Facultaire

Studentenraad

Sample

De studentenraad is opzoek naar raadsassistenten! / The student councel is looking for council assistants!

Heb jij interesse in de studentenraad en wil je weten hoe jij je medestudenten verder kan helpen? Lees dan snel verder


Are you interested in the student council and do you want to know how you can help your fellow students further? Then keep on reading

Lees dit artikel
Sample

Afscheidsblog raad 20/21! / Goodbyeblog council 20/21!

Lees snel ons afscheidsblog met een beknopte samenvatting van een aantal belangrijke zaken die wij het afgelopen raadsjaar hebben behandeld!


Quickly read our goodbye blog containing a brief summary of a number of important matters that we hav dealt with during the past council year!

Lees dit artikel
Sample

Studentenraadverkiezingen 21/22! Student council elections 21/22

Van 31 mei t/m 4 juni vinden de studentenraad verkiezingen weer plaats!

Lees snel verder hoe jij kunt stemmen!


In the week from 31th of May until the 4th of June the student council elections take place!

Quickly read furter to find out how you can vote!

Lees dit artikel
Sample

De raad gaat met reces! / The council is taking recess!

De raad zal in week 18 met reces gaan, deze week is de nieuwe studie vrije week! Geniet van jullie wel verdiende vakantie!

The council will take recess in week 18, since this is the new study free week!
Enjoy your well deserved holiday!

Lees dit artikel
Sample

De FSR 21/22 zoekt jou! - The Faculty Student Council 21/22 is looking for you!

Ieder jaar wordt de FSR FNWI democratisch gekozen door medestudenten, en de verkiezingen komen steeds dichterbij.

Lees snel verder voor meer informatie over de verkiezingen!


Every year, the Faculty Student Council of the Faculty of Science is democratically elected by students and the elections are getting closer.

Read the article if you would like to know more about the elections!

Lees dit artikel
Sample

Welkom op de website van de facultaire studentenraad!

Welkom op de website van de facultaire studentenraad! De huidige raad is onderhand alweer een half jaar hard aan het werk. De facultaire studentenraad zet zich in voor een zo goed mogelijk onderwijsklimaat  voor alle studenten op de FNWI.

Lees het artikel om meer te weten te komen over de FSR!

Lees dit artikel
Sample

Blog februari/maart 2018

De afgelopen periode is er weer van alles gebeurd in de studentenraad en hebben we over allerlei onderwerpen vergaderd. Zo hebben we onlangs een advies gestuurd naar het bestuur over werkcollege docenten, hebben we ons beziggehouden met de koffiebekercultuur op het Science Park, hebben we meer dan 250 reacties op onze nieuwsjaarsenquete verwerkt, en hebben we een succesvolle actie gehad omtrent de €1,1 miljoen aan vrijgekomen “studi-gelden”.

Lees dit artikel
Sample

Blog december / januari 2018

Lieve studenten en medewerkers, hierbij alweer de vierde blog van de studentenraad. De laatste tijd hebben we ons vooral veel bezig gehouden met het zoeken naar een nieuwe ambtelijk secretaris en studenten assessor, met de onderwijs en examen regelingen en met het honoursprogramma.

Lees dit artikel
Sample

Nieuwe Studentassessor FNWI: Stefanie Fijma

De nieuwe studentassessor voor de FNWI is bekend: Stefanie Fijma! In dit artikel stelt ze zichzelf kort voor.

Lees dit artikel
Sample

Blog Oktober / November 2017

De afgelopen periode was erg druk en heeft voornamelijk in het teken gestaan van een geschil tussen de FSR en het faculteitsbestuur over verkiezingen voor OC’s, het faculteitsreglement en de instellingstoets die er in 2019 aankomt.

Lees dit artikel
Sample

Blog September 2017

Afgelopen mei zijn er na een intensieve campagne tijdens de verkiezingsperiode 12 mensen geweest die zich gelukkig mochten prijzen met een positie in de studentenraad, want elk studiejaar komen er niet alleen allemaal nieuwe studenten naar het Science Park maar staat er ook een nieuwe facultaire studentenraad klaar om de rechten en belangen te behartigen van alle FNWI studenten. Wij hebben er in ieder geval heel veel zin in om ons best voor jullie te doen, en willen doormiddel van deze blog graag vertellen wat we onder andere hebben gedaan de afgelopen tijd.

Lees dit artikel
Sample

Duurzaamheids prijsvraag FSR FNWI

De FSR FNWI is samen met de faculteit op zoek naar ideeën om de faculteit duurzamer te maken. Heb jij een idee om onze faculteit duurzamer te maken? Vindt de projectgroep duurzaamheid jouw idee het best? Dan win jij een duurzaam prijzenpakket. Mail jouw idee voor 10 september naar duurzaamheid.fnwi@gmail.com en win!

The FSC FNWI is working together with to faculty in a search for a more sustainable faculty. Do you know how to make our faculty more sustainable? Does the project group sustainability think your idea is best than you will win some sustainable prices. Send your idea before 10 september to duurzaamheid.fnwi@gmail.com and win!

Lees dit artikel
Sample

Geschil OC-benoemingsprocedure

Een geschil is volgens de FSR FNWI 16/17 een manier om doormiddel van een onafhankelijke derde partij te bepalen wie van de twee partijen gelijk heeft in een impasse. Om deze reden hebben wij een geschil gestart over instemmingsrecht op de OC-benoemingsprocedure. Wij willen graag instemming op een alternatieve procedure van een OC-lid als zij geen verkiezingen houden. De faculteit is het hier niet mee eens. Waarom wij vinden dat wij gelijk hebben? Lees het in de aanvraag van het geschil.

170619 Geschil advies vs instemmingsrecht

Lees dit artikel
Sample

Enquête Functiebeperking

Het is weer zo ver: de FSR heeft alwéér een enquête gemaakt. Zo begint het er toch op te lijken of de studentenraad het belangrijk vindt wat de studenten vinden van de UvA, of niet?

Deze keer gaat de enquête over het beleid rondom functiebeperkingen. Onder deze titel vallen alle fysieke of mentale beperkingen waar je tijdens je studie last van kan hebben, zoals dyslexie of chronische aandoeningen.

Vul hem in en tag iedereen die een mening zou kunnen hebben over het beleid functiebeperking op de FNWI!

Lees dit artikel
Sample

Belangrijke documenten document

Weet jij nooit waar je precies je rechten kan vinden? Ook dan is de studentenraad er voor jou! Kijk in dit artikel en kijk naar het belangrijke documenten document!

Lees dit artikel
Sample

Adviesaanvraag naamswijziging FNWI naar FNWA

De adviezen over de informatiewetenschappenverhuizing zijn nog niet eens allemaal binnen, maar het lijkt erop dat het bestuur al een besluit heeft genomen. Gisteren kregen wij een adviesaanvraag binnen, met het voorstel om de naam van onze faculteit van FNWI (Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica) naar FNWA (Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Aardwetenschappen) te veranderen.

 

Lees dit artikel
Sample

Advies verhuizing Informatiewetenschappen

Beste studenten,

Na 6 weken keihard werken aan misschien wel het heftigste advies van ons raadsjaar, is ons advies eindelijk af. Wij hebben vandaag een reactie verstuurd op de adviesaanvraag die de Decaan van de FNWI ons op 14-02-17 heeft verstuurd over de bétasamenwerking.

17-03-27 Advies verhuizing opleidingen informatiewetenschappen

Lees dit artikel
Sample

Raadsassistent gezocht!

Wil jij samen met elf andere raadsleden werken aan de toekomst van de faculteit? Heb jij ideeën over hoe de faculteit er uit zou moeten zien?  Wil je leren hoe de faculteit bestuurlijk in elkaar steekt?  Solliciteer dan voor de functie van raadsassistent bij de Facultaire Studentenraad van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FSR FNWI). Wij hebben momenteel een plek vrij tot het einde van dit academisch jaar.

Lees dit artikel
Sample

Studentenpolitiek iets voor jou?

Heb jij altijd al gedroomd van het vertegenwoordigen van studenten in de studentenraad? Dan is dit je kans. In mei zullen er weer verkiezingen zijn. Wil jij jezelf verkiesbaar stellen? Meld je dan bij een van de bestaande partijen, of richt je eigen studentenpartij op.

Hoe doe je dat? Kijk hier voor alle informatie: http://uvaverkiezingen.nl/eigen-partij.html

 

Lees dit artikel
Sample

Annulering Masterspeeddate

Annulering masterspeeddate!
 
Tot onze grote spijt moeten wij de masterspeeddate afzeggen.
Door de slechte planning van het evenement waren er te weinig aanmeldingen om het evenement door te laten gaan.
Voor de studenten die graag nog een afspraak willen met een student van een van de masters zijn we natuurlijk graag bereid om je daar mee te helpen.
 
Wij wensen jullie nog een goede masterkeuze!
 
