Studentenraad

Verengelsing van het onderwijs

In september 2015 is de Engelstalige track European Studies van start gegaan. De Engelstalige track wordt aangeboden naast de bestaande Nederlandstalige track en heeft geresulteerd in een stijging van het aantal eerstejaars studenten Europese Studies van maar liefs 46,5% ten opzichte van 2014. Hiervan doen iets meer studenten de Engelstalige track dan de Nederlandstalige track (108 versus 92).

Het is de bedoeling om in 2016-2017 van start te gaan met twee andere Engelstalige BA programma’s:

‘Media and Information’ en ‘Literary Studies: Literary and Cultural Analysis’. In tegenstelling tot de BA Europese studies is er voor gekozen om van deze programma’s alleen een Engelstalige variant aan te bieden.

De opleidingen hebben  argumenten om de BA programma’s om te zetten in het Engels. Net als bij Europese studies willen ze door het aanbieden van een Engelstalig programma meer studenten trekken. De huidige instroom voor de beide programma’s is laag en te laag om zowel een Nederlandse als Engelstalige track aan te bieden: de prognose eindstand week 40, 2015 is voor Media en Informatie 9 en voor Literatuurwetenschap 12.Daarnaast is het voor Media en Informatie vooral van belang dat de opleiding een sterk internationale signatuur heeft en studenten wil opleiden tot informatiedeskundigen die bekend zijn met transnationale infrastructuren, praktijken en wetgevingen. Voor Literatuurwetenschap is het comparatieve perspectief zeer belangrijk en daarnaast geldt dat de Nederlandstalige track eigenlijk niet te handhaven is omdat het 2e en 3e jaar van de opleiding al vrijwel volledig in het Engels worden aangeboden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.