SR

Studentenraad

Waarom de CSR het belangrijk vindt om een studentassessor in het CvB te hebben komend jaar 

Een aantal maanden terug hebben de Centrale Studentenraad (CSR) en de Facultaire Studentenraden, samen met het College van Bestuur (CvB), besproken dat het een goed idee zou kunnen zijn om een student-lid (studentassessor vanaf nu) in het CvB te hebben. Het zou een zekere versterking voor de medezeggenschap kunnen betekenen, mits de functie goed uitgedacht en ingevuld wordt.

De CSR heeft onderzoek gedaan naar de rol en functie van assessoren, door vrijwel alle assessoren (op facultair niveau en van andere universiteiten) aan te schrijven om input te vragen. Vervolgens is er ook een assessorenbijeenkomst georganiseerd. Na een aantal goede discussies heeft de CSR de rol van een UvA studentassessor uitgetekend. Deze persoon zou een scharnierfunctie tussen het CvB en de medezeggenschap moeten spelen. Dat betekent dat deze persoon zelf niet met portefeuilles in het CvB zit en zijn/haar eigen agenda uitvoert maar dat deze persoon bij beide partijen aanwezig is in vergaderingen om ervoor te zorgen dat de juiste dingen op de agenda staan en dat dingen op de juiste momenten worden besproken. Door een schakelpersoon te hebben zouden we kunnen voorkomen dat de medezeggenschap op te late en verkeerde momenten wordt betrokken in besluitvormingsprocessen, zonder dat de medezeggenschap zijn eigen adviserende rol verliest.

Uiteraard ziet de CSR ook risico’s in het aanstellen van een ‘schakelpersoon’ aangezien deze persoon niet democratisch verkozen zal worden en daarom niet de legitimatie heeft die de medezeggenschap wel heeft. Vandaar dat de rol van deze persoon zo duidelijk als scharnier wordt omschreven. De studentassessor zal ook geen formeel lid zijn van het College van Bestuur.

Wij zien het als een zeer wenselijke situatie dat er iemand aanwezig is bij de CvB vergaderingen die er altijd voor zorgt dat de belangrijke punten vanuit de medezeggenschap en de academische gemeenschap op de agenda staan. Daarnaast vinden we het ook wenselijk dat de agenda van het CvB bekend is bij de medezeggenschap zodat we veel beter met elkaar kunnen communiceren en altijd weten wat er speelt. Dan kan de medezeggenschap tenslotte veel beter haar rol spelen  in het adviseren van beleidskeuzes. Daarnaast zal het de afstand tussen het CvB en de studentengemeenschap kleiner maken.

Het is voor ons erg belangrijk dat de rol van de studentassessor goed geëvalueerd wordt door de aankomende medezeggenschap.  Indien de rol – zoals wij hem invullen op dit moment – niet de medezeggenschap lijkt te versterken, dan lijkt het ons onwenselijk als deze positie in stand wordt gehouden. Regelmatige evaluatiemomenten met de CSR en het CvB behoren dus tot het traject voor het komende jaar. Het is aan de volgende raad om te besluiten of de studentassessor voor de jaren daarop wordt behouden. Overigens hebben wij als CSR ook besloten dat geen van onze eigen raadsleden mag solliciteren voor de functie.

De vacature voor de studentassessor is inmiddels hier te vinden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.