Studentenraad

Weghalen computers in B

Op 13 april schreef de studentenraad al over de computerzalen in B die weggehaald zouden worden en vroegen om jullie input. In de tussentijd zijn er veel gesprekken gevoerd en is de studentenraad tot de conclusie gekomen dat het niet haalbaar is om de computers te behouden. In deze blog zal dit uitgelegd worden.

Op dit moment zijn er tien zalen met ieder twaalf dual-boot computers, dit zijn gewone computers die ook op Linux kunnen draaien en waar alle programma’s die je in je practicum gebruikt al op zitten en zijn alleen op Science Park te vinden. Het complete aantal plekken met dual-boot computers is dus 112. Vier van de zalen worden regelmatig gebruikt om onderwijs in te geven, er zijn altijd minimaal zes zalen beschikbaar voor zelfstudie, oftewel 72 plekken. In opdracht van de bibliotheek is de bezetting van deze computers een aantal weken geteld. Uit deze telling bleek dat de maximale bezetting van de computers 50 is. Wel is gebleken dat veel studenten met hun laptop achter de computer te zitten. Bij de telling zijn de lokalen waar les in gegeven werd niet mee gerekend.

Er zijn dus meer computers dan dat er gebruikt worden, zelfs als er 48 weggehaald worden. Het gaat daarbij niet alleen om het weghalen van de computers (om ‘plek’ te maken voor laptops) maar (natuurlijk)  ook om het geld dat niet meer uitgegeven wordt aan de computers. De UvA regelt haar ICT namelijk via een overkoepelende dienst, die de computers bezit, waarvan de faculteit de computers huurt. De studentenraad begrijpt dat het niet nodig is om geld uit te geven aan computers die niet gebruikt worden, sterker nog: liever investeren we dat geld in andere zaken, zoals nieuwe stoelen waardoor er meer studieplekken gecreëerd kunnen worden.  Toch kunnen we ons niet vinden in het zomaar weghalen van deze dual-boot computers, omdat deze van belang zijn voor studenten aan de FNWI. Daarom is de studentenraad van mening dat de 4 computerzalen uit B leeggehaald kunnen worden als de dual-boot computers normale computers op het computereiland vervangen. Dit zou betekenen dat de studenten aan de FNWI ‘hun’ computers houden, doch externe studenten ook gewoon kunnen computeren op deze computers.

Helaas is het verplaatsen van computers niet zo makkelijk als het lijkt. De UvA heeft een ingewikkelde structuur om haar ICT met meerdere instanties die niet zomaar kunnen samenwerken. Tot op heden kan deze compromis niet toegepast worden. Vandaar dat we hier dan ook een ongevraagd advies over zullen sturen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.