Studentenraad

Raad stemt in met vijf joint degrees

Vanaf volgend collegejaar wordt de samenwerking tussen de FNWI en de twee bètafaculteiten van de VU wat ons betreft een tikkeltje officiëler. De facultaire studentenraad heeft namelijk ingestemd met vijf zogenaamde joint degrees. Dit betekent dat de bacheloropleidingen natuur- en sterrenkunde en scheikunde en de masters in chemistry, computational science en physics & astronomy vanaf volgend jaar door de UvA en de VU gezamenlijk worden aangeboden, en dat studenten aan het eind van hun studie een diploma krijgen waarop niet alleen de Amsterdamse andreaskruizen uit het UvA-logo prijken, maar ook de blauwe VU-griffioen. (Disclaimer: huidige studenten krijgen tot september 2018 om, wanneer ze dat willen, een papiertje te halen voor de UvA-opleiding waarvoor ze op dat moment staan ingeschreven. Zo valt die griffioen dus toch nog (eventjes) te vermijden.)

Voor studenten verandert er bijzonder weinig. De genoemde opleidingen werden de afgelopen jaren al door beide universiteiten verzorgd. Dit werd gedaan als zogenaamde joint programmes: studenten volgden hun colleges samen met VU-studenten, hadden soms op de VU-campus college van VU-docenten en sommigen hadden een VU-medewerker als scriptiebegeleider. De invoering van zo’n joint degree betekent, naast dat tweede logo boven een diploma, alleen dat studenten al hun zaken bij beide onderwijsbalies kunnen regelen, en dat de rechten van studenten iets eenduidiger en helderder worden. De onderwijsinhoudelijke veranderingen vinden vooral plaats bij de vorming van een joint programme.

Het leven van opleidingsdirecteuren en opleidingscommissies wordt hiermee wel een stuk eenvoudiger. Bij sommige opleidingen is het nu zo dat zowel de VU als de UvA een opleidingsdirecteur hebben aangesteld. Dit betekent dat een UvA-opleidingsdirecteur formeel alleen UvA-docenten kan aanspreken, terwijl VU-docenten vaak een net zo grote rol in de opleiding spelen. Voor opleidingscommissies geldt precies hetzelfde. Ook zijn opleidingsdirecteuren en het ESC veel tijd kwijt aan het bijhouden van de dubbele boekhouding die door het informele karakter van de huidige samenwerking noodzakelijk is.

De studentenraad ziet deze joint degrees daarom als een praktisch middel, dat ervoor zorgt dat zo min mogelijk tijd besteed wordt aan randzaken. Hierdoor kan intensiever worden gewerkt aan het daadwerkelijke onderwijs in de nu al inhoudelijk succesvolle samenwerkingen bij de vijf studies die vanaf volgend jaar als joint degree verder zullen gaan.
Uiteraard houden wij de samenwerkende opleidingen nog net iets meer dan de andere opleidingen scherp en kritisch in de gaten. Mochten jou dingen opvallen die beter kunnen, schroom daarom vooral niet om te mailen naar fnwi@studentenraad.nl, of eens langs de raadskamer te komen: Science Park A1.26.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.