bezettingen van het Bungehuis en Maagdenhuis krijgen nationale aandacht en social media loopt er van over. De bezetters hebben een lijst van eisen opgesteld die de UvA democratischer en transparanter zouden moeten maken. Zij stellen dat de inspraak op de UvA moet worden verbeterd zodat de studenten en medewerkers betrokken worden bij het beleid dat op de universiteit wordt gevoerd.

Binnen de facultaire studentenraad van de faculteit van Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FSR FMG) zijn de meningen over de bezetters en hun eisen verdeeld. Wel denkt de FSR FMG dat het ontzettend belangrijk is om de discussie met elkaar te voeren. Vragen over inspraak, medezeggenschap en beleid moeten worden gesteld en de FSR FMG acht het dan ook vooral van belang om als studentenvertegenwoordigers met het bestuur in gesprek te gaan.

Naar aanleiding van de protesten en de bezetting van het Maagdenhuis heeft de FSR FMG een overleg met de decaan gehad om onze zorgen te delen en uit te leggen hoe wij in de discussie staan. Een groot punt wat daar naar voren kwam was een vraag om een cultuuromslag binnen de UvA waarbij studenten en docenten niet alleen betrokken worden via de wettelijke weg van medezeggenschap, maar dat zij ook vroegtijdig om advies worden gevraagd op momenten dat er over beleid en maatregelen wordt nagedacht. De UvA doet er goed aan proactief met de medezeggenschap om te gaan en studenten op tijd te betrekken.

Daarnaast denkt de FSR FMG dat veel problemen een gevolg zijn van de communicatie. Het is daarom van belang dat wij, de hele academische gemeenschap, met elkaar in gesprek blijven. We roepen dan ook betrokken studenten op om elke maandag aan te sluiten bij de gesprekken met het CvB die worden georganiseerd. Daarnaast organiseert de FSR FMG binnenkort, in samenwerking met de studieverenigingen en de decaan, een ‘Toekomstvisiedebat’ waarin we over verschillende onderwerpen met elkaar in gesprek kunnen gaan. Ook willen we benadrukken dat iedereen welkom is op onze plenaire vergaderingen op maandag van 10.00 tot 12.00 om meer inzicht te kunnen krijgen in de besluitvorming op de FMG.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.