SR

Studentenraad

Studenten te weinig betrokken bij implementatie SIS

Het is niet het ultramoderne alleskunnende ICT-systeem dat het had moeten worden, maar SIS werkt inmiddels voor vrijwel alle studenten naar behoren. Wij horen steeds minder klachten over SIS en de vakaanmeldingen gaan elke inschrijvingsperiode beter. Dit is daarom een goed moment om te kijken welke lessen er geleerd kunnen worden van de dramatische implementatie van SIS.

Vorige week maakte de evaluatiecommissie voor SIS haar eindrapportage openbaar. De commissie trekt een aantal harde conclusies: ‘Gedurende het gehele traject was er vooraf op ieder niveau en op elk cruciaal moment sprake van een gebrek aan zicht op de inhoudelijke implicaties, de financiële gevolgen en de benodigde tijd.’ Net als bij grote ICT projecten van de overheid heeft ook de UvA de complexiteit van het project van te voren zwaar onderschat. Pas gedurende het proces bleek dat zelfs de extern ingehuurde experts niet over voldoende kennis beschikten om SIS tot een succes te maken.

De belangrijkste conclusie is wat ons betreft echter dat de eindgebruikers, studenten en administratief medewerkers, veel te weinig betrokken zijn geweest bij de implementatie van SIS. Er is te weinig gedacht vanuit wat studenten en medewerkers wensen en verwachten. Daardoor was SIS in eerste instantie een uiterst gebruiksonvriendelijk systeem. ‘[De commissie is] van oordeel dat er gedurende het gehele traject sprake was van twee mentale werelden die elkaar moeizaam verstonden omdat zij zeer verschillende talen spraken. Het gaat dan enerzijds om de wereld van ICT-processen […] en anderzijds om de wereld van het onderwijs […].’

Wij hopen dat deze evaluatie er aan bij zal dragen dat in de toekomst beter ingespeeld wordt op de wensen van studenten en medewerkers.  Zoals consultancy bureau Berenschot opmerkt: ‘Deze traditionele manier van het ontwikkelen en introduceren van applicaties, zonder eindgebruikers goed te betrekken, was in 2006 al niet meer gebruikelijk, laats staan in 2011.’ Wij hopen dat die boodschap nu duidelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.