Studentenraad

Selecteren of niet selecteren? Dat is de vraag…

Sinds dit jaar hebben universiteiten de mogelijkheid gekregen om extra ingangseisen te stellen voor hun masteropleidingen. Door een wetswijziging zijn ze niet langer verplicht een zogeheten doorstroommaster aan te bieden. Dit betekent dat niet voor iedere bacheloropleiding een vervolgmaster aanwezig hoeft te zijn die voor iedereen student, die de bachelor met succes heeft afgerond, toegankelijk is. Een van de weinige voorwaarden is dat er ergens in Nederland een doorstroommaster bestaat. Concreet betekent dit dat iemand met bijvoorbeeld een afgeronde bachelor Europese Studies ergens in Nederland een master moet kunnen volgen zonder dat er extra eisen worden gesteld.

In het licht van deze wetswijziging hebben wij als Studentenraad (FSR) een adviesaanvraag binnengekregen van het Faculteitsbestuur (FB). Hierin werd advies gevraagd over het voornemen alle masteropleidingen aan onze faculteit selectief te maken. Dit zou betekenen dat er geen geesteswetenschappelijke doorstroom masters meer zouden zijn aan de Universiteit van Amsterdam. Deze verandering zou gefaseerd in moeten gaan vanaf het studiejaar 2017-2018. Als FSR staan wij principieel negatief tegen over het selecteren in de master. Op het moment dat dit soort onderwijsinhoudelijke wijzigingen worden doorgevoerd, moeten deze op zijn minst ten goede komen aan het onderwijs. In dit geval zijn wij daar alles behalve zeker van. Het lijkt wederom te gaan om het invoeren van een pure rendementsmaatregel.

Naast het uiten van dit standpunt hebben we ervoor gekozen ook inhoudelijk te adviseren op deze adviesaanvraag. Er zijn een zestal selectiecriteria voorgesteld door het FB; de inhoud van de bachelor, motivatie, studieduur, taalvaardigheid Nederlands of Engels, cijfergemiddelde en een studieplan. Met de selectiecriteria studieduur en cijfergemiddelde hebben we als FSR grote problemen. Het lijkt erop dat de faculteit vooral de snelste student wil selecteren voor de master. Snelstuderende studenten kosten minder geld en leveren hierdoor financieel meer op. Gezien de financiële positie van de faculteit is dit een begrijpelijke wens. Echter is de kerntaak van de universiteit en daarmee van de faculteit, naast onderzoek, goed onderwijs geven. We moeten ons daarom richten op de kwaliteit van het onderwijs en niet op het binnen halen van zoveel mogelijk geld tegen zo laag mogelijke kosten.

Om de inhoudelijke reactie te lezen op de adviesaanvraag kan je hier ons hele advies vinden. Voor vragen of opmerkingen kun je ons altijd mailen op fsr-fgw@uva.nl. Je bent ook altijd welkom in de raadskamer 3.02 in het PC Hoofthuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.