Studentenraad

The world is not a wish-granting factory

The world is not a wish-granting factory. Dromen zijn mooi om te hebben, maar het is altijd de vraag of ze uitkomen. Vaak brengt het leven je iets dat je niet had verwacht. Zo gaat het ook met de kerstwensen die in een vorig blog al werden genoemd. PR heeft de ingevulde enquetes inmiddels gedigitaliseerd en verwerkt, volgens mij niet in het bijzijn van een kerstboom maar wel onder het genot van wat pizza’s. Ze hebben de rest van de raad verblijd met veel nuttige informatie (maar daar kunnen ze zelf denk ik het best wat over vertellen).

Het leven zit vol verrassingen maar het lijkt erop dat de kerstwensen van extracurriculaire activiteiten ten dele werkelijkheid zullen worden. De droom over de summer schools, daar wordt nu hard aan gewerkt. We hebben ideeën voor summer schools uitgedacht en aangedragen, deze gaan vooral over het thema duurzaamheid, en hier is zeker oor naar! Wij hebben het idee dat duurzaamheid maar weinig aandacht krijgt in het onderwijs, en dan specifiek in de vorm van vakken. De paar (keuze)vakken die er zijn worden vanwege capaciteit afgeschermd en zijn dus niet voor iedereen toegankelijk. Daarom gaan wij ook graag in gesprek over de mogelijkheid voor een FNWI-breed keuzevak over duurzaamheid.

Summer schools zijn zeker niet het enige waar we ons mee bezig houden. De komende periode gaan we ons ook bezighouden met vrouwen in de bètawetenschappen. Als je op Science Park rondkijkt lijkt het in eerste instantie wel goed te zitten met de man/vrouw verdeling op onze faculteit. Onder studenten loopt deze verhouding ook netjes gelijk op. Zodra je hogerop in de academische ladder kijkt gaat het behoorlijk snel scheef lopen, zoals ook wordt onderschreven door gegevens van het landelijk netwerken vrouwelijke hoogleraren. Zo was in 2014 37% van de universitair docenten vrouwelijk tot slechts 17% van de hoogleraren. Dit laatste was vooral duidelijk te zien op de viering van de dies natalis toen de hoogleraren binnen kwamen lopen in een stoet van overwegend oude blanke mannen. Er wordt al veel gedaan wat betreft voorlichting en het enthousiasmeren van meisjes en vrouwen om een technische kant op te gaan, maar in de loopbaan gaat er schijnbaar nog veel verloren. Waar dit aan ligt, dat weet ik zelf op dit moment niet, maar wij als FSR willen hier graag achter komen en kijken wat wij kunnen doen om te zorgen dat deze doorstroom goed gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.