Studentenraad

Na intense vergaderingen, het doorploegen van documenten en vormen van een onderbouwde mening was op 21 november het grote moment weer daar; de Facultaire Studentenraad (FSR) ontmoette het bestuur van de faculteit in een zogenaamde Overleg Vergadering (OV).

In deze vergaderingen praat de FSR met het bestuur over belangrijke zaken in het onderwijs. Deze vergadering wilde de FSR het bindend studieadvies (BSA) dat dit jaar op onze faculteit is ingevoerd en wat er moet gebeuren als masteropleidingen opgeheven dreigen te worden of juist nieuwe masteropleidingen ontstaan, bespreken.

De FSR is van mening dat een BSA zoveel mogelijk studentvriendelijk moet zijn. De adviezen moeten gebaseerd zijn op relevante criteria. Als je als student een negatief BSA krijgt, is de FSR van mening dat er goed gekeken moet worden of je echt niet geschikt bent voor je studie of dat er misschien andere dingen een rol spelen en je daardoor niet voldoende punten hebt gehaald. Ook vindt de raad het zorgelijk dat je als student protest aantekent tegen je negatieve BSA, de uitslag hiervan erg laat bekend wordt, waardoor het switchen naar een andere studie misschien lastig kan zijn.

Ook is de procedure voor het afschaffen van masteropleidingen besproken. Er is een nieuwe procedure opgesteld, welke voorschrijft op basis van welke criteria een opleiding in aanmerking komt om afgeschaft te worden. Een voorbeeld van zo’n criterium is een te laag aantal studenten dat een opleiding volgt. De FSR heeft hier een advies over geschreven aan het bestuur en is van mening dat er niet teveel vastgehouden moet worden aan protocollen, een opleiding moet individueel beoordeeld worden. Elke opleiding is een specifiek geval met unieke waarde. Er zouden dus geen bindende criteria moeten zijn, maar eerder richtlijnen. Bovendien moet de kwaliteit van elke opleiding in de gaten worden gehouden, niet alleen opleidingen die dreigen afgeschaft te worden. Het bestuur van de faculteit was het op dit punt eens met de FSR en neemt dit standpunt mee in de nieuwe procedure.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.