Studentenraad

Camera ready? Action!

Zoals al eerder, in onze mooie muurkrant, aangegeven zijn we als FSR FGw bezig met een discussie over het gebruik van videocolleges. Bij sommige opleidingen worden er al colleges opgenomen en achteraf op blackboard geplaatst. Voorbeelden zijn wijsbegeerten en , niet geheel verassend, Media & Cultuur. Je zou dus kunnen denken; Waarom doen we dit dan niet facultair breed? Echter, zo simpel is het niet. Aan het gebruik van videocolleges zitten een aantal haken en ogen.

Zo is een veel gehoorde angst dat de colleges zelf niet langer bezocht zullen worden als deze ook online beschikbaar worden gemaakt. Deze angst lijkt niet geheel onterecht aangezien onderzoek uitwijst dat colleges, die worden opgenomen, inderdaad minder worden bezocht. Toch zijn er een aantal alternatieve mogelijk die dit, soms als negatief ervaren, punt kunnen verhelpen. Als raad zijn we deze alternatieve nu aan het onderzoeken.

Een van de mogelijkheden is het gebruik van een presentie lijst bij hoorcolleges. Hieraan is dan gekoppeld dat de onlinecolleges alleen beschikbaar worden gemaakt voor die studenten die het college zelf ook daadwerkelijk hebben bijgewoond. Technisch gezien is deze optie makkelijk uitvoerbaar. Het gebruik van presentielijsten stuit nog wel op praktische bezwaren en het is nog maar de vraag of docenten deze ook daadwerkelijk willen bijhouden.

Daarnaast kan je denken aan andere vormen van digitale colleges dan het simpel weg opnemen van de colleges die toch al worden gegeven. Een docent zou kortere filmpjes kunnen opnemen waarin lastige onderwerpen extra worden uitgelegd. Dit geeft een docent ook nog eens de vrijheid om dingen uit te diepen. Hiervoor is in de colleges niet altijd voldoende tijd. Ook voor deze optie is de techniek al aanwezig. Maar ook voor deze optie zal er een groot beroep moeten worden gedaan op de bereidwilligheid van onze docenten.

Naast deze twee oplossingen zijn we als FSR natuurlijk nog opzoek naar andere vormen van digitale colleges. We zullen jullie op de hoogte houden van onze bevindingen! Heb jij een goed idee voor of een duidelijke mening over het gebruik van videocolleges? Neem dan contact met ons op. Je kan ons vinden in het PC Hoofthuis in kamer 3.02. Als je liever de mail gebruikt kun je ons bereiken via fsr-fgw@uva.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.