SR

Studentenraad

Studenten UvA roepen op tot boycotten landelijke koepel universiteiten

Naar aanleiding van de benoeming van Pieter Duisenberg als nieuwe voorzitter van de VSNU roept de Centrale Studentenraad (CSR) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) de UvA op om uit deze koepelorganisatie van Nederlandse universiteiten te stappen. In zijn jaren als onderwijswoordvoerder van de VVD in de Tweede Kamer heeft Duisenberg zich herhaaldelijk negatief uitgelaten over de gang van zaken op de UvA en beleidsvoorstellen gedaan die de UvA ernstig benadelen. CSR-voorzitter Alex Tess Rutten: “Deze uitlatingen geven de CSR niet het vertrouwen dat Duisenberg, en daarmee de VSNU, voor de belangen van de UvA op zal komen in de landelijke politiek.”

 

Duisenberg riep onlangs op om de opbrengsten uit het leenstelsel te gebruiken om de vooral de technische universiteiten te ondersteunen. Daarmee zou het vrijgekomen geld dus niet beschikbaar komen om de kwaliteit van het onderwijs van álle studenten te verbeteren, zoals beloofd bij de invoering van het leenstelsel. De CSR vindt het niet acceptabel dat de opbrengsten van de afschaffing van de basisbeurs eenzijdig ingezet worden en dat de studenten van de UvA geen profijt hebben van de middelen waar ook zij recht op hebben.

 

Duisenberg heeft in zijn recente politieke carrière een groot aantal uitspraken gedaan die lijnrecht tegen het belang van de UvA ingaan. De standpunten van de heer Duisenberg bedreigen een groot aantal studies van de UvA. De heer Duisenberg opende halverwege 2014 de jacht op de door hem zo genoemde ‘pretstudies’. Een groot aantal gerenommeerde studies en de aanhangende vooraanstaande wetenschapsgebieden van de UvA staan hierdoor al jaren onder druk. De nauwe, enkel op economisch gewin gebaseerde, visie op onderwijs van de heer Duisenberg bedreigt het bestaan van brede universiteiten als de UvA.

 

Ook riep hij de UvA herhaaldelijk op om de kosten van de Maagdenhuisbezetting alsnog te verhalen op de bezetters. Hiermee respecteerde Duisenberg de interne besluitvorming van de UvA niet. Dit is een ernstige inbreuk op de autonomie van universiteiten in het algemeen en de manier waarop universitaire bestuurders handelen.

 

De CSR roept de UvA dan ook op om een duidelijk signaal af te geven naar de koepelorganisatie die haar zou moeten vertegenwoordigen in Den Haag. Pieter Duisenberg zou moeten opstappen als voorzitter, en anders moet de UvA zich terugtrekken uit de VSNU.

Voor meer informatie, zie dit stuk.

Merty zegt:

Helemaal mee eens! Goed om te zien dat de CSR haat standpunt openbaar maakt. De unholy alliance van oer-conservatisten en neoliberalen moeten met hun poten van het publieke domein afblijven.

Rudolf Valkhoff zegt:

Goed zo Tess!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.