Groet,
De FSR
Lees dit artikel
Sample

Masterspeeddate 22 februari

Heb je nog geen duidelijke masterkeuze gemaakt? Kom 22 februari naar de masterspeeddate!

Lees dit artikel
Sample

Vacature studentassessor FNWI

De Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica is per 1 januari op zoek naar een nieuwe studentassessor. Lijkt het jou leuk om de brug te zijn tussen medezeggenschap, studenten en directie? Kijk dan hier voor de vacature.

Lees dit artikel
Sample

Beleidsplan FSR FNWI 16/17

Op 19-10 hebben wij, de FSR FNWI 16/17 ons beleidsplan gepresenteerd. Het beleidsplan is nu ook digitaal beschikbaar via het kopje beleidsplan of in dit artikel.

Lees dit artikel
Sample

The world is not a wish-granting factory

The world is not a wish-granting factory. Dromen zijn mooi om te hebben, maar het is altijd de vraag of ze uitkomen. Vaak brengt het leven je iets dat je niet had verwacht. Zo gaat het ook met de kerstwensen die in een vorig blog al werden genoemd. PR heeft de ingevulde enquêtes inmiddels gedigitaliseerd en verwerkt, volgens mij niet in het bijzijn van een kerstboom maar wel onder het genot van wat pizza’s. Ze hebben de rest van de raad verblijd met veel nuttige informatie (maar daar kunnen ze zelf denk ik het best wat over vertellen).

Lees dit artikel
Sample

Vacature Ambtelijk Secretaris

De Facultaire Studentenraad is per 1 februari 2016 op zoek naar een ambtelijk secretaris voor 8 uur per week.

Lees dit artikel
Sample

Vacature studentassessor FNWI

De Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica is op zoek naar een studentassessor, de voormalige Decaan-student. Heb je interesse in deze functie?

Lees dit artikel
Sample

De Financiënmannen

Daar zijn we dan weer. De cijfertjesmannen, die enkel en alleen met hun neus in de papieren zitten, speurend naar inkomsten en uitgaven. Maar is dat wel zo? Ook al is het bijna vakantie, wij zijn nog bezig geweest met allerlei andere dingen.

Lees dit artikel
Sample

Feestdagen in de zomer: Summer Schools

Vanochtend werd ik wakker en ik had toch zo mooi gedroomd. Het heerlijk avondje is geweest, Sinterklaas is bezig zijn spullen te pakken (of regelen de Pieten dit alles?) en maakt zich klaar om weer naar Spanje te gaan. Tijdens het schrijven geniet ik nog even na van alle pepernoten die ik heb gegeten; misschien toch maar goed dat dit festijn maar één keer per jaar voorkomt. Ik neem er nog een paar, want ze waren in de aanbieding…

Lees dit artikel
Sample

De tocht der tochten door het Onderwijs Oerwoud

Als je aan onze faculteit probeert mee te praten over het onderwijs, merk je al snel dat dat al veel gebeurt. Erg veel. Achter de colleges die studenten krijgen, gaat een oerwoud schuil dat gevuld is met onderwijsdirecteuren en directeuren onderwijs, opleidingsdirecteuren en opleidingscoördinatoren, toetsadviseurs, toetscoördinatoren en projectleiders implementatie toetsbeleid… het is een gevaarlijke maar prachtige plek, vol mysterieuze soorten en onbegane paden.

Lees dit artikel
Sample

Is de UvA zoet geweest voor jou? - Sinterklaasenquête!

De meest sfeervolle maand van het jaar is weer aangebroken. Een maand van kerst, champagne en natuurlijk het Sinterklaasfeest.

Dus,

Sint en piet zaten weer eens te bedenken…

Nee.

Dit jaar doen we het Sinterklaasfeest een keertje anders.

Lees dit artikel
Sample

De Etensbus

Het was een kille 5-novemberochtend en om stipt 08.00 uur stonden Micha en ik bij het HvA-gebouw Leeuwenburg. Wij hadden namelijk de opoffering gemaakt mee te gaan met de ‘etensbus’. En deze naam deed zeker zijn eer aan. De hele dag zijn Micha en ik vervoerd om vervolgens bij elke halte te belanden in een walhalla van alles wat een bedrijfskeuken maar te bieden zou kunnen hebben.

Benieuwd naar wat de etensbus Micha en Sanne te bieden had?

Lees dit artikel
Sample

Gezocht: lid commissie Democratisering & Decentralisering.

Er is op de UvA-breed een commissie ingesteld die mogelijkheden tot democratisering en decentralisering van de UvA gaat onderzoeken als onderdeel van het 10-punten-plan en er worden nog jonge leden gezocht! Geïnteresseerd?

Lees dit artikel
Sample

Enquête Laptops & Digitaal onderwijs

Wij hebben jullie hulp nodig met deze korte enquête!

Lees dit artikel
Sample

Het klantenbestand van de FSR FNWI. Copyright: PR

Publieke Relaties (PR) is de taakgroep waar met veel enthousiasme, creativiteit, joligheid en ambitie wordt gewerkt aan een geïnteresseerd en levendig klantenbestand van de FSR FNWI! Lees hier meer over in dit blog.

Lees dit artikel
Sample

De waakhonden van de samenwerking

De taakgroep Samenwerking UvA-VU & Inspraak houdt zich bezig met alles omtrent de samenwerking met de VU en hoe studenten binnen en buiten de faculteit inspraak kunnen leveren op het beleid. Lees in dit blog waar de waakhonden van de samenwerking zich momenteel op richten!

Lees dit artikel
Sample

Centje centje

Deze week is het aan taakgroep Financiën & IT om jullie een update te geven over wat er speelt in de raad en waar wij mee bezig zijn. We zijn nu al weer wat verder in het jaar, wat betekent dat dossiers op gang komen en er daadwerkelijke resultaten geboekt zullen worden binnenkort. Bij Financiën & IT zou je misschien verwachten dat de dossiers wat zweverig zouden zijn, enkel wat cijfertjes en zo. Echter, het tegendeel is waar.

Lees dit artikel
Sample

Een portie extracurriculair!

De discussie over verbreding en verdieping is eeuwenoud. In de rennaissance was er het ideaalbeeld van de homo universalis, de mens die over heel veel vakgebieden kennis heeft. Met het toenemen van de (wetenschappelijke) kennis in de wereld is het langzamerhand onmogelijk geworden alles te weten en zijn aparte disciplines ontstaan met ieder hun eigen set aan specifieke kennis en methoden. Benieuwd hoe de FSR FNWI met deze kwesties omgaat?

Lees dit artikel
Sample

FNWI-studentendebat: Profielschets CvB: 12 oktober, 17:00

Zoals julie waarschijnlijk al weten hebben we op dit moment geen voorzitter van het College van Bestuur (CvB) en stopt onze Rector Magnificus, Dymph van den Boom ook binnenkort. Wil je meepraten over de profielschets van onze nieuwe bestuurders, of ben je benieuwd naar de visie van je medestudenten? Kom dan naar het debat op 12 oktober, om 17:00 uur. 

Lees dit artikel
Sample

Het zwaard van Vrouwe Justitia

Jazeker, in deze blog is taakgroep reglementen aan het woord. Wend uw blik niet bij voorbaat van het scherm. Sterker nog, spits de oren en sper de ogen wijd open. Wij zijn geen suffe boekenwurmen of pietlutterige juristentypes. Wij zijn, volgens onszelf, de basis van het raadswerk. Wat men ook wenst te veranderen, wat men ook wenst aan te vechten, zonder het zwaard van Vrouwe Justitia aan uw zijde, vecht u als een lammetje tegen een gladiator.

Lees dit artikel
Sample

Weekend van de Wetenschap

Weekend van de Wetenschap: 3 & 4 oktober. Het Science Park opent haar deuren!

Lees dit artikel
Sample

Stoom afblazen

De studentenraad heeft als taak om de belangen van de studenten te representeren bij het bestuur. Hoe zorg je er voor dat al deze belangen gehoord en meegenomen worden? Taakgroep PR geeft in dit blog een korte toelichting.

Lees dit artikel
Sample

De brakke taakgroep... of toch niet?

‘De taakgroep waar je het meest brak bent’, dit waren de eerste woorden die wij als taakgroep hoorde toen wij werden ingewerkt door de oude taakgroep AGV.

De vork bleek toch net iets anders in de steel te zitten. Lees hier waarom.

Lees dit artikel
Sample

Studentendebat - Duurzaamheid op de FNWI

Ben je benieuwd hoe duurzaam onze faculteit is, of heb je ideeën voor verandering? Op dinsdag 15 september organiseert Spectrum het maandelijkse studentendebat (eerder genaamd studentencolloquium) met het thema “Duurzaamheid op de FNWI”.

