Wie zijn wij
De Facultaire Studentenraad Tandheelkunde (FSR) is een van de gremia binnen de medezeggenschap in het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. De FSR is in haar hoedanigheid het vertegenwoordigende orgaan van alle studenten Tandheelkunde binnen het ACTA. De FSR is gehuisvest in het ACTA-gebouw te Gustav Mahlerlaan 3004 in kamer 5Z-02.
Dagelijks Bestuur
Raadsleden
Ambtelijke ondersteuning
Wat is de studentenraad
Vertegenwoordiging van de studenten.
Rechten van de FSR
Instemmingsrecht
Instemmingsrecht zorgt ervoor dat de bestuurder een hoop regelingen niet kan opstellen, wijzigen of intrekken zonder de nadrukkelijke instemming van de FSR.
Besluit de bestuurder om een bepaalde bedrijfsregeling op te stellen, te wijzigen of te schrappen die ook maar iets te maken heeft met één van de onderwerpen genoemd in de WHW, dan moet hij eerst langs de FSR om toestemming te vragen.
Adviesrecht
Recht om advies te geven over een voorgestelde beleidsregel. Dit moet op tijd worden gevraagd en invloed kunnen hebben op het beleid.
Informatierecht
Alle stukken moeten op tijd worden gestuurd.
Hoorrecht
Recht van de FSR om door het Bestuur gehoord te worden over belangrijke zaken.
Het recht tot agendering
De FSR mag alles bespreekbaar maken bij het faculteitsbestuur.
Initiatiefrecht
Recht om zelf een besluit voor te stellen en daar ook reactie op te krijgen.
Het recht om overleg te voeren met het bestuur
Recht op vergaderen met voldoende gemandateerde vertegenwoordiging van het bestuur.
Procesrecht
Als het niet anders kan, de naleving van afspraken afdwingen bij de rechter.
Het recht om een geschilprocedure te voeren
Als de FSR er niet uitkomt met het bestuur, bemiddelen of een uitspraak uitlokken van de landelijke commissie.
Het recht op voorzieningen en scholing
Secretariaat, trainingen, vergaderruimtes en computers zijn wettelijke vereist.
Commissies
Commissie Bachelor
De Commissie Bachelor richt zich op de bachelorfase van de studie Tandheelkunde. Binnen deze commissie is de verantwoordelijkheid voor verschillende aspecten van de bachelor onderverdeeld. Zo houden sommige raadsleden zich bezig met de dossier prekliniek terwijl anderen de focus leggen op de theoretische vakken. De commissie bestaat uit de jaarvertegenwoordigers van de bachelorjaren en de commissaris bachelor en commissaris algemeen. Tot slot vergadert de commissie regelmatig met de opleiding om de kwaliteit van het onderwijs binnen de bachelor te verbeteren. Tijdens deze vergadering brengt commissie punten naar voren, maar vraagt de opleiding ook regelmatig de mening van commissie over mogelijke aanpassingen.
Commissie Master
De Commissie Master richt zich op de Masterfase van de studie Tandheelkunde. Binnen deze commissie is de verantwoordelijkheid voor verschillende aspecten van de Master onderverdeeld. Zo houden sommige raadsleden zich bezig met het klinische onderwijs terwijl anderen de focus leggen op de professionele ontwikkeling als zorgverlener. De commissie bestaat uit de jaarvertegenwoordigers van de masterjaren en de Commissarissen Master. Tot slot vergadert de commissie regelmatig met de opleiding om de kwaliteit van het onderwijs binnen de master te verbeteren. Tijdens deze vergadering brengt commissie punten naar voren, maar vraagt de opleiding ook regelmatig de mening van commissie over mogelijke aanpassingen.
Jaarvertegenwoordigers
Jaarvertegenwoordigers
De Jaarvertegenwoordigers worden voor elk leerjaar in duo of trio verband aangesteld. De Jaarvertegenwoordigers fungeren als spreekbuis voor hun leerjaar tijdens de Onderwijsdialogen en Commissie overleggen en in het contact met de coördinatoren en opleidingsdirecteuren.
Voor het studiejaar 2024-2025 zijn de vacatures van jaarvertegenwoordiger nog niet opengesteld ter vervulling. Zodra hier meer informatie over bekend is, worden de studenten geïnformeerd.
Dossiers
Onderwijs- en Examenregeling
De Facultaire Studentenraad heeft volgens de Wet op Hoger Onderwijs (WHW) instemmingsrecht op de Onderwijs en Examenregeling van zowel de Bachelor als Master. Samen met de andere stakeholders in dit proces werkt de FSR aan een optimale OER. De FSR behartigt de belangen van de student tijdens de onderhandelingen en zorgt voor een zo goed mogelijke uitkomst voor alle studenten.
Prekliniek
Samen met de coördinator van de prekliniek en de lijncoördinatoren in de Bachelor overlegd de Commissaris Bachelor over het materiaal op de prekliniek, de docentenbezetting, en overige randvoorwaarden.
Indien de studenten problemen signaleren binnen de prekliniek is de jaarvertegenwoordiger het eerste aanspreekpunt, waarop de jaarvertegenwoordigers contact leggen met de Commissaris Bachelor.
Kliniek
De Commissaris Master is belast met het kort houden van de lijntjes met betrekking tot het klinisch onderwijs op ACTA. Zij vergaderen hiervoor tijdens het KAM-overleg samen met de jaarvertegenwoordigers en het managementteam van de Kliniek Algemene Mondzorg (KAM).
Theoretisch onderwijs
Zowel de Commissaris Master als Commissaris Bachelor zijn belast met het soepel laten verlopen van alle processen in het theoretisch onderwijs. Zij onderhouden hiervoor nauw contact met de Opleidingsdirecteuren en de jaarvertegenwoordigers. Indien er problemen optreden worden deze besproken tijdens het Opleidingsdirectie-overleg (OD) of op de Onderwijsdialogen (OWD) met de studenten.
Updates
16 augustus 2024 - Nieuwe FSR bekend & website update
De FSR van 2024-2025 is bekend nadat de centrale kiescommissie de uitslag van de studentenraadsverkiezingen bekend heeft gemaakt in het Maagdenhuis te Amsterdam.
De samenstelling van de FSR komend raadsjaar is als volgt:
Bas (Voorzitter) |
Dilara (Vicevoorzitter) |
Febronia (Secretaris) |
Esra & Farah (Commissaris Master) |
Martrim (Commissaris Extern) |
Yipeng (Commissaris Bachelor) |
Jad (Commissaris Algemeen) |