Studentenraad

Tijdlijn: De FNWI in grofweg het laatste (kalender)jaar

De afgelopen anderhalf jaar is er erg veel gebeurd op de FNWI. Gezien er de laatste maanden meer en meer studentenprotesten zijn gehouden en momenteel zelfs het Maagdenhuis wordt bezet, leek het ons een goed moment om een korte geschiedenis van de afgelopen anderhalf jaar op onze faculteit op te schrijven. Ook staan er belangrijke gebeurtenissen tussen die elders op de universiteit hebben plaatsgevonden.

20 december 2013: De Gemeenschappelijke Vergadering (een bijeenkomst van de Centrale Studentenraad (CSR) en de Centrale Ondernemingsraad (COR)) stemt niet in met het plan voor de Amsterdam Faculty of Science. Het College van Bestuur (CvB) laat in een mail tijdens het kerstreces weten dit te betreuren.

Januari 2014. FNWI decaan Kareljan Schoutens wordt door Karen Maex opgevolgd. Tevens wordt zij decaan van de twee bètafaculteiten van de VU.

Juni 2014. Een huisvestingsconvenant lekt uit. Hoewel het document niet een plan is, maar afspraken over de handelswijze bij verhuizingen, komen er wel vergaande verhuisplannen in naar voren. Studenten bezetten het Education Service Centre op Science Park. Het doel van de bezetting was om meer transparantie op de gehele universiteit te krijgen. Na drie dagen komt er voor de FNWI een akkoord: betere communicatie, een plan voor de medezeggenschap en een student in het directieteam.

Zomer 2014. De eerste verkenningscommissies worden door de net bestaande kernteams aangesteld. Ze krijgen de opdracht om de toekomst van een opleiding of groepje opleidingen te verkennen. Verkenningscommissies bekijken ook of een samenwerking met de VU hun opleiding(en) ten goede zou komen.

Augustus-Januari. Op de FNWI gaan de verkenningscommissies verder. In eerste instantie waren er onvoldoende studenten betrokken bij de commissies, maar tegen het einde van het jaar raken er meer en meer studenten betrokken. Een deel van de commissies rapporteert middels een verslag. Voor alle acht domeinen/kernteams worden tegen het einde van 2014  binders gemaakt met daarin alle opdrachten en verslagen. Die zijn te vinden op de site van de studentenraad met voor elke binder ook een samenvatting.

November 2014. Op de Faculteit der Geesteswetenschappen (FgW) wordt een plan gepresenteerd voor een hervorming van de geesteswetenschappen: Profiel 2016. Veel opleidingen worden samengevoegd in zogenaamde bachelor schools. Ook verdwijnen er bepaalde opleidingen. Vrijwel onmiddellijk spreekt de studentenraad zich uit tegen dit plan en ontstaat er een protestbeweging: Humanities Rally. Er worden veel informatieavonden georganiseerd en er ontstaat grote betrokkenheid. Na een tijdje zegt decaan Frank van Vree toe dat er in vier weken door middel van werkgroepen een nieuw plan kan worden gemaakt.

Januari 2015. De FSR FNWI stemt in met vijf Joint Degrees, waardoor opleidingen die samen worden aangeboden nu ook de laatste formele stap kunnen zetten. Zo krijgt de samenwerking vorm op de werkvloer, als opleidingen hierbij gebaat zijn.

Februari 2015. Een protestgroep genaamd De Nieuwe Universiteit bezet het Bungehuis. Ze eisen meer inspraak in de universiteit en ze eisen dat Profiel 2016 onmiddellijk stil wordt gezet. Hiervoor willen ze met het CvB praten. Die laat in eerste instantie weten alleen te willen praten als de bezetters het pand verlaten, waar zij niets voor voelen. Na zes dagen volgt een rechtszaak, waarin het CvB in z’n gelijk wordt gesteld: het pand mag ontruimd worden. Gezien de studenten blijven zitten, voelt burgemeester Eberhard van der Laan zich geroepen om het gesprek te leiden. Dit leidt tot een voorstel van het CvB waarin een debatmarathon, pilots met referenda en het uitstellen van Profiel 2016 worden voorgesteld.

Het voorstel wordt afgewezen door de bezetters, wat na enkele dagen (vorige week dinsdag) leidt tot een ontruiming van het Bungehuis, waarbij een deel van de bezetters zich verzet.

De dag na de ontruiming wordt een protestmars georganiseerd, waaraan meer dan 1000 studenten en medewerkers meelopen. Als de groep bij het Maagdenhuis aankomt, bestormt een deel van de groep de hoofdzetel van de UvA: een tweede bezetting die nog steeds voortduurt.

Het CvB heeft in reactie op de tweede bezetting de toezegging gedaan om een studentlid op te nemen in het CvB. De studenten die sympathiseren met de bezetters vinden dit echter lang niet genoeg. Een deel eist zelfs het aftreden van het CvB. Tijdens een open debat twee weken geleden, waar de agenda voor de wekelijkse debatten moest worden gemaakt, werd duidelijk hoe groot de vertrouwensbreuk is. Ook wordt er door een deel van de medezeggenschap met de regering (Jet Bussemaker) gepraat, wat nog niet veel heeft opgeleverd.

In de rest van het land ontstaan inmiddels ook aftakkingen van DNU. Door de vele media-aandacht is het debat rondom onderwijs nu toch echt opengebroken.

Maart 2015. Ook een groep docenten, verenigt in Rethink UvA, komt met een lijst met eisen.  Het college reageert in eerste instantie niet, maar achter de schermen gebeurt er veel. Op de dag van de deadline vraagt het CvB om meer tijd. Vandaag (10 maart) komen ze met een open brief met daarin 10 uitgangspunten voor veranderingen op de universiteit.

Wil je actuele informatie, heb je vragen of wil je je mening met ons delen? Mail dan naar fnwi@studentenraad.nl of kom langs in A1.26!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.