Lees dit artikel
Sample

Vacature Ambtelijk Secretaris

De Facultaire Studentenraad is per 14 september 2015 op zoek naar een ambtelijk secretaris voor 8 uur per week. Solliciteren? Stuur voor dinsdag 8 september 2015 18.00 uur een reactie met je C.V. en een motivatie naar fnwi@studentenraad.nl. Lees verder voor de gehele vacature.

Lees dit artikel
Sample

Kaders Bachelors, Science in Amsterdam

De verkenningscommissies krijgen eindelijk weer wat spotlight, voor meer info kijk naar onze blog van toen. Afgelopen maanden zijn de verkenningscommissies 2 bezig geweest. Deze keken naar waar binnen het domein verdere samenwerking met de VU wenselijk is. Hier zijn ook al adviezen en kernrapporten uit voortgekomen die op onze website te vinden zijn. Bij de meeste domeinen, uitzonderingen bestaan, worden nu verkenningscommissies 3 aangesteld. Deze commissies worden ook wel curriculumcommissies genoemd aangezien zij daadwerkelijk curricula gaan voorstellen voor de nieuwe (samengestelde) opleidingen.

Lees dit artikel
Sample

Postvak uit

De afgelopen paar weken heeft de FSR veel dossiers afgerond. Daardoor zijn er veel brieven verstuurd, die allemaal te vinden zijn op onze website. Hieronder vind je een kort overzicht van de zaken die in deze brieven worden beschreven.

Lees dit artikel
Sample

Weghalen computers in B

Op 13 april schreef de studentenraad al over de computerzalen in B die weggehaald zouden worden en vroegen om jullie input. In de tussentijd zijn er veel gesprekken gevoerd en is de studentenraad tot de conclusie gekomen dat het niet haalbaar is om de computers te behouden. In deze blog zal dit uitgelegd worden.

Lees dit artikel
Sample

Vacature voor Raadsassistenten 15|16

De aankomende raad zoekt raadsassistenten voor volgend jaar!

Draag jij de medezeggenschap een warm hart toe? Solliciteer dan naar de positie van raadsassistent. Meer info in de Vacature

Lees dit artikel
Sample

Facultair strategisch plan: de toekomst van de (bèta)wetenschappen

Al eerder blogden we over het facultair strategisch plan (FSP), waarin de faculteit beschrijft hoe de problemen van de aankomende zes jaar overwonnen moeten worden en hoe onderzoek en onderwijs zelfs kunnen worden verbeterd. Toen legden we de nadruk op e-learning en evaluaties. E-learning is volgens ons geen vervanging van contacturen: docenten dragen immers niet alleen kennis over, maar ook achtergrond, wetenschappelijke vaardigheden, een kritische houding et cetera. We zien echter wel de mogelijkheid om de nadruk op colleges meer op al die andere academische zaken te leggen, door droge kennisoverdracht wel meer via het internet te laten plaatsvinden. Evaluaties op opleidingsniveau kunnen ervoor zorgen dat het onderwijs beter aansluit bij wat studenten én docenten verwachten en verlangen. In deze blog willen we het inmiddels door ons goedgekeurde FSP samenvatten en uitleggen waarom wij hebben ingestemd, door te focussen op de rode draad van het plan.

Lees dit artikel
Sample

Meld je nu aan voor FNWI-werkgroepen 10-puntenplan

De FNWI stelt drie werkgroepen in voor het vertalen van het 10-puntenplan van de UvA naar de faculteit. Heb je belangstelling om deel te nemen aan een van de werkgroepen, meld je dan nu aan.

Lees dit artikel
Sample

AKT'S: additionele kwalitatieve toelatingseisen, een opinie

De Facultaire Studentenraad van de Faculteit de Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica adviseert tegen het breed invoeren van algemene kwantitatieve toelatingseisen (AKT’s) bij de masters aan de FNWI. Additionele toelatingseisen zouden enkel gebruikt mogen worden om studenten te helpen bij de juiste master te komen, de eisen moeten de motivatie en kwaliteiten voor die specifieke master(track) testen. Algemene eisen die de student uitsluiten voor alle masters zijn enkel een rendementseis die de keuzevrijheid van de studenten beperkt. Elke AKT zou (in de ogen van de raad) naar het geheel plaatje van de student kijken: motivatie, referentiebrief, intakegesprek en in sommige gevallen cijfergemiddelde, studieduur en specifieke cijfers. Als een universiteit niet de verantwoordelijkheid wil nemen om studenten goed te selecteren, heeft zij ook niet het recht om hen te weigeren en zo voor hen een van de belangrijkste beslissingen te nemen.

NB: Bovenstaande samenvatting is zeer kort door de bocht, lees hieronder vooral de lange versie als je het interessant vindt.

Lees dit artikel
Sample

Is de UvA een duurzame universiteit?

Een manier om te meten hoe duurzaam de UvA is in vergelijking met andere universiteiten is de ‘Sustainabul’, een oorkonde die aan Nederlandse universiteiten gegeven wordt voor hun duurzaamheidsbeleid. De UvA staat in deze ranglijst op plaats 15. In deze blog wordt uitgelegd hoe de uva scoort en waarom dit tot een vijftiende plaats heeft geleid.

Universitair duurzaamheidsbeleid is volgens Sustainabul onder te verdelen in drie categorieën: onderwijs&onderzoek, bedrijfsvoering (catering, energie etc.), en de ‘integrale benadering’ van duurzaamheid.

Lees dit artikel
Sample

E-learning en evaluaties

De afgelopen maanden zijn wij als facultaire studentenraad bezig geweest met een belangrijk document voor de aankomende zes jaar: het facultair strategisch plan (FSP). Het FSP is een document waarin beschreven wordt hoe de faculteit grote problemen gaat oplossen en wil proberen het onderwijs en het onderzoek (nog) beter te maken dan het nu is.

Lees dit artikel
Sample

8-8-4, De discussie over de huidige semesterindeling

Alle vakken op alle faculteiten zijn in principe ingericht volgens een vaste semesterindeling: acht weken, nogmaals acht weken en dan een kortere periode van vier weken; het 8-8-4 systeem, of eigenlijk het 8-8-4-8-8-4 systeem, gezien het twee keer in een jaar past. Dit is enkele jaren geleden vanaf centraal opgelegd aan alle faculteiten en daarmee dus geharmoniseerd. De reden hier achter is dat een geharmoniseerde semesterindeling het voor studenten makkelijker maakt om vakken te volgen aan een andere faculteit. De periode van acht weken wordt gebruikt voor langere vakken waarbij eventueel een deeltentamen kan worden ingepland. De kortere periode is geschikt voor praktijkgericht onderwijs, zoals practica in laboratoria of projecten, en wordt dan ook vaak door één vak gevuld.

Lees dit artikel
Sample

De invloed van de studentenraad (en de beperkingen daaraan)

De facultaire studentenraad heeft nagenoeg geen invloed op de dingen die je als student direct merkt. Wij praten niet mee over welke vakken jij moet volgen, hoe laat je colleges zijn, welke docent er voor de collegezaal staat en in welk gebouw die collegezaal zich bevindt.

Lees dit artikel
Sample

Studeren: achter de computer of niet?

Regelmatig horen we klachten over de drukte en het aantal studieplekken op Science Park, in het begin van het jaar lijkt het soms zo moeilijk te zijn een plekje te vinden dat de stof voor het tentamen wat je moet leren makkelijker is. De stilteplekken zijn bijna altijd bezet en het reserveren van een hokje kan in de tentamen week niet, want ze zitten al vol.

Lees dit artikel
Sample

Stroomstoring en Tentamens

Zoals velen al hebben gehoord zijn vrijdag een groot aantal tentamens van de FNWI afgelast i.v.m. de stroomstoring. Deze tentamens zullen in de nabije toekomst alsnog plaatsvinden, de FSR zal zich inzetten dat dit zo soepel mogelijk verloopt en iedereen zo spoedig mogelijk op de hoogte wordt gebracht. Toch blijft het mogelijk dat dit problemen met zich mee zal brengen, wanneer er (onontkoombare) problemen zijn met een nieuwe tentamen mogelijkheid neem dan zo snel mogelijk contact op met de docent in kwestie, wanneer je er niet uit komt schroom dan niet op contact op te nemen met ons via fnwi@studentenraad.nl of om binnen te lopen bij A1.26 gewoon op Science Park

Lees dit artikel
Sample

Democratisering en de samenwerking met de VU

De afgelopen weken is de Universiteit van Amsterdam veelvuldig in de media geweest. Studenten en medewerkers bezetten het Bungehuis en eigenden zich het Maagdenhuis toe, en diverse groepen, zoals De Nieuwe Universiteit (DNU), Humanities Rally, Rethink UvA en de FNV, legden hun eisen bij het College van Bestuur neer. Terugkerende thema’s in deze eisen zijn democratisering en decentralisering van de universiteit.

