Studentenraad

Update: Reorganisatie Aard- en Levenswetenschappen VU

In november werd er een reorganisatie op de Faculteit Aard- en Levenswetenschappen van de VU (één van de bètafaculteiten) aangekondigd. De faculteit komt jaarlijks zo’n 2,5 miljoen euro tekort, aldus een bericht van de decaan. Er is een commissie aangesteld die de problemen in kaart heeft gebracht en heeft onderzocht welke structurele bezuinigingen moeten worden doorgevoerd. In januari heeft de commissie haar voorstel gepresenteerd en begin februari heeft het College van Bestuur van de VU een voorgenomen besluit genomen over de bezuinigingsmaatregelen.

Niet zo lang geleden werd bekend hoe omvangrijk de bezuinigingen zouden zijn: Er moet structureel 2,8 miljoen euro bezuinigd worden. Met het voorgenomen besluit van het College van Bestuur zullen er veertig arbeidsplaatsen verdwijnen. Het College van Bestuur heeft wel toegezegd dat er geen opleidingen zullen verdwijnen. Er zullen onder andere gedwongen ontslagen vallen bij de afdelingen Aardwetenschappen, Aarde & Economie, Moleculaire Celbiologie en het Instituut voor Milieuvraagstukken. De afdeling Geo- en Bioarcheologie wordt opgeheven.

De bezuinigingsmaatregelen hebben veel onrust veroorzaakt binnen de VU. Veel studenten en medewerkers maken zich zorgen over de gevolgen van de reorganisatie. Voor de FNWI zullen er ook gevolgen zijn. Veel van onze wetenschappers werken samen met die van de FALW en zij leven mee met hun collega’s. Bij enkele problemen die ontstaan door de reorganisatie, zal de oplossing misschien wel steun van de FNWI zijn. Op de VU is er een actiegroep opgericht met de naam Titanic. Zij hebben een aantal grote acties uitgevoerd om aandacht te krijgen voor de bezuinigingen, omdat ze onder andere vinden dat het onderwijs wordt stuk bezuinigd.

Gelukkig is er nu een nieuw akkoord gesloten tussen de actievoerders, het College van Bestuur en het faculteitsbestuur van de FALW. In dit akkoord worden een aantal toezeggingen gedaan. Het gesprek is echter nog lang niet afgelopen. Door het nieuwe akkoord krijgt de FSR van de FALW instemmingsrecht op de “wijzigingen in het Onderwijs- en Examenreglement 2014 – 2015 van de betrokken opleidingen die het gevolg zijn van deze reorganisatie”, wat betekent dat zij nog flink zullen onderhandelen over de reorganisatie.

De FSR FNWI volgt de ontwikkelingen op de FALW op de voet. Wij vinden het belangrijk dat er sterke onderzoeksgroepen in de Aard- en Levenswetenschappen aanwezig zijn in Amsterdam en dat de onderwijskwaliteit gewaarborgd blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.