SR

Studentenraad

UvA-VU: nieuwe bètasamenwerking?

>> English Below

De UvA heeft grote samenwerkingsplannen met de VU: ze willen 2000 studenten en meer dan 100 medewerkers binnen de informatiewetenschappen verhuizen naar de Zuidas, om daar een groot informatica-instituut te vormen met de VU. Van de VU komen er natuurkunde- en aardwetenschappenonderzoekers naar het Science Park. Deze uitwisseling zal voor veel aanzien en prestige voor informatica-onderzoek in Amsterdam zorgen.

Wat het onderwijs betreft zijn de gevolgen helaas onduidelijk. De UvA wil haar bachelors
Kunstmatige Intelligentie, Informatiekunde en Informatica verhuizen naar de Zuidas, zonder dat er concrete plannen zijn om inhoudelijk samen te werken met de VU. Een verhuizing als deze roept veel vragen op. Moeten studenten ook de studieadviseurs van de VU gaan gebruiken? Blijven de opleidingen op de lange termijn nog van de UvA? Wat gebeurt er met studieverenigingen en medezeggenschap?

De CSR heeft door de onduidelijke onderwijsplannen samen met de Centrale Ondernemingsraad de begroting van de UvA voor 2017 niet ingestemd. Zij willen dat er instemmingsrecht komt van de medezeggenschap op de bètasamenwerking, ook op de faculteit. De beslissing tot samenwerking moet breed gedragen worden onder docenten en studenten.

Update 24/04

Inmiddels heeft de CSR samen met de ondernemingsraad instemmingsrecht gekregen op de financiële consequenties van de verhuizingen. De facultaire studentenraad FNWI heeft adviesrecht gekregen. De FSR heeft negatief geadviseerd. De CSR heeft samen met de ondernemingsraad tweemaal niet zijn instemming gegeven met de plannen omdat de risico’s in zijn ogen te groot waren. Dat betekent dat de studenten informatica de komende tijd niet naar de VU verhuizen. De aankomende periode wordt bekeken op welke manier de samenwerking van de VU wél kan worden vormgegeven.

————————————————————-

The UvA has got big cooperation plans with the VU: they want to move Information Sciences to the Zuidas and in return, Physics and Earth Sciences will move to Science Park. The exchange is intended to raise the prestige of the informatics research in Amsterdam. However, the consequences for education are unclear. A move like this one raises many questions.

The CSR, together with the Workers Council has not yet agreed on the UvA Budget because it is unclear what the investements in this plan will do for the educational programs. If you are worried or want to know more about this topic: please contact the Faculty Student Council at fnwi@studentenraad.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.