Studentenraad

Praat mee over veranderingen aan de FdR

Het zal je niet ontgaan zijn. Het bestuur van de UvA is de laatste weken flink onder vuur komen te liggen. Naar aanleiding van radicale hervormingsplannen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) zijn er verschillende studenten- en medewerkersgroeperingen in actie gekomen tegen het bestuur van de faculteit en de universiteit. Ze eisen meer inspraak in het beleid en verzetten zich tegen een financialisering van het onderwijs en onderzoek. Deze protesten zijn gestart aan de FGw maar hebben inmiddels alle faculteiten van de UvA en andere universiteiten in Nederland bereikt. Niet in de laatste plaatst klinkt er nu een hevig protest aan onze rechtenfaculteit. Ook hier wordt het onderwijs en onderzoek geraakt door bezuinigingen en voelen studenten en medewerkers zich onvoldoende gehoord. In de bijeenkomst van 5 maart jl. werd duidelijk dat er veel dingen moeten veranderen. De studentenraad deelt de zorgen die er tijdens de bijeenkomst zijn gedeeld en is druk in overleg met alle betrokkenen om ervoor te zorgen dat de huidige problemen zo snel mogelijk en op de juiste wijze worden aangepakt. Omdat ook wij, net als het faculteitsbestuur, transparanter moeten en willen zijn zullen we hier zoveel mogelijk informatie plaatsen.

Zoals gezegd was er op 5 maart een bijeenkomst waarbij alle zorgen en problemen onder studenten, docenten en medewerkers werden gedeeld met het faculteitsbestuur. Er werd oa. gesproken over de verstandhouding tussen het bestuur en de medezeggenschapsorganen (Studentenraad en Ondernemingsraad), het rendementsdenken aan de universiteit en problemen zoals het 8-8-4 systeem. Ook werd er gesproken over de mogelijkheid van een Faculteitsraad. Deze raad zou gaan bestaan uit zowel studenten als medewerkers en zal moeten worden uitgerust met verregaande bevoegdheden. De Studentenraad staat bij voorbaat niet negatief tegenover een dergelijk systeem maar hamert er wel op dat de oplossing van de huidige problematiek vooral moet worden gezocht bij de bevoegdheden die een Faculteitsraad krijgt.

Op maandagochtend 9 maart heeft de Studentenraad een gezamenlijk overleg gehad met de ondernemingsraad en het faculteitsbestuur. Ook hier is gesproken een eventuele Faculteitsraad maar er zijn geen concrete afspraken gemaakt. Wel heeft het bestuur toegezegd meer te zullen investeren in betere communicatie zodat iedereen aan de faculteit beter op de hoogte wordt gebracht over het beleid aan de faculteit. De decaan heeft tevens een email gestuurd waarin hij oa. een debatreeks aankondigt. Wij willen iedereen nadrukkelijk oproepen zich te mengen in de discussie en aanwezig te zijn bij deze bijeenkomsten. Wij als Studentenraad zullen er op toezien dat de uitkomst van die debatten wordt omgezet in helder beleid!

De volgende bijeenkomsten staan gepland:

 

– donderdag 12 maart: Rethink UvA/FdR, 11.00 – 13.00 uur in D 108

– donderdag 19 maart: concept-Facultair Strategisch plan, 15.00 – 17.00 uur in D 009

– donderdag 26 maart: voorgenomen bezuinigingen, 15.00 – 17.00 uur in D 009

– donderdag 2 april: concept-curriculum, 13.00 – 15.00 uur in D 008

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.