Studentenraad

Regels, regels en andere regels

Als raadslid van de facultaire studentenraad wordt het vrij snel duidelijk: je kan op de de universiteit bijna niets doen zonder dat het op een of andere vorm is vastgelegd in een van de vele reglementen. Veel studenten zullen bekend zijn met de Onderwijs- en Examenregeling (OER), maar de andere reglementen, protocollen of statuten zullen minder bekend zijn. Hierom doen nemen we hier een greep uit de regelingen die er bestaan en zullen we kort uitleggen wat deze precies zijn.

Onderwijs- en Examenregeling (OER)

Zoals gezegd, waarschijnlijk de regeling die het meeste bekend is onder de studenten. de OER bestaat uit een deel A en een deel B. Deel A gaat over alle opleidingen op de faculteit en is dus ook voor al deze opleidingen hetzelfde. Er is wel een aparte OER A voor de bachelor en master opleidingen. In deel A zijn bijvoorbeeld het honoursprogramma geregeld, maar ook zaken voor toetsing en examinering zijn hierin geregeld. Dit jaar wordt deel A misschien wel op centraal niveau vastgesteld, hier is de CSR op dit moment druk mee bezig. De FSR geeft hierbij natuurlijk ook input vanuit de FNWI.

Deel B is opleiding specifiek. Deze wordt ieder jaar opnieuw voor iedere opleiding ingestemd. In dit deel is bijvoorbeeld de samenstelling van de opleiding opgenomen. De OER is niet een idee van de UvA, maar is opgenomen in de wet en moet daarom ook ieder jaar opnieuw vastgesteld worden. Ben je benieuwd naar je eigen OER? Ga dan naar https://student.uva.nl/ > kies je opleiding > A-Z > Onderwijs- en Examenregeling.

Regels en Richtlijnen van de Examencommissies (RRvE)

De examencommissie stellen regels en richtlijnen op omtrent de gang van zaken van tentamens, de beoordeling van tentamens en voor examens. Op de FNWI hebben examencommissies afgesproken dat ze dezelfde RRvE’s zullen gebruiken. Dit maakt het duidelijker voor studenten. In de RRvE zijn bijvoorbeeld de regels omtrent data van tentamens, de beslissingstermijn van de examencommsie en regels omtrent de orde van tentamens opgenomen.

Je vindt de RRvE op: https://student.uva.nl/fps/az/item/onderwijs-en-examenregeling-oer.html

Studentenstatuut

Het studentenstatuut bevat rechten van plichten van zowel de student aan de UvA als rechten en plichten van de UvA zelf. Het studentenstatuut wordt net zoals de OER ieder jaar opnieuw vastgesteld. Dit gebeurt door de centrale studentenraad. Net zoals de OER bestaat het studentenstatuut uit een centraal deel en een opleidingsdeel. Het opleidingsdeel wordt opgenomen in de studiegids voor een opleiding. Het studentenstatuut is te vinden op http://uva.nl/studentenstatuut. In het statuut zijn bijvoorbeeld regels opgenomen over de voertaal aan een opleiding, maar ook een maximum bedrag dat je per jaar kwijt zou mogen zijn aan studiekosten.

Surveillance Protocol

Op de FNWI is er een surveillance protocol. In dit protocol zijn er regels omtrent de afname van tentamens opgenomen. Dit protocol is er om problemen tijdens tentamens zelf te voorkomen. Hierdoor heeft bijvoorbeeld ieder tentamen een voorblad waar duidelijk op zou moeten staan wat je wel en niet mag gebruiken. Ook is er in dit protocol opgenomen dat je aan het einde van het tentamen je tentamenopgaven mee mag nemen. Kan dit dit omdat je je antwoorden hebt ingevuld op het opgavenblad, dan moet de docent achteraf een digitale versie van het tentamen beschikbaar stellen. Kom je toch problemen tegen tijdens tentamens die niet opgenomen zijn in het surveillance protocol of wordt dit protocol naar jouw mening niet goed nageleefd? Laat dit ons dan vooral weten zodat we hier iets aan kunnen doen.

Dit was een greep uit documenten waarin interessante informatie en regels voor studenten zijn opgenomen. Dit is natuurlijk niet alles, zo heb je ook nog de ICT gedragsregels en andere reglementen, protocollen of statuten.

Ben je benieuwd naar de status van een andere regeling? Wil je weten waar je meer over je rechten te weten kan komen of denk je dat er echt iets aangepast moet worden in een van de regelingen? Neem dan vooral contact op met fnwi@studentenraad.nl of kom langs kamer A1.26 op het Science Park.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.