Wij onderschrijven het belang van deze thema’s. Sterker nog, ze staan al maanden hoog op de agenda van de studentenraad. Deze blog willen wij gebruiken om uit te leggen hoe wij decentralisatie en democratisering zien met betrekking tot de samenwerking tussen UvA en VU en de nu al decentrale vorm van besluitvorming over die samenwerking. Ook doen wij een aantal suggesties voor manieren waarop onze ideeën kunnen worden bereikt.

Lees dit artikel
Sample

Instemmingsrecht op 'joint programmes'

In het Bestuurlijk Overleg tussen de FSR en de decaan van de FNWI is toegezegd dat de FSR instemmingsrecht krijg als studenten (een substantieel deel van) het programma van hun opleiding samen met studenten van een andere universiteit gaan volgen. Over de verdere invulling van deze afspraak wordt overlegd.

Lees dit artikel
Sample

Tijdlijn: De FNWI in grofweg het laatste (kalender)jaar

De afgelopen anderhalf jaar is er erg veel gebeurd op de FNWI. Gezien er de laatste maanden meer en meer studentenprotesten zijn gehouden en momenteel zelfs het Maagdenhuis wordt bezet, leek het ons een goed moment om een korte geschiedenis van de afgelopen anderhalf jaar op onze faculteit op te schrijven. Ook staan er belangrijke gebeurtenissen tussen die elders op de universiteit hebben plaatsgevonden.

Lees dit artikel
Sample

Statement FSR FNWI; bezetting Bungehuis

Sinds 13 februari jongstleden is het Bungehuis bezet door De Nieuwe Universiteit. De idealen van de bezetters leven sterk binnen de academische gemeenschap en daarbuiten. Veel studenten en studentenorganisaties hebben zich reeds over die idealen uitgesproken. Omdat de eisen van de bezetters expliciet verwijzen naar onze faculteit, betrekking hebben op de dagelijkse praktijk van onze achterban en ons functioneren als medezeggenschapsorgaan raken, spreken ook wij, de facultaire studentenraad (FSR) van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI), ons hierbij uit.

Lees dit artikel
Sample

Verkenningsrapport virtual Department Physics & Astronomy

Sinds 17 februari is het ‘draft’ verkenningsrapport voor onderwijs van het domein Physics en Astronomy (P&A) openbaar. Hierin worden de conclusies van de commissie uiteengezet en aan de gemeenschap opengesteld voor commentaar. Na afweging van de geleverde input gaat een aangepaste versie als advies naar het Kernteam. Dit is niet de eerste verkenningscommissie die haar werkzaamheden afrondt, maar wel de eerste waarin een FSR raadslid actief was. Het rapport bevat enkele discutabele punten welke het noodzakelijk maken om aan te geven dat het een advies betreft en niet een uiteenzetting van beleid. Voor geïnteresseerden is het gehele rapport hier te vinden.

Lees dit artikel
Sample

Raad stemt in met vijf joint degrees

Vanaf volgend collegejaar wordt de samenwerking tussen de FNWI en de twee bètafaculteiten van de VU wat ons betreft een tikkeltje officiëler. De facultaire studentenraad heeft namelijk ingestemd met vijf zogenaamde joint degrees. Dit betekent dat de bacheloropleidingen natuur- en sterrenkunde en scheikunde en de masters in chemistry, computational science en physics & astronomy vanaf volgend jaar door de UvA en de VU gezamenlijk worden aangeboden, en dat studenten aan het eind van hun studie een diploma krijgen waarop niet alleen de Amsterdamse andreaskruizen uit het UvA-logo prijken, maar ook de blauwe VU-griffioen. (Disclaimer: huidige studenten krijgen tot september 2018 om, wanneer ze dat willen, een papiertje te halen voor de UvA-opleiding waarvoor ze op dat moment staan ingeschreven. Zo valt die griffioen dus toch nog (eventjes) te vermijden.)

Lees dit artikel
Sample

Science Park met haar voorzieningen

Nog maar een paar jaar oud is het Science Park; een van de nieuwere gebouwen die de UvA tot zijn beschikking heeft. Op Science Pak zit dan ook een schat aan nieuwe faciliteiten om de student te ondersteunen. Een deel van de studentenraad zal zich de komende weken bezig houden met deze faciliteiten en de verbetering hiervan. Hierbij zal begonnen worden met de volgende onderwerpen: De hoeveelheid computers op Science Park, manieren om meer laptopwerkplekken te creëren, de bezetting van de fietsenstalling en het scheiden van afval.

Lees dit artikel
Sample

De Nationale Studentenenquête

Hij is er weer: de Nationale Studentenenquête (NSE)! De NSE is de grote, landelijke enquête die onder vrijwel alle studenten van het hoger onderwijs (hogescholen en universiteiten) wordt verspreid. Het is een initiatief van stichting Studiekeuze123, wat op zijn beurt een initiatief is van onder andere de vereniging van alle universiteiten (VSNU) en de studentenvakbond (LSVb) waarbij de mening van studenten over hun opleiding wordt gevraagd.

Lees dit artikel
Sample

Niet over de FSR, maar over de OC’s

Zoals in bijna elke blog terug te lezen is, gaat het werk van de FSR veelal over samenwerken. Samenwerken met het bestuur van de faculteit, de centrale studentenraad, de OR (de ondernemingsraad; de medezeggenschap voor werknemers), de studieverenigingen en natuurlijk de OC’s (opleidingscommissies).

Lees dit artikel
Sample

Waarom studeer jij ?

Als facultaire studentenraad ben je niet alleen bezig met de huidige cohorten van studenten, maar moet je anticiperen op de toekomstige student. De voornaamste reden hier achter is de tijd die nodig is om nieuwe bestuurlijke plannen uit te voeren en het feit dat de huidige cohorten recht hebben dat bepaalde regels en richtlijnen waarmee zij akkoord zijn gegaan, blijven bestaan.

Lees dit artikel
Sample

Vijfvoudig instemmingsverzoek joint degrees

De FSR heeft van de decaan in één keer vijf instemmingsverzoeken gekregen, namelijk over de aanvraag van vijf joint degrees. Een joint degree is een manier om opleidingen die een programma hebben samen met een andere universiteit, ook administratief gezien tot één opleiding om te vormen. Het is gebruikelijk om voor deze opleidingen eerst joint programme in te stellen. Het curriculum is hierbij voor studenten van beide universiteiten hetzelfde, maar een student is ofwel ingeschreven bij de UvA, ofwel bij de VU. Als dit gedeelde programma eenmaal goed loopt, kan de universiteit een aanvraag voor een gedeelde opleiding indienen bij het NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie). Als deze wordt goedgekeurd, worden de twee opleidingen samengesmolten tot één, met een gedeelde naam, een gedeeld CROHO-nummer (elke opleiding heeft een uniek CROHO-nummer) en op het diploma van de afgestudeerde studenten komen beide logo’s.

Lees dit artikel
Sample

Ambtelijk secretaris gezocht!

De facultaire studentenraad van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica is per februari 2015 op zoek naar een nieuwe ambtelijk secretaris (AS). Onze huidige AS, Laura, heeft helaas besloten te stoppen en gezien de raad niet zonder een AS kan, zoeken we een vervanger voor haar. De ambtelijk secretaris van de studentenraad notuleert alle vergaderingen, werkt de notulen uit en is verantwoordelijk voor bijhouden van de notulen op de website. Op die manier krijgt de ambtelijk secretaris dus veel mee van het werk van de studentenraad en studentmedezeggenschap in het algemeen.

 

Lees dit artikel
Sample

Excellentie in de breedste zin

 De UvA heeft zichzelf als doelstelling gesteld om 10% van de studenten te laten afstuderen met een verbredende of verdiepende aanvulling op hun diploma, zoals een honours- of een excellentietraject. Over de invulling hiervan valt te twisten; wanneer is een student excellerend, en wanneer mag een student met ‘eer’ afstuderen? Wat is het minimum en het maximum aantal studenten dat op deze manier de kop boven het maaiveld uit zou moeten steken? En waarin verschillen deze mensen van de reguliere student?

Lees dit artikel
Sample

Laptoppertjes

Veel studenten hebben laptops. Vaak omdat een laptop heel handig is en je zelfs in de trein nog wat artikelen kunt lezen of opdrachten kunt maken, maar voor sommige opleidingen is het ook verplicht. Of dat terecht is, hebben we in het begin van ons raadsjaar nog even in het midden gelaten. Juist omdat laptops studeren gemakkelijker maken wilde de raad nieuwe studenten tegemoet komen door de drempel voor de aanschaf te verlagen.

Lees dit artikel
Sample

Studenteninitiatieven

Het deel van de academische gemeenschap dat bijeenkomsten en activiteiten organiseert die niet direct iets met het onderwijs te maken hebben, bestaat voornamelijk uit de verschillende studieverenigingen. Maar gelukkig zijn er ook ‘losse’ studenten die bereid zijn om hun vrije tijd op te geven om iets voor hun medestudenten te organiseren of zich op een andere manier voor de academische gemeenschap in te zetten. Zo kan de FNWI een bruisende faculteit blijven.

Lees dit artikel
Sample

Regels, regels en andere regels

Als raadslid van de facultaire studentenraad wordt het vrij snel duidelijk: je kan op de de universiteit bijna niets doen zonder dat het op een of andere vorm is vastgelegd in een van de vele reglementen. Veel studenten zullen bekend zijn met de Onderwijs- en Examenregeling (OER), maar de andere reglementen, protocollen of statuten zullen minder bekend zijn. Hierom doen nemen we hier een greep uit de regelingen die er bestaan en zullen we kort uitleggen wat deze precies zijn.

Lees dit artikel
Sample

Kostenindicatie van studie

Op het Bestuurlijk Overleg dat de voorgaande studentenraad van de FNWI op 23 juni jongstleden met het directieteam heeft gehouden, heeft het directieteam de belofte gemaakt voor elke studie een kostenindicatie te maken. Deze indicatie, die in de studiegids te vinden zal zijn, betreft de kosten die je naast het collegegeld moet maken voor je studie. Dit is dus een schatting van onder andere de kosten van de benodigde boeken en voor sommige vakken de bijdrage die gevraagd wordt voor excursies.

Lees dit artikel
Sample

Gure wind en de goedheiligman

Het nieuwe jaar is inmiddels al flink onderweg; de zomer lijkt mijlen weg. Zonnige dagen op het gras zijn definitief verleden tijd. De herfst heeft flink ingezet, de wind en regen huilen guur om het Science Park, collegezalen zijn gevuld met de geur van natte jassen. Maar dit jaargetijde brengt ook veel leuke dingen met zich mee; vrolijk gekleurde vallende bladeren, Sint-Maarten, knusse avonden op de bank met chocolademelk en Netflix. De duisternis en kou van buiten de deur wordt gecompenseerd door licht, warmte en gezelligheid binnenshuis. De feestdagen volgen elkaar strak op: Halloween, Sint-Maarten, Sinterklaas en iets later Kerst en dan de jaarwisseling.

Lees dit artikel
Sample

UvA-VU: Stand van zaken en de rechten van studenten

In een eerdere blog vertelden we dat er gezocht werd naar leden voor ‘verkenningscommissies’. Dit zijn commissies die zullen onderzoeken in hoeverre nauwere samenwerking met de Vrije Universiteit, een goed idee is,  bijvoorbeeld in de vorm van gezamenlijk aangeboden opleidingen.. Zo’n verkenningscommissie is vaak de tweede, en soms zelfs de derde, groep mensen die nadenkt over mogelijkheden om met de VU samen te werken. Ook zijn er kernteams, die bestaan uit opleidings- en onderzoeksdirecteuren van de UvA en de VU op een bepaald domein, die al hebben nagedacht over hun (eventueel gezamenlijk te volgen) strategie voor de aankomende jaren.

Lees dit artikel
Sample

Ben jíj een match?

Onze nieuwe eerstejaars weten er alles van, vanaf afgelopen jaar moet iedereen Matching voor zijn of haar studie doorlopen. Dit is een maatregel, opgelegd door de overheid, om studenten te helpen meteen de juiste studie te kiezen en niet onnodig uit te lopen. Bij Matching volg je een week een speciaal programma om erachter te komen wat studeren en jouw gekozen opleiding nou precies inhoudt. Je volgt hoorcolleges werkcolleges, doet een klein onderzoekje en moet zelfs echt de boeken induiken. Dit alles om je te helpen besluiten of dit echt is waar jij je aan wilt verbinden. Matching is zo een goede check of je de studie wel, of juist niet wil doen.

Lees dit artikel
Sample

Communicatie: moeilijker dan het lijkt

Shannon heeft het allemaal zo mooi bedacht in de jaren 40. Zijn model komt, versimpeld, op het volgende neer: informatie wordt door de zender over een kanaal naar de ontvanger gezonden. De enige beer op de weg is de ruis, waardoor de zender en ontvanger elkaar niet altijd verstaan. De praktijk laat echter zien dat het in realiteit vaak toch een stuk moeilijker is.

Lees dit artikel
Sample

Buitenlandse studenten op de FNWI

In de blog van vorige week kwam het al naar voren: internationalisering is big business en de UvA wil er groots op inzetten. In deze big business ziet de studentenraad de internationalisering twee kanten op gaat. De UvA stuurt niet alleen ambitieuze studenten naar het buitenland, maar trekt ook graag studenten aan die uit andere landen komen, om zo een betere plek te krijgen in de internationale universiteitsgemeenschap.

 

Lees dit artikel
Sample

Het beleidsplan

Veel besturen van organisaties maken aan het begin van het jaar een beleidsplan op. Hierin wordt het beleid voor een bepaalde periode beschreven, vaak aan de hand van doelen en middelen. Op die manier is het voor iedereen duidelijk wat het bestuur in de aangegeven periode wil bereiken en hoe het van plan is om dat te bereiken.

Lees dit artikel
Sample

Een ‘big business’ met weinig klanten

Tijdens het intreeweek-praatje van Dymph van den Boom, de rector magnificus van de UvA, werd het onderwerp al benadrukt: internationalisering is big business en de UvA wil er groots op inzetten. Een semester in het buitenland studeren is iets waar je veel aan kan hebben. Zo verbreedt het je netwerk en zelfontwikkeling en zelfontplooiing zijn gegarandeerd. Het is goed om te weten dat de UvA al een stap voorloopt op het gebied van internationalisering. De UvA heeft namelijk een groot internationaal netwerk opgebouwd, waarmee bedoeld wordt dat de UvA samenwerkingsverbanden heeft met een groot aantal universiteiten over de hele wereld. Ondanks de inzet tot het verbeteren van het studeren in het buitenland, doen zich echter nog een aantal problemen voor wat maakt dat studenten als het ware ‘tegengehouden’ worden om naar het buitenland te gaan.

Lees dit artikel
Sample

Kosten buiten collegeld

Iedere student dient het wettelijk collegegeld te betalen. Dit jaar bedraagt dat €1906.-. Naast dit bedrag heb je als student natuurlijk extra kosten om te kunnen studeren. Je hebt schriften, pennen en misschien markers nodig. Deze benodigdheden moet je zelf inschatten en regelen. Maar om goed te kunnen studeren is er meer nodig. De universiteit verwacht dat je boeken en readers hebt om je vakken goed te kunnen volgen. Voor sommige studies dien je in het bezit te zijn van een laptop of zijn er verplichte excursies waarvoor betaald moet worden.

Lees dit artikel
Sample

Het Leenstelsel

Studiefinanciering is al enkele jaren onderwerp van debat in de Tweede Kamer. Meerdere malen probeerde de regering de studiefinanciering te laten verdwijnen, maar telkens werden de voorstellen op het laatste moment niet doorgevoerd. Hierdoor heeft het huidige systeem nog enkele jaren langer door mogen gaan, dan aanvankelijk leek te gaan gebeuren.

 

Lees dit artikel
Sample

Samenwerking

Voor masterstudenten, wiskundigen, natuurkundigen en scheikundigen is het oud nieuws: de bètafaculteiten van de UvA en de VU werken al flink samen op het gebied van onderwijs. Sommige bachelorstudenten, zoals wiskundigen, zijn verplicht om een paar vakken aan de VU te volgen. Voor andere bachelorstudenten, zoals de scheikundigen van de afgelopen paar jaar en de natuur- en sterrenkundigen die dit jaar begonnen zijn, maakte het niet uit aan welke van de twee universiteiten zij zichzelf inschreven. Het programma was namelijk hetzelfde. Hetzelfde geldt voor masterstudenten in een groot deel van de disciplines die de FNWI rijk is.

Lees dit artikel
Sample

Zondagochtend en drukte

De Facultaire Studentenraad van de FNWI is nu twee weken bezig. Men zegt altijd dat de tijd vliegt en dat vaak kan ik me daar dan ook in herkennen. Maar nu is dat anders. Deze twee weken zaten namelijk stampvol met vergaderingen, besprekingen, het voorbereiden van de Plenaire Vergadering en dan nog vele (erg nuttige en leerzame) trainingen. Hierdoor hebben we met z’n allen zo veel gedaan, dat je er bijna 4 weken mee zou kunnen vullen.

 

Lees dit artikel
Sample

Blog: Onderwijs- en examenregeling

Een nieuw jaar, nieuwe vakken, misschien wel een nieuwe studie en in ieder geval een nieuwe onderwijs en examenregeling (OER). de  OER wordt namelijk ieder jaar opnieuw vastgesteld en ieder jaar zijn de regels weer net iets anders dan het voorgaande jaar. Het is daarom een goed idee om de  OER even opnieuw door te lezen aan het begin van het collegejaar. Omdat er op dit moment nog de laatste puntjes op de i worden gezet, zijn de nieuwe OERen echter nog niet beschikbaar. Wij zullen je er zeker via een blog op wijzen wanneer deze wel beschikbaar zijn.

 

Lees dit artikel
Sample

De eerste indruk

De eerste paar weken van een academisch jaar zijn altijd erg belangrijk, je hebt maar één kans op een eerste indruk. Je weet nooit wie er in je werkgroep zit of aan jouw practica tafel dit jaar. Het kan zomaar dat mooie mens zijn waar je vorig jaar je ogen al niet vanaf kon houden. Extra aandacht voor je uitdossing lijkt onontbeerlijk om dit jaar zeker wel een gesprek aan te kunnen knopen.

Lees dit artikel
Sample

Een nieuw jaar, een nieuwe raad

Voor de meeste mensen staat het begin van een nieuw collegejaar gelijk aan het aanschaffen van een nieuwe agenda, nieuwe schriften en het zien van vele nieuwe gezichten op de faculteit. Wanneer je zelf één van de nieuwe gezichten bent, dan zal de lijst met nieuwe dingen waarschijnlijk nog veel langer zijn.

 

 

Lees dit artikel
Sample

Tips voor je studie op Science Park

Dat de wc’s beneden altijd vies zijn en je beter naar boven kunt gaan, dat de koffiedame Sjeel heet en ze altijd vrolijk is en waar je studievereniging huist, is je vast tijdens de introductie al vertelt. Hier lees je nog een aantal andere tips voor nu en voor later tijdens je studie.

Lees dit artikel
Sample

Interview: Oud-voorzitter Roos Bol

Zomer betekent: Tijd voor zomerspecials! Op de site van de studentenraad zullen gedurende de hele zomer interviews verschijnen met bekende Science Parkers. Dit keer oud-voorzitter van de FSR Roos Bol.

Lees dit artikel
Sample

Interview: Decaan Karen Maex

Zomer betekent: Tijd voor zomerspecials! Op de site van de studentenraad zullen gedurende de hele zomer interviews verschijnen met bekende Science Parkers. De spits wordt afgebeten door niemand minder dan decaan van de FNWI Karen Maex. Lees het interview hieronder.

Lees dit artikel
Sample

Blog: Jouw Jaar

Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat het tijd is voor een jaaroverzicht. Aan het begin van het aankomende collegejaar zal de FSR zijn officiële jaaroverzicht presenteren, maar het is nu alvast tijd voor een tipje van de sluier. In deze blog lees je wat de FSR dit jaar voor jóu heeft betekend.

Lees dit artikel
Sample

Blog: Een Bloeiende Gemeenschap

Het WK voetbal is begonnen en Nederland doet nog mee. Ook op het Science Park wordt er fanatiek voetbal gekeken. De bar kleurt oranje van alle supporters en zowel bachelor- als masterstudenten van verschillende disciplines komen samen om te kijken naar het Nederlands elftal.

Lees dit artikel
Sample

Blog: Ik ga op reis en ik neem mee…

Veel studies bieden excursies of veldwerk aan. Deze vormen vaak een belangrijk onderdeel van je studie. Zo is het bijvoorbeeld lastig om voor te stellen dat een aardwetenschapper of een bioloog zijn diploma krijgt, zonder zelf ooit zijn handen vies te hebben gemaakt. Dit vormt nu eenmaal een cruciaal onderdeel van dergelijke opleidingen.

Lees dit artikel
Sample

Blog: De eendracht der faculteiten

Hoewel de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) pas zo’n tien jaar oud is, heeft ze toch al veel meegemaakt. Naast groeiende studentenaantallen, her en der een grote wetenschapsbeurs en de verhuizing naar een nieuwe locatie, worden de eerste paar jaar van de FNWI toch met name gekenmerkt door haar relatie met andere faculteiten.

Een faculteit is een eigenzinnig kenmerk van het wetenschappelijk onderwijs, alhoewel er de laatste jaren ook faculteiten ontstaan op de HBO’s. De meeste faculteiten zijn niet juridisch onafhankelijk, maar toch is een faculteit vaak bepalend voor de sfeer onder studenten, het academisch klimaat en de werkcultuur. Zo ook de FNWI.

Lees dit artikel
Sample

Blog: UvA Matching

Je hebt de afgelopen week vast wel gemerkt als je op het Science Park was: hordes scholieren kwamen hier op Science Park om mee te doen aan de UvA Matching. Dit komt omdat dit jaar iedere universiteit een studiekeuzecheck voor studiekiezers moet aanbieden van de overheid. Dit betekent dat iedere aspirantstudent die een universitaire studie wil doen, verplicht is om een of meerdere dagen op de universiteit voor de gekozen studie college te volgen. De studenten krijgen ook een toets en of een intakegesprek waaruit een advies rolt dat aangeeft of de studie die zij gekozen hadden bij hun past.

Lees dit artikel
Sample

Blog: Administratieklachten

Achter de faculteit gaat een heleboel administratie schuil. Van het registreren van cijfers tot aan het betalen van collegegeld – er zijn flink veel mensen wiens dagelijkse bezigheid het regelen van de administratie van de FNWI en de UvA is. Het is een grote kostenpost en zo nu en dan ook een groot hoofdpijndossier voor de bestuurders van de faculteit. Voor studenten leidt de administratie helaas soms ook tot hoofdpijn of frustaties: Cijfers die te laat verschijnen, vakcodes die niet kloppen, gepruts met inschrijvingen – Iedereen maakt het wel eens mee tijdens zijn studie. De FSR besteedt hier veel aandacht aan.

Lees dit artikel
Sample

Enabling students to learn

Education is rapidly changing, as well as the way students study. Not much has systematically changed at universities since the breakthrough of internet, although the mindset of students and teachers has. On a national level, universities are opening up for more and more students and lecture rooms are getting crowded. At the same time students have much more on their mind during lectures, as computers in the form of laptops, smartphones and tablets have made their way into these rooms. Students expect more from their lectures, since all information is accessible through the internet. What should the university be like to enhance these societal changes? How should universities prepare for the future and adapt to the present?

Lees dit artikel
Sample

Blog: Groeiend studentenaantal, groeiende vraag naar advies

De studentenaantallen beginnen te groeien! Meer en meer leergierige studenten stromen de universiteit binnen, allemaal met hun eigen vragen en problemen. Hoewel er meerdere manieren zijn waarop jonge studenten begeleid kunnen worden speelt de studieadviseur toch een essentiële rol in het wegwijs maken van deze nieuwe rekruten. Meer taken en groeiende studentenaantallen betekent echter meer druk op de studieadviseur.

Lees dit artikel
Sample

Blog: Studenteninitiatief

Als student wordt er veel zelfstandigheid en motivatie van je verwacht. Bij de overgang van de middelbare school naar de universiteit kan dit voor sommige studenten een fikse hobbel zijn. Sommige studenten nemen zelf initiatief om om te gaan met dit soort dingen. Een recent studenteninitiatief is bijvoorbeeld het ‘Studentenstatuut’ door studenten Wiskunde.

Lees dit artikel
Sample

Blog: Huisje, boompje, college

Verhuizen is niet makkelijk, evenals het vinden van een goed huis. Dat is voor de huisvesting van de universiteit -helaas- niet anders. Onze bètafaculteit is sinds enige jaren gevestigd in het mooie Watergraafsmeer, aan het bij ons allen welbekende Science Park. Verhuizen gaat vaak gepaard met de nodige hobbels en wil bij studenten en medewerkers nog wel eens tot frustraties leiden. Wist jij bijvoorbeeld dat de eerstejaars Informatiekunde al het hele jaar overal door de stad college hebben omdat ze niet makkelijk in een zaal op Science Park passen? Gelukkig wordt er volgend jaar een noodgebouw geplaatst, wat hopelijk een deel van het ruimtetekort oplost.

Lees dit artikel
Sample

Blog: De vrouwelijke kant van de FNWI

Wist jij dat er op deze faculteit maar 1.7% vrouwelijke hoogleraren zijn? Dit is slechts één vrouwelijke hoogleraar informatiewetenschappen. Historisch gezien zijn er in de bètawetenschappen minder vrouwen dan mannen te vinden, maar de ontwikkelingen van de laatste jaren deden toch hopen dat deze verdeling inmiddels minder scheef zou zijn.

Lees dit artikel
Sample

Blog: Prikkels voor beleidsmakers

Waarom voeren steeds meer universiteiten een BSA in? Waarom krijgen steeds meer masters aanvullende toelatingseisen? De manier waarop het onderwijs in Nederland georganiseerd wordt, is natuurlijk geen gesloten systeem. Toch zijn er een aantal actie- en reactieketens te ontrafelen, die ten grondslag liggen aan veranderingen binnen de Nederlandse universiteiten. Een goed voorbeeld is het “studiesucces”: Het percentage studenten dat binnen vier jaar afstudeert. Waar komt de focus op dit onderwerp vandaan?

Lees dit artikel
Sample

Blog: Met een laptop naar het Science Park

Het einde van het studiejaar is alweer bijna in zicht en er zijn nog maar een paar maanden te gaan. We zijn dan ook nu al aan het nadenken over wat er volgend jaar geregeld moet worden. We zien op het moment dat laptops steeds belangrijk worden op de faculteit. Zo is bij de studie Psychobiologie al de aanschaf verplicht voor eerstejaars. Bij andere studies speelt momenteel ook de vraag of ze dit ook willen gaan invoeren.

Lees dit artikel
Sample

Blog: Zesjarenplan

Het College van Bestuur schrijft eens in de zoveel tijd een plan (of: een visie) voor de UvA voor de aankomende jaren. In dit instellingsplan staat welke keuzes het College de aankomende zes jaar verwacht te gaan maken op het gebied van onderwijs en onderzoek en wat de rode draad van het beleid zal gaan zijn.

Lees dit artikel
Sample

Blog: Wat schuift het?

De meesten van jullie zullen het wel herkennen. Op het nippertje heb je door botje op botje te leggen al je collegegeld bij elkaar weten te sprokkelen, in de veronderstelling dat je jezelf daarmee weer van een jaar studeren hebt verzekerd. Maar dan herinner je je dat je weer stapels boeken aan moet schaffen. Met al die boeken loop je flink in de papieren. En daarmee beginnen je kosten pas…

Lees dit artikel
Sample

Blog: Tentamens, Tentamens, Tentamens...

Stel, het is volgende week. Je hebt net een tentamen gehad en komt even bij met een lekkere cappuccino van Sjeel. Terwijl je geniet van je dagelijkse dosis cafeïne valt je blik op een paars geval bij de liftschacht. Het is een brievenbus. Wat doet die prachtige paarse brievenbus daar?

Lees dit artikel
Sample

Blog: Mental Health

In een recent artikel legt the Guardian verslag van de schrikbarend hoge frequentie mental health problemen onder Ph.D.’s. Een indrukwekkend artikel, vooral omdat de schrijver stelt dat het helaas te vaak ‘gewoon’ is geworden, waardoor de Ph.D.’s die deze problemen ondervinden niet altijd op empathie kunnen rekenen. Het geeft tot denken over de cultuur binnen het bachelor- en masteronderwijs. Hoe gaan wij, studenten, om met mede-studenten die mental health problemen ondervinden?

Lees dit artikel
Sample

Blog: Evalueer en verbeter je opleiding!

De tentamenweek is voorbij en velen hebben van de viering op vrijdag en zaterdag spijt gehad. De meesten hebben hard gewerkt en konden met gerust hart elke axioma of stelling die ze geleerd hebben door hun lever laten wegspoelen.  Sommigen hadden echter wat meer op hun lever. Zij hadden misschien last van een rumoerige tentamenzaal of een erg moeilijk of juist te makkelijk tentamen. Misschien is er zelfs naar stof op het tentamen gevraagd dat helemaal niet behandeld is in de colleges.

Lees dit artikel
Sample

Update: Reorganisatie Aard- en Levenswetenschappen VU

In november werd er een reorganisatie op de Faculteit Aard- en Levenswetenschappen van de VU (één van de bètafaculteiten) aangekondigd. De faculteit komt jaarlijks zo’n 2,5 miljoen euro tekort, aldus de decaan. Hierbij een update van hoe het nu gaat met de faculteit.

Lees dit artikel
Sample

Blog: Opleidingscommissies

Hoewel de opleidingscommissie strikt gezien niet onder medezeggenschap valt, heeft de FSR toch een zwak voor dit orgaan. De opleidingscommissie is namelijk on-ge-lo-fe-lijk belangrijk voor de kwaliteit van de opleiding en daarmee voor het onderwijs op de faculteit. De opleidingscommissie is een nuttige bron van nieuwe ideeën voor de FSR en bovendien een fijne gesprekspartner. Maar wie zitten er eigenlijk in de opleidingscommissie en wat kunnen ze voor jou betekenen? Lees hieronder meer.

Lees dit artikel
Sample

Blog: Academische Vaardigheden

Presenteren, papers schrijven, teksten analyseren, discussiëren, reflecteren, feedback geven en ontvangen: dé technieken die je moet bezitten om opgedane kennis over te kunnen brengen aan anderen en je academisch te ontwikkelen. Onmisbare skills dus om goed te kunnen presteren tijdens je studie en (later) succesvol te zijn tijdens je academische loopbaan of op je werk.

Lees dit artikel
Sample

Blog: Een gezamenlijk diploma

Op onze faculteit zijn er meerdere opleidingen die samenwerken met de VU. Van de bacheloropleidingen werkt Scheikunde samen en er zijn nog enkele masters die samenwerken. Bij deze opleidingen wordt samen met de VU een programma verzorgd, dit heet een Joint Programme. Voor de studie Natuur- en Sterrenkunde is er een aanvraag bij de FSR binnen gekomen om te oordelen over een gezamenlijk programma.

Lees dit artikel
Sample

Uitnodiging: Kom kijken bij de FSR!

Wist jij dat alle vergaderingen van de FSR openbaar zijn?  Zowel de interne raadsvergaderingen, waar de FSR zijn standpunten bepaalt, als de overleggen met de decaan zijn toegankelijk voor gasten. Lijkt het jou leuk om langs te komen? In deze blog lees je meer over de verschillende types vergadering en hoe je langs kunt komen.

Lees dit artikel
Sample

Reactie van het College van Bestuur op het niet instemmen van de Gezamelijke Vergadering omtrent de Amsterdam Faculty of Science

Zojuist is er een reactie verschenen van het College van Bestuur waarin zij reageren op het niet instemmen van de Gezamelijke Vergadering met de AFS-plannen op 20 december. Het is een vrij uitgebreide brief, lees hem hieronder.

Lees dit artikel
Sample

Blog: Advies over het BSA

Zoals genoemd in een van onze vorige blogs heeft de FSR een adviesaanvraag binnengekregen omtrent de invoering van een BSA bij 5 opleidingen aan de FNWI, te weten Bèta-Gamma, Future Planet Studies, Informatica, Informatiekunde en Kunstmatige Intelligentie. Inmiddels zijn we enige tijd verder en is het advies verstuurd. Jullie kunnen dit advies hier vinden.

Geen zin of tijd om alle 5 pagina’s te lezen maar wel benieuwd? Dan volgt hier een korte samenvatting van het advies.

Lees dit artikel
Sample

Blog: Duurzaamheid op het Science Park

We komen allemaal vaak op het Science Park en voor sommigen is het Science park zelfs een tweede huis geworden. Science Park is de plek waar we colleges volgen, gezellig met elkaar lunchen, stages volgen of een biertje drinken in de nieuwe bar.

Voor sommigen is het misschien wel onbekend, maar het Science Park heeft ook enkele duurzame vernuftigheden waar we gebruik van maken.

Lees dit artikel
Sample

Blog: Master of Science

Het Science Park loopt als een tierelier. Het aantal studenten is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen en wij bèta’s weten natuurlijk wat dat betekent: gewoon ontzettend veel studenten. Met de groeiende stroom eerstejaars studenten worden ook de hogere jaren steeds voller. De masters zijn hierop geen uitzondering. Bovendien laten maar weinig mensen dit vervolg op de bachelor liggen. Dit betekent dat er een manier moet worden gezocht om al deze studenten een goede studie aan te bieden en dat is niet altijd even makkelijk.

Lees dit artikel
Sample

Blog: Change the System

Een veelgehoorde reden waarom mensen in de studentenraad gaan, is dat ze het de manier waarop het onderwijs gegeven wordt, willen veranderen. Een nobel en vaak bijzonder relevant streven, maar het behalen van een dergelijk doel is een pittige taak. Enkelen melden zich aan omdat ze één specifiek ding willen veranderen, anderen omdat ze in algemeen willen werken aan de verbetering van het systeem dat wij universiteit noemen. Hoe nuttig kan de FSR daarin zijn? En kan je het systeem wel veranderen als je deelnemer of zelfs onderdeel bent van het systeem?

Lees dit artikel
Sample

Blog: PR, supermooi

Als lid van de studentenraad blijkt het elk jaar toch een vrij lastige klus om je werkzaamheden bekend te maken aan studenten en ze bij de medezeggenschap te betrekken. Dit jaar hebben we, naast het overnemen van een aantal best practices van vorig jaar, een aantal nieuwe communicatiemiddelen ingevoerd of geïntensiveerd. We zouden een stel belabberde wetenschappers zijn als we het effect hiervan niet zouden evalueren. Daarom geven we in deze blog een kort overzicht van kleine succesjes die dit jaar al zijn behaald.

Lees dit artikel
Sample

Report: PhD-evening

Are you planning on doing a PhD somewhere in the future or are you just curious about the PhD-life? Have you always wondered what it is like to be a researcher at the University of Amsterdam? Thursday the 6th, a PhD. information evening was held, organised by the student association for physicists and mathematicians (NSA) and the student council (FSR). It was a great success, about 100 students attended the meeting and many questions were asked and answered. Did you miss the evening or would you like to rethink the answers that were given? This is a report on the evening.

Lees dit artikel
Sample

Blog: De belangrijkste regels voor jou als student

Als student heb je je aan veel regels te houden. Hoewel de universiteit een stuk minder schools is dan de middelbare school, zijn er toch nog eindeloos veel dingen vastgelegd over wat er van je verwacht wordt. Er zijn ook regels die je beschermen. Mag een docent zomaar van een schriftelijk tentamen een mondeling tentamen maken? Bij wie kan je terecht als je niet eerlijk beoordeeld bent? Wanneer mag je een vrijstelling laten meetellen? De meeste van deze regels zijn opgenomen in de OER: De onderwijs- en examenregeling.

Lees dit artikel
Sample

Blog: Samenwerking met de VU

De plannen om de bètafaculteiten van de UvA en VU te integreren tot de AFS gaan niet door, omdat er niet is ingestemd door de Gezamenlijke Vergadering van de UvA vlak voor de kerstvakantie. Het College van Bestuur heeft al aangegeven samen met de VU te willen werken aan een sterk Amsterdams bètacluster. De nieuwe decaan, Karen Maex, die ook decaan van de FEW en de FALW van de VU is, zal werken aan inhoudelijke invulling van de samenwerking. De raad wil zelf ook een visie ontwikkelen omtrent de huidige samenwerking met de VU in het onderwijs.

Lees dit artikel
Sample

Blog: Studiebegeleiding

Studiebegeleiding! Een cruciaal onderdeel van je studieloopbaan. Iedere student is uniek en doorloopt op zijn of haar eigen manier een studie. Keuzevakken, minoren, stages, studievertraging, allemaal zaken waarbij een helpende hand of een goed advies erg gewild zijn.

Lees dit artikel
Sample

Blog: Wat doet de FSR eigenlijk?

Als bezoeker van deze website ben je in ieder geval op de hoogte van het bestaan van de Facultaire Studentenraad. Gefeliciteerd! Wij zijn daar erg blij mee, want één van de belangrijkste taken van de FSR is zorgen dat mensen weten wat de FSR is. Maar er is meer waar we ons mee bezighouden! In deze blog lees je wat er zoal gebeurt door, met en rondom de FSR.

Lees dit artikel
Sample

Blog: Surveillanceprotocol en Onderwijs­ en Examenregelingen

Eén van de dossiers waar de studentenraad de afgelopen tijd mee bezig is geweest is het surveillanceprotocol. De studentenraad krijgt veel klachten over de manier waarop tentamens worden afgenomen en adviseert het directieteam bij het vinden van een oplossing.

Lees dit artikel
Sample

Blog: Honoursregeling & BSA

Met het kerstdiner nog maar net achter de kiezen en de laatste sterretjes nog in de hand, is de kerstvakantie alweer voorbij en gaan we als FSR meteen druk aan de slag. Op 20 januari staat er een volgend Bestuurlijk Overleg gepland, waarbij onder andere de honoursregeling op de agenda staat.

Lees dit artikel
Sample

Blog: Kerstvakantie!

Als student is het leven soms best zwaar. Donkere dagen, een saaier vak dan gedacht waar je toch tentamen voor moet maken, een drukke tentamenweek of de stressvolle afronding van je scriptie of stage. Gelukkig ben je nooit de enige student die hiermee rondloopt en gelukkig komt er een einde aan iedere tentamenweek.

Lees dit artikel
Sample

De GV stemt niet in met de AFS-plannen

Vandaag is er door de centrale medezeggenschap het besluit genomen om niet in te stemmen met de AFS-plannen van het college van bestuur. De FSR FNWI heeft eerder aangegeven ook tegen deze plannen te zijn. We zijn blij dat er verder wordt gedacht met een schone lei in plaats van door te gaan met een plan waar zoveel haken en ogen aan zitten.De afgelopen tijd is het debat vaak eenzijdig gevoerd, zonder alternatieven te overwegen. We zijn blij dat er nu ruimte is voor een open gesprek.

Lees dit artikel
Sample

Blog: Faculteitscolloquium en Ruimtetekort

Zoals gewoonlijk is de raad weer druk bezig met allerlei dingen. Zo houdt de raad zich bezig met de mogelijke opzet van een faculteitscolloquium voor studenten. Op het moment is er maandelijks een faculteitscolloquium voor medewerkers, waar actuele onderzoeksthema’s worden gepresenteerd door onderzoekers van verschillende vakgebieden. De raad is op het moment in overleg met de faculteit over de mogelijke invoering van een dergelijk concept voor studenten.

Lees dit artikel
Sample

Vacature ambtelijk secretaris

De Facultaire Studentenraad is per 1 februari 2014 op zoek naar een ambtelijk secretaris voor 8 uur per week. Ben jij betrokken bij de faculteit en lijkt het jou leuk om een bijdrage te leveren aan de studentenmedezeggenschap?

Lees dit artikel
Sample

Persbericht: FSR adviseert GV om niet in te stemmen met AFS

De Facultaire Studentenraad FNWI adviseert de centrale medezeggenschapsorganen van de UvA om niet in te stemmen met de plannen voor AFS.

Lees dit artikel
Sample

Blog: Online Informatievoorziening op de UvA

De afgelopen periode is de raad onder andere bezig geweest met informatievoorziening naar studenten, zoals de online informatievoorziening en het contact met de Opleidingscommissies. Lees hier over de huidige ontwikkelingen.

Lees dit artikel
Sample

D-student gezocht.

De Facultaire Studentenraad is per 1 januari 2014 op zoek naar een D-student.
De D-student heeft maandelijks een gesprek met de decaan waarin onderwerpen worden besproken die alle studenten aangaan. Deze functie kost slechts een aantal uur per maand en er staat een vergoeding tegenover.

Lees dit artikel
Sample

Blog: De laatste drie maanden...

De raad heeft (bijna) zijn eerste drie maanden erop zitten. Het was een roerige, maar leuke tijd. Veel van de dingen die de raad gedaan heeft, hebben te maken met de mogelijke fusie met de bètafaculteiten van de VU. Toch heeft de raad ook enkele andere, belangrijke dossiers behandeld. Nu is natuurlijk de vraag die onmiddellijk door jouw hoofd schiet: Heeft de FSR ook al wat bereikt?

Lees dit artikel
Sample

Blog: Aanvullende toegangseisen bij masterstudies

De laatste weken is de raad druk bezig geweest met de nieuwe toelatingseisen bij een aantal masterstudies. Door het afschaffen van de doorstroommasters mogen er nu meer eisen worden gesteld aan de instromende studenten. Het directieteam heeft deze mogelijkheid benut. Volgens de plannen moeten studenten minimaal een 6,5 gemiddeld hebben gehaald en hun bachelor binnen vier jaar hebben afgerond om toegelaten te worden tot de masters Biomedical Sciences en Biological Sciences.

Lees dit artikel
Sample

Blog: Informatiewetenschappen op de AFS

Afgelopen paar weken heeft taakgroep bachelors zich voornamelijk gericht op de inrichting van het informatiewetenschappendomein op een potentiële AFS. De taakgroep heeft met verschillende organen van de UvA gepraat, vele documenten gelezen en de curricula van de zes studies (drie van de UvA, drie van de VU) vergeleken.

Lees dit artikel

Sample

Blog: Updates om je kont bij af te vegen

Als PR-verantwoordelijke werk je op een andere wijze dan menig ander raadslid. In plaats van dat je probeert waarde te creëren door het vinden en verwerken van informatie, het verzamelen van toezeggingen en het uitbrengen van adviezen, zorg je als PR juist dat je de waarde hiervan vermeerdert door het te communiceren naar de achterban. Het blijkt echter niet zo te worden gewaardeerd als je wekelijks een flyer duwt in het gezicht van elke verdwaalde student die je op de gangen tegenkomt. Daarom introduceren wij met trots: de FSR-blog.

Lees dit artikel
Sample

Persbericht: Decaan AFS

Hoewel de studenten en medewerkers van de UvA en VU nog moeten instemmen met de fusieplannen, heeft de nieuwe bètafaculteit vanaf vandaag al wel een decaan. Deze nieuwe bestuurder wordt hoe dan ook decaan van de bètafaculteiten van zowel de UvA als de VU, zelfs als de fusie niet doorgaat. De ASVA studentenunie en de studentenraad van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) vinden het onbegrijpelijk dat studenten en medewerkers hun stem wordt ontnomen.

Lees dit